Test: Specialized Flux 1200 forlygte

Specialized er nok bedst kendt for deres cykler og sko, men har rent faktisk også et ret omfattende tilbehørssortiment, bl.a. bestående af cykellygter hvor vi denne gang har haft lejlighed til at teste Flux 1200, en kraftig LED forlygte der er oplagt til brug i skoven på mountainbiken, eller på landevejen til træning efter solnedgang. Den har et indbygget batteri og man slipper således for en ekstern batteripakke.

Hvad er der i kassen?

Flux 1200 kommer i en nydelig emballage hvor man fra ydersiden kan se selve lygten. I kassen finder man Specialized Flux 1200, microUSB kabel til opladning samt en vejledning, det er alt.

Design og funktionalitet

Flux 1200 er, som tidligere nævnt, en kraftig LED forlygte med 2 CREE XP-L LED dioder foran – samlet er den opgivet til 1200 lumen hvilket bør være tilstrækkeligt til brug i skoven, evt. suppleret med endnu lygte. De to lygtehuse foran er forskellige, for at skabe en lyskegle der både rækker langt og har en god spredning, samtidig er lygten lavet således at den kan ses fra siden også, hvilket er et krav hvis den skal kunne godkendes til brug på offentlig vej og ikke kun i skoven.

Selve lygten er udført i kraftig aluminium der betyder at lygten er robust, samtidig med at varmeafledningen er optimal. På den ene side af lygten sidder knapper hvor man skifter mellem tilstandene og på modsatte side er USB stikket der bruges ved opladning, gemt bag en lille gummi-klap. Indvendigt finder man det indbyggede batteri på 3400 mAh.

Lygten måler 8,5 x 4,5 x 3 cm og vejer ca. 140 gram, hvilket er ret fint set i betragtning af at batteriet er indbygget i lygten.

Den medfølgende holder gør det virkelig nemt at montere lygten på styret og én af de rigtige gode features er at lygten kan sidde præcist i midten af styret hvis man ønsker dette. Holderen monteres uden brug af værktøj på alle styr med en omkreds på 22,2, 25,4 eller 31,8mm og lygten kan nemt klikkes af og på holderen, når den ikke er i brug, eller bare skal oplades. Holderen kan vinkles, så man bestemmer selv hvor “højt” lygten skal sidde, så man undgår den kommer i konflikt med cykelcomputer, kabler og lign. Der fås i øvrigt hjelmbeslag til lygten, det koster ca. 59,-

Flux 1200 har 3 forskellige lysstyrker, høj (1200 lumen), medium (600 lumen) og lav (300 lumen), samtidig er der yderligere 4 tilstande som mest er til brug på cykelstien eller landevejen i dagslys eller skumringen, da det er tilstande der ikke giver ret meget lys, men derimod gør opmærksom på dig som cyklist. Man tilgår disse “ekstra tilstande” ved at holde power knappen nede efter den er tændt, så i udgangspunktet er det de 3 “konstante” tilstande man har adgang til når man tænder lygten.

Det indbyggede batteri er på 3400 mAh og det giver følgende brændetider:

  • High: 1 time og 15 minutter
  • Medium: 2 timer og 30 minutter
  • Low: 5 timer

Derudover kan man ved brug af “super low” tilstanden få op til 3 timers ekstra brændetid.

En brændetid på 1 time og 15 minutter er ikke specielt imponerende og måske i underkanten til nogle, men heldigvis giver “medium” lys nok til transportstykkerne, så “high” kan bruges når man kører i den mørke skov, det betyder man på en tur på 2-2½ time må skifte lidt mellem tilstandene, men i praksis har det fungere fint for undertegnede, på ture af ca. 2½ times varighed, jeg er kommet hjem uden at løbe tør for batteri.

Takket være de 2 LED dioder foran, har lygten en god spredning og man får en lyskegle der lyser forholdsvis langt. De 1200 lumen sætter dog sine naturlige begrænsninger, men på “Max” kan lygten sagtens bruges i skoven, dog gerne suppleret med en lygte på hjelmen, så man både ser hvad der sker foran cyklen og der hvor man kigger hen. Det gælder så iøvrigt for næsten alle lygter at de bør suppleres med en ekstra, såfremt man bruger dem til singletrack i skoven efter mørkets frembrud. I forhold til lygtens størrelse og det faktum at den har et indbygget batteri, er jeg ret imponeret over ydeevnen.

Praktisk test

Konklusion

Specialized Flux 1200 er en ret imponerende cykellygte, den fylder ikke ret meget, har indbygget batteri og giver et rigtig fornuftigt lys til brug på både mountainbike og på landevejen. Som det både er nævnt tidligere og vist i videoen ovenfor, så giver lygten lys nok til at blive brugt i skoven, personligt vil jeg dog foretrække at supplere med endnu en lygte på hjelmen. Naturligvis er rækkevidden ikke helt så lang og spredningen lige så god som en cykellygte på 3000-5000 lumen (Afhænger dog også af hvordan lumen er målt på dioden) men til gengæld får du her en lygte som har et indbygget batteri og dermed er helt oplagt til brug som sekundær lygte, eller måske de ture som ikke kræver helt så meget lys, eksempelvis på landevejen eller før det bliver helt mørkt. Lygten er dog også testet i skoven uden brug af andre lygter og det kan godt fungere, men man er lidt begrænset af de “kun” 1200 lumen.

Med en pris på knap 1300,- er Flux 1200 ikke blandt de billigste på markedet, men den lidt høje pris opvejes af en rigtig god kvalitet, det indbyggede batteri, den kompakte størrelse og det faktum at den rent faktisk giver ret godt med lys! Er man på udkig efter en lygte der kan bruges både på landevejen og i skoven, evt. suppleret ag endnu en lygte på hjelmen, så kan Flux 1200 varmt anbefales, også trods det lidt høje prispunkt – for kvalitet koster som bekendt.

Pris og tilgængelighed

Vejledende pris: 1299,-

Funktionalitet 9
Medfølgende tilbehør 7
Design 10
Pris 7
8.3
Mere fra Noel Juul Christensen
Nyheder fra Wahoo – KICKR MOVE og KICKR BIKE SHIFT
Wahoo er klar til den forstående hometrainer-sæson med dagens lancering af KICKR...
Læs mere
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.