Baselayeren er helt essentiel for enhver der cykler, uanset om det foregår indendørs på hometraineren, i skoven eller på landevejen og det gælder faktisk hele året rundt.
Baselayeren har til opgave at holde overkroppen tør, altså skal den sørge for at lede sveden videre til næste lag, så man undgår nedkøling af overkroppen.
Der findes et hav af forskellige baselayers på markedet idag, i forskelligt materiale og med forskellige funktioner, vi har i denne guide forsøgt at skabe overblik og udplukket konkrete produkter som vi selv kan stå inde for.
Materialevalg
Groft sagt kan man dele baselayers op i to grupper når vi snakker materiale, enten er de af naturmateriale, eller også er de af kunstmateriale. Naturmaterialet vil som udgangspunkt være uld, mens kunstmaterialet ofte vil være sammensat af flere forskellige materialer, eksempelvis polyester.
Uld er et materiale med mange fordele, bl.a. har uldtøj mindre tendens til at lugte, det er temperaturregulerende – altså kan det bruges i både koldt og varmt vejr og så er (det meste) uld ret lækkert mod kroppen. Uld er dog også forholdsvis dyrt, og måske knap så holdbart som kunstmateriale, særligt hvis man vasker det ofte – uld er dog også selvrensende, så en luftning kan ofte være nok.
Kunstmaterialet har den fordel at det kan gøres antibakterielt, der kan anvendes tekniske materialer og mange forskellige paneler, ligesom holdbarheden er rigtig god – gentagende vask er altså intet problem. Prisen på en baselayer i kunstmateriale er typisk også noget lavere end en tilsvarende i uld.
Korte, lange eller ingen ærmer?
Der findes baselayers til alle situationer, altså fås de både med korte og lange ærmer, samt i udgaver uden ærmer. Hvad man foretrækker er i høj grad en smagssag, om vinteren vælger jeg typisk en langærmet baselayer som eneste lag under en vinterjakke, mens jeg forår/efterår ofte vælger en med korte ærmer. Kun om sommeren på de helt varme dage vælger jeg en uden ærmer og det alene for at sikrer man kan komme af med varmen!
Udover at holde kroppen tør, så giver baselayeren også et ekstra lag beskyttelse. Nogle er helt tynde og har derfor begrænset, eller ingen isolerende effekt. Men andre der er lidt tykkere i materialet gør det jo faktisk ud for både undertrøje og trøje, hvis man så yderst har et skallag i form af en jakke eksempelvis. Min personlige præference om vinteren er klart en tykkere baselayer og en jakke, fremfor baselayer, trøje og jakke – medmindre det er virkelig koldt.
Der fås også enkelte baselayer med indbygget vind-stop på fronten, disse kan være en god ting hvis ikke yderlaget er vindtæt. Har man alligevel en vindtæt jakke på, vil man blot opleve at åndbarheden er en smule ringere.
Produktanbefalinger
De seneste år har undertegnede både testet og benyttet et hav af forskellige baselayers i alle prisklasser og både dem med korte og lange ærmer, samt dem helt uden.
Det betyder også at jeg har fået nogle favoritter som jeg selv har benyttet i længere perioder og derfor med ro i maven kan anbefale.
Uden ærmer
GripGrab UltraLight Mesh
Let og luftig net-undertrøje der holder sveden væk fra kroppen på de varmeste dage, udført med få sømme, for optimal komfort.
Pris: 229,-
Køb GripGrab UltraLight Mesh
Force Svedundertrøje uden ærmer
En lidt mere kraftig net-undertrøje i et materiale der kan strækkes enormt meget, det betyder at den sidder helt tæt til kroppen.
Pris: 189,-
Køb Force Svedundertrøje uden ærmer
Korte ærmer
Ventoux Layer One
En tynd trøje med korte ærmer, uden sømme overhovedet – altså intet der kan genere. Derudover er pasformen tæt, så den sidder perfekt til kroppen. Holder form og kvalitet vask efter vask! Bruger den selv både forår, sommer og efterår.
Pris: 199,-
Køb Ventoux Layer One
AGU Everyday Conditions Jersey
En lidt tykkere undertrøje med korte ærmer, uden sømme i siderne for god komfort. Har en uovertruffen evne til at lede sveden væk og holde kroppen tør.
Pris: 229,-
Køb AGU Everyday Conditions Jersey
GripGrab Windbreaking Short Sleeve Base Layer
En kortærmet svedtrøje med vindtæt front, perfekt til de blæsende dage forår, efter og sommer. Lavet til at give maksimal bevægelsesfrihed og god beskyttelse mod vind. Materialet har fået en behandling der gør at svedlugten minimeres, i praksis betyder det at man kan lade den tørre, og så bruge den igen.
Pris: 429,-
Køb GripGrab Windbreaking Short Sleeve Base Layer
Lange ærmer
Ventoux Layer One
En forholdsvis tynd svedunderstrøje der, som modellen med korte ærmer, er helt uden sømme på overkroppen. Dette sikrer en perfekt pasform, uden sømme der potentielt kan genere. Den kan bruges hele året rundt, men på de allerkoldeste dage, vil jeg foretrække en model i et lidt tykkere materiale.
Pris: 219,-
Køb Ventoux Layer One lange ærmer
Force Snowstorm
En kraftig svedundertrøje i et lidt tykkere materiale og med en tæt pasform, rigtig god til de allerkoldeste dage. Går lidt længere op i halsåbningen end mange andre, for ekstra beskyttelse. Er ligeledes næsten helt fri for sømme.
Pris: 199,-
Køb Force Snowstorm
Gripgrab Freedom
Indrømmet, 800,- er virkelig mange penge for en svedundertrøje – men, Freedom er en virkelig lækker svedundertrøje. Den er tilpas tyk til at kunne bruges året rundt og så er den helt uden sømme for en eminent pasform. Den er udført i flere paneler for at optimere både beskyttelse og åndbarhed, eksempelvis er der udluftning under armene og lang siden. Ydermere er pasformen dejlig tæt og så er den udført med Dryarn teknologi som både hindrer dårlig (sved)lugt og er bakteriehæmmende. Dette er undertrøjen man også har lyst til at rende rundt i hjeme i stuen i weekenden!
Pris: 799,-
Køb GripGrab Freedoom (Fås i flere farver)