Gravel: Hvordan kommer man i gang?

Gravel er hot – ingen tvivl om det, men hvad er gravel egentlig for en størrelse og hvordan kommer man i gang?

I denne artikel kommer vi ind på begrebet gravel og hvordan man kommer igang med at kører gravel.

Hvad er gravel?

Gravel er egentlig bare et udtryk som i Danmark bruges for kørsel på grusstier, skovstier, vandrestier og lign., altså ligger det tæt op af mountainbike, men uden de mest tekniske passager. Gravel foregår typisk ikke på afmærkede spor/ruter, men derimod på alt det “man ikke vidste fandtes” og er i højere grad opdagelse og oplevelser, end Strava segmenter og krampe i lægmusklerne. Denne kombination tiltaler mange, eksempelvis mountainbikeren der søger noget knap så “farligt” og landevejsrytteren der søger en sjov form for efterårs/vintertræning. Personligt har jeg igennem de sidste år kørt både gravel, landevej og mountainbike, og må blankt erkende at mountainbiken ofte glemmes, til fordel for en tur på gravel cyklen – fordi den er så alsidig. Du kan kører rimelig hurtigt på landevejen, hurtigt på grusstien og den klarer også fint et mountainbikespor så længe det ikke er alt for teknisk og med for mange sten og rødder.

Når man kører gravel handler det også, for de fleste, i høj grad om det sociale. Gravel køres ofte i større eller mindre grupper og der skal være plads til både kaffe/kage stop, samt foto-stop hvor natur og cykel foreviges. Gravel-ture bringer ofte en på ture i nær-området hvor man aldrig har været før, måske fordi det er for “kedeligt” på mountainbike og ufremkommeligt på landevejscyklen. Man finder pludselig en mase skjulte perler og pludselig gælder det om at finde så mange skjulte grusstier som overhovedet muligt.

Gravel kan køres på mange forskellige cykler, nogle starter ud på landevejscyklen med et par lidt bredere dæk, andre en crosscykel, en hardtail mountainbike eller en decideret gravel cykel. Hvilken cykel man vælger er egentlig ikke så vigtigt til at starte med – det vigtigste at komme afsted og snuse til gravel for at finde ud af om det er noget for en.

Hvad kræves for at komme igang?

Det kræver langt mindre end man skulle tro og cykler du i forvejen har du formentlig al grejet i forvejen.

  1. Cykel: Eksempelvis en racercykel med plads til min. 33 mm. Dæk, en hardtail mountainbike, en cykelcross cykel eller en decideret gravel cykel. Det vigtigste her er så brede dæk som muligt, på 23-28mm racerdæk er komforten meget ringe og risiko for punkteringer er alt for stor.
  2. Cykelhjelm og cykeltøj: Der kræves ingen særligt udstyr og der er ingen “dresscode”, folk kører i alt fra tætsiddende lycra til mere mountainbike-orienteret loose-fit cykeltøj.
  3. Cykelsko: Mange bruger de samme sko/klamper som de normalt benytter, for at undgå at have to forskellige par sko. Min anbefaling er dog at man bruger et par mountainbike-sko, da de er langt bedre at gå i, end et par klassiske landevejssko.
  4. Cykelcomputer med GPS/kort-funktion: Ikke et krav, men det gør det lidt nemmere hvis man planlægger ruten hjemmefra, eller bare til at få en sikkert hjem hvis man kører på opdagelse.
  5. Dunk og energi: Risikoen for at turen bliver lidt længere end oprindeligt planlagt er bestemt til stede, så husk vand og lidt energi – på mange ture er der langt mellem mulighederne for at fylde vanddunken.

Som checklisten ovenfor indikerer, så er der faktisk ikke store krav når man vil teste af om gravel er noget for en – det er bare at kaste sig ud i det!

Har du nogle tips og tricks til dem der ønsker at prøve kræfter med gravel – så del dem med os alle i kommentarfeltet nedenfor.

Tags fra indlægget
Mere fra Noel Juul Christensen
Sigma Sport POWERLED EVO Montering på MTB
Video der viser hvor nemt Sigma Sport POWERLED EVO Pro sættet monteres...
Læs mere
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.