Gravel: Find og planlæg de fede ruter

Cyklen og udstyret er købt og står nu klar til at udforske grus og skovstier – men hvordan kommer man egentlig i gang og hvordan finder man de fede gravelruter? Denne del kræver faktisk lidt mere forberedelse end mountainbike hvor man har mulighed for at kører på opmærkede spor og på landevejen hvor man “bare” følger vejen eller cykelstien. Hele grundtanken omkring gravel er at komme væk fra vejene og opdage alle de små grus, mark og skovstier som man ikke vidste fandtes, og det kræver lidt arbejde!

I denne artikel fokuserer vi på de værktøjer vi anbefaler at tage i brug når der kan findes og planlægges nye gravel ruter og ture.

Start i dit lokalområde

Er du så heldig at bo et sted hvor du har nem adgang til terræn og områder velegnet til gravel, så er det oplagt at starte ud her. Når man har et grundlægende kendskab til området, er det nemmere at prøve nye veje af og se hvor grus eller skovstien ender og måske binde den sammen med noget man har kørt tidligere. For mange vil det være en øjenåbner og man finder ud af hvor meget af lokalområdet man faktisk har tilgode at opleve.

Find en lokal!

Er man ny på gravel, så er det oplagt at allierer sig med en eller flere af de lokale der gør sig i den slags, måske har i en lokal cykelklub hvor man kan søge ligesindende. På den måde kommer man hurtigt med i et fælleskab og man kan lave nogle fede ruter fordi alle kender lidt – som bindes sammen til en fed rute. Samtidig handler gravel, for mange, også om det sociale og det at opleve – hvorfor det giver rigtig god mening at finde nogle andre med samme interesse som man kan dele oplevelserne med.

Skal man på ferie et nyt sted og vil opleve området på grus, så er det oplagt at spørge i én af de danske Facebook grupper om der er nogle der har ruter og/eller om der måske er en lokal der vil give dig en guidet tur i området – så får man set noget nyt, med en lokalkendt så ma undgår alt for mange blinde veje.

Strava Routes

Strava behøver vist ingen nærmere introduktion og de har efterhånden en rigtig god ruteplanlægger hvor man også kan vælge at køre offroad. Log på din Strava konto, vælg Explore -> Create a Route i menuen øverst.

I Strava Routes kan du i venstre side klikke på “Any surface type” og ændre denne til “Prefer dirt surfaces” og så er det ellers bare igang med at lave en rute udfra kortet, hvor det også er muligt at se de mest populære stier.

Har man en nyere Garmin enhed kan ruterne automatisk synkroniseres, ellers må man eksportere og importere manuelt.

Bemærk: Strava Routes kræver Premium subscription

GravelMap.com

På GravelMap.com har man, som navnet antyder, forsøgt at lave kort/overblik over alt det grus man man komme i tanker om, her kan man både hente “færdige” ruter og udforske kortet og lave egne ruter udfra dette. På kortet ses både komplette ruter og del-segmenter som kan bruges i ens jagt på mere grus.

Ruterne overføres til din Garmin enhed som enhver anden rute.

Garmin Connect

Har man en Garmin cykelcomputer har man formentlig allerede stiftet bekendskab med muligheden for at “tegne” ruter via Garmin Connect.

Log ind på Garmin Connect, vælg “Træning -> Baner” i menuen til venstre. Herefter får du mulighed for at oprette dine helt egne ruter via kortet, eller du kan tage udgangspunkt i de mest populære veje og stier vha. heatmap funktionen der markerer de “hotteste” veje og stier på kortet for dig.

Du kan også få Garmin Connect til at lave en tilfældig rute til dig, på et givent antal km., hvor du blot vælger hvilken retning du ønsker at køre. Der er massevis af muligheder og fordelen ved at bruge Garmin Connect er helt sikkert mængden af data, som er enorm – der er enormt meget data at danne ruterne udfra. Derudover er det også super nemt at at få ruten over på ens Garmin enhed!

Tags fra indlægget
, ,
Mere fra Noel Juul Christensen
Guide: Overfør ruter til Mio Cyclo GPS
Er du ejer af en Mio Cyclo GPS, er du nok desværre...
Læs mere
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.