Test: Airofit – Stay a Breath Ahead

Henover de seneste par måneder, har vi testet lungekapaciteten. Airofit er et respirationsværktøj, der i samarbejde med Airofit app’en skal give en supplerende træning til lungerne, så man nemmere kan styre vejrtrækningen. Gennem specialtilrettelagte programmer, kan man træne forskellige former for respiration. De forskellige programmer er samtidig med til at skabe en alsidighed i træningen, så man ikke blot træne enkelte dele. 

Paradoksalt nok modtog vi Airofit-enheden lige midt i orkanens øje – altså midt i Coronakrisen. Lidt specielt at modtage og teste en enhed, der skal hjælpe på bedre respiration, når verden omkring en oplever en af nyere tids største kriser – og endda en krise, der udspringer af en lungesygdom. 

Det samme må Airofit have tænkt, da de rent faktisk viste sig fra en meget generøs side, og valgte at donere ca 5.000 enheder til mest udsatte borgere, for at hjælpe disse til at styrke deres lungekapacitet. Der var delte meninger om projektet, da der stort set ikke findes noget evidens på området, men Airofits samarbejdspartner, Stig Severinsen, der af mange er kendt som noget af en supermand – især under vand, mener bestemt, at træning af lungerne kan gøre en forskel, hvis disse skulle blive angrebet af fx Coronavirus. 

Stig Severinsen skal vi nok vende tilbage til, men nu må vi hellere dykke lidt længere ned i, hvilke funktioner Airofit enhed og app har. 

Hvad er der i kassen? 

  • 1 Airofit enhed
  • 1 ekstra mundstykke 
  • Mini-USB ladekabel 
  • Transportpose 

Design og funktioner 

Airofit kommer som en enhed, der mest af alt kunne ligne et mundstykke, der kan bruges i forbindelse med dykning. Dog kan enheden kun bruges på land og skal holdes tør. Enheden består af to dele, hvoraf den ene er et mundstykke, mens den anden er hoveddelen. Denne kan yderligere deles i to, da man skal have yderste lag af, før man kan genoplade enheden. Netop den sidste del må ikke være i kontakt med vand, da denne ikke er vandtæt – resten kan tåle vand, så man kan skylle disse efter brug. Enheden oplades ved hjælp af et mikro-USB, som man kender det fra de fleste lygter, hovedtelefoner eller lignende. Airofit anbefaler, at man lader enheden oplade i 8 timer, så man er sikker på, at den er fyldt helt op. Er man i tvivl om, hvor meget strøm, der er på enheden, kan man se dette i app’en, der ligeledes fortæller, når det er tid til genopladning. 

Hoveddelen af enheden er udstyret med to forskellige drejeknapper. Den venstre side er markeret med forskellige bogstaver, mens den højre side er markeret med forskellige tal. Bogstaver og tal skal bruges, når man skal indstille enheden til brug. Tal og bogstaver indikere, hvilken form for øvelse, man skal lave, hvilket vil sige, at bogstaver og tal gør det lettere eller sværere at trække vejret med enheden i munden. Hvilke indstillinger, man skal bruge, kommer fra Airofit app’en. 

I bund og grund kan man ikke bruge enheden uden app’en, eller man kan godt bruge funktionerne, men man ved ikke ret meget om, hvad man laver. App’en er en form for personlig træner, der guider og fortæller, hvad man skal gøre. Helt basalt handler det meste deles om at trække vejret på forskellige måder gennem enheden, der besværliggør respirationen. Airofit siger selv, at Airofit er en træningspartner, som man kan bruge hvor som helst og når som helst. Før i tiden skulle man bestille en vejrtræknings-træner, der kunne give råd og vejledning i forhold til respiration. Med Airofit får man en pakkeløsning, der kan bruges hver dag, og man er ikke afhængig af at skulle møde et sted fysisk, eller have en “rigtig” personlig træner. 

Generelt fungerer app og enhed rigtig fint sammen. De to forbindes via bluetooth, hvorefter indstillinger mm. foregår på selve enheden. Indstillingsmulighederne er som sagt at finde i på hver side af enheden, hvor man justerer sværhedsgraden. 

Airofit app og personlig træner 

App’en er som sagt en stor del af hele konceptet, da denne holder styr på de forskellige programmer og sværhedsgrader, man er nået til. Endvidere er app’en med til at give dig et overblik over dine træninger og indeholder også en træningslog, hvor man kan se, hvor mange og hvor lange træninger, man har foretaget. Umiddelbart er app’en meget brugervenlig, og man får forklaret alt på skrift eller via en speaker. 

I slutningen af maj lavede Airofit en opdatering af app’en, der skabte lidt problemer for android brugere – jeg selv er på IOS og oplevede ingen problemer. Fejlen skulle også være udbedret. 

Opdateringen har dog ændret app’en markant, hvor man nu kan ændre i et træningspas’ længde og sværhedsgrad. Dette er ærgerligt, hvis man spørger mig. Før opdateringen var det ikke muligt at ændre i hverken længde eller sværhedsgrad, hvilket gjorde, at træningen gradvist blev hårdere og hårdere – rigtig fedt, hvis man gerne vil presses. For eksempel starter man på “beginner”, hvor sessionerne har en varighed på 3 minutter. Når man kommer til “intermediate” bliver længden øget til 5 minutter, hvilket i den grad kan mærkes, da 5 minutter rent faktisk er lang tid med fokus på åndedræt og endda et besværet et af slagsen. 

Opdateringen har imidlertid dog ikke kun bragt dårlige ting med sig. Blandt andet er hele layoutet blevet mere overskueligt, at så man har styr på, hvor langt man er med forskellige træningspas. Samtidig er aktivitetskalenderen flyttet til forsiden, så man hele tiden kan følge med i, hvor meget man har trænet i løbet af en uge. 

De enkelte træninger har stor variation, så man får trænet forskellige dele af respirationen. Et program er typisk opdelt i forskellige underkategorier, der har forskellige varighed – efter opdateringen kan disse dog justeres individuelt. Typisk træner man den samme underkategori 3 gange, før man ryger videre til næste underkategori. Hver underkategori har et bestemt mønster, som man skal følge. Det kan eksempelvis være: Inhalér normalt, hold vejret og ekshalér normalt. Dette mønster gentages så i 3-5 minutter, hvor man vurderes efter procent (0-100%). Klarer man træningen perfekt, belønnes man med 100% – dette gør sig gældende for alle træningerne. Det er klart, at der er komplicerede og mindre komplicerede træninger. Det er klart, at “diamanten”, hvor man skal følge et mønster af inhalering og ekshalering, er en af de sværeste. 

Respirationstræning generelt har i mange år ikke været en del af sportsfolks daglige træning. Netop det forsøger Airofit at bryde med, via deres enhed. Det er dog ikke lige nemt at vinde indpas, når der mangler evidens for klare forbedringer af resultater. Derfor har Airofit gjort meget ud af at gøre deres produkt yderst synligt, hvor de blandt andet har haft rigtig mange topatleter til at teste produktet og give deres besyv med om, hvorvidt vejrtræknings træningen virker. Blandt andre har jernkvinden, Michelle Vesterby, testet enheden og er med til at reklamere for Airofit. Michelle er en dansk top triatlet, der har vundet en mange internationale konkurrencer. Endvidere har de haft fat i verdensmesteren i crossfit, der ligeledes er med til at reklamere for træningen af respirationen. 

De mange professionelle atleter er med til at give et hint om, at der kan være noget at hente på vejrtrækningsdelen. Det skal dog siges, at de mærkbare forbedringer er svære at spore, når man ikke er topatlet. Det er klart, at topatleter, der forsøger at forbedre sig på alle parametre, formentlig kan forbedre deres resultater med bedre respiration. For den normale motionist, der giver den gas i amatør-verdenen, er det lidt sværere at skabe store mærkbare resultater. Det, der dog kan siges er, at Airofit giver et større fokus på respirationen, hvorfor man kan bruge træningen til at have fokus på respirationen, når man er på forskellige træningsture eller i løb. 

Konklusion 

Der skal ikke herske nogen tvivl om, at man kan mærke sine lunger, efter en træning med Airofit. Lungerne udvides og presses til det yderste, hvorfor man kan mærke hele muskulaturen efterfølgende – præcis som ved andre muskler på kroppen. Ømheden og muskelsmerterne må være et lille bevis for, at der sker en form for træning, når man bruger Airofit. Træningen kan sammenlignes lidt med en rigtig hård træning, hvor pulsen er tæt på maksimal hele vejen. Dagen efter kan man oftest mærke, at man har været på kanten, og har presset kroppen og lungerne maksimalt.  

Det er som sagt svært at vurdere og måle den helt præcise effekt af vejrtrækningsøvelserne, når man ikke err professionel atlet. Der er dog ingen tvivl om, at den fokus, man får på respirationen, er brugbar, når kroppen er presset helt til det yderste. Endvidere er det muligt at følge egen udvikling i app’en, hvor man kan se, hvorvidt man skaber større iltoptag. Netop iltoptaget er en klar faktor, som kan måles – dette især fra amatører til professionelle, hvorfor det må give en effekt at træne denne – selv for amatører. 

Prismæssigt ligger Airofit-enheden på en rimelig pris, når man sammenligner med alt det andet grej, man kan købe til forbedring af resultater og ydeevne. Ønsker man at prøve kræfter med en helt ny træningsform, og ønsker man at presse den sidste effekt ud af kroppen, så kan Airofit være en mulig træningspartner. Dog vil jeg mene, at Airofit vil have størst mærkbar effekt hos professionelle sportsudøvere. “Stay a breath ahead”, der er Airofits slogan, antyder også en vis professionalitet.

Pris og tilgængelighed

Vejledende pris: 2011,-

Funktionalitet 8
Effekt 7
Brugervenlighed 8
Pris 8
7.8
Tags fra indlægget
,
Mere fra Mathias Busk Sælgen
Test: Pirelli Cinturato Velo
Vi må her på redaktionen igen sande, at vi bor i et...
Læs mere
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.