Buksefedt – hvad skal man vælge?

Buksefedt, buksecreme, chamois cream, kært barn har mange navne. I denne artikel forsøger jeg at komme omkring alt det der er værd at vide om buksefedt, inklusiv praktiske erfaringer med buksefedt fra en lang række producenter.

Hvorfor bruge buksefedt?

Buksefedt er, som navnet antyder, fedt/creme der smøres i bukserne, nærmere betegnet på den pude der er indvendigt i dine bibshorts. Andre, mig selv inklusiv, “nøjes” med at smøre buksefedt i skridtet inden man tager sine bibshorts på. Det er vigtigt man får smurt buksecreme alle de steder hvor der kan skabes friktion og særligt ved kontaktpunkterne mellem bibshorts og saddel.

Idéen med at benytte buksefedt er at der skabes mindre friktion mellem cykeltøjet og huden og det er ikke uvæsentligt i den region hvor belastningen ved cykling er allerstørst, samtidig er mange typer af buksefedt antibakterielle og indeholder plejende ingredienser som beskytter huden.

Hvis ikke man benytter buksefedt, vil man risikere at huden bliver rød og øm, man kan få “slidsår” hvis der er syninger der generer, eller værst -indgroede hår som i værste fald kan udvikle sig til betændte bylder. Dermed ikke sagt at buksefedt er nødvendigt for alle – men sidder man mange timer i sadlen, af gangen eller om ugen, så bør buksefedt i det mindste overvejes!

Hvornår bør man bruge buksefedt?

Personligt bruger jeg altid buksefedt, uanset om jeg kører 1 time på hometraineren eller 4 timer i skoven på mountainbiken – så slipper jeg nemlig for øm og rød hud, samt eventuelle gener – nærmest uanset hvor længe jeg cykler! Naturligvis bliver jeg stadig “øm bagi” efter en god lang tur, men huden tager ikke skade.

Tidligere brugte jeg primært buksefedt på de længere ture, og det vil formentlig også være nok til de fleste motionister, altså ture af et par timers varighed. Her er belastningen knap så stor som hvis man sidder 5-6 timer i sadlen, særligt hvis man sveder meget – for sveden vil ofte tørre ind og skaber endnu mere friktion i materialet.

På hometraineren sidder man ret statisk, og sveden hagler af en – sådan er det i hvert fald hjemme i min pain cave, så her er buksefedt altså et must for mig. På mountainbiken sidder man ikke så statisk i sadlen, men bevæger sig mere på cyklen, så der er ikke den samme konstante belastning på et meget lille område – derfor kan buksefedt bedre undværes for mountainbikeren.

Hvilken buksfedt skal jeg vælge?

Der er mange forskellige produkter på markedet og det er ikke sikkert at den der virker for nogle, virker for alle. Man er derfor nødt til i en eller anden grad at prøve sig frem og finde sin egen favorit. Jeg har testet en række af forskellige typer buksefedt og mine personlige oplevelser finder du nedenfor.

Muc-Off Luxury Chamois Cream

Muc-Off’s Luxury Chamois Cream var i en lang periode min absolutte favorit. Den har en konsistens der er tilpas tyk til at det ikke sviner ved påførsel, men det tager lidt tid at smøre et godt lag på. Konsistensen gør at man måske har tendens til at bruge lidt for meget, så selvom bøtten er stor synes jeg ikke den holder specielt længe. Duften er meget karakteristisk og vil formentlig være en dealbreaker for nogle, for den dufter meget kraftig af kokus. Effekten er der dog ikke noget at sætte en finger på, den holder længe og minimerer fiktionen så man kan sidde længe i sadlen, uden gener.

Pris: 159,- for 250 ml.

Morgan Blue Soft Chamois Creme

Først er jeg nødt til at kommenterer emballagen, for kender man ikke Morgan Blue kunne det lige så godt være et eller andet man fandt på hylden hos den lokale mekaniker, emballagen er virkelig old-school og man føler tiden har stået lidt stille, men det er jo Morgan Blue’s kendetegn, så chancen for at det ændres er nok minimal. Nå, tilbage til selve produktet der findes i 3 udgaver, en “soft” og “solid” og en udgave til kvinder. Her har vi testet “soft” udgaven og den er også ret blød/flydende, faktisk så flydende at man nemt kan komme til at spilde når man påfører buksefedtet. Denne udgave er beregnet til tørt vejr, hvor evt. regn ikke skyller buksefedtet af, skal man primært bruge den indendørs på hometraineren, hvor man sveder mere end på landevejen, så ville jeg nok gå efter “solid” udgaven. Min fornemmelse er at denne creme i højere grad trænger ind i huden, fremfor at danne det beskyttende lag – dog har jeg ikke oplevet irritation ifm. brug af denne buksefedt, så den virker altså stadig.

Pris: 75,- for 200 ml.

Assos Chamois Creme

Assos er én af kongerne indenfor bibshorts og mine favorit bibshorts er fra Assos – de er dyre, men komforten er helt eminent. Med en sådan position på markedet er det helt naturligt at de også har en buskefedt – og faktisk har de både én til kvinder og én til mænd.

Jeg har testet udgaven til mænd over et par måneder og den fungerer rigtig godt. Den har en rimelig tyk/fast konsistens, så den er ret nem at påføre – men det tager lidt længere tid at få den smurt godt ud. Til gengæld har man så fornemmelsen af at der skabes et beskyttende lag mellem huden og bibshortsene. Den dufter frisk, men på ingen måde parfumeret og så er den nemt at vaske af hænderne efter påførsel – thumbs up!

Pris: 159,- for 200 ml.

Elite Endurance Protect Cream

Denne buksefedt fra Elite adskiller sig fra de andre ved at have en konsistens der mest alt minder om zink-salve som alle med småbørn kender, det er nemlig det man bruger til en “rød numse”. Cremen er enormt drøj og ligger sig som et beskyttende lag på huden, den tørrer ikke ind med det samme som flere af de andre. Konsistensen som zink-salve gør så også at det er lidt noget “gris” at arbejde med og det er ikke lige sådan at vaske af hænderne. Den dufter til gengæld “frisk” af eucalyptus og effekten er ikke at tage fejl af, der har i mine tests af den ikke været antydningen af irritation – så den gør præcis hvad den skal.

Pris: 119,- for 150 ml.

Craft Chamois cream

Denne buksefedt fra Craft kommer i tube og det gør den nem at dosere og arbejde med. Konsistensen er næsten som en almindelig håndcreme, men når den påføres så trænger den ikke øjeblikkelig ind i huden, men ligger sig derimod på huden som et beskyttende lag, meget lig Endurance Protect Cream fra Elite. Den er nem at vaske af fingrene og så dufter den dejlig friskt.

Jeg har testet den over flere gange og bl.a. på en 2 timers tur på hometraineren hvor sveden har haglet af mig – og her er buksefedtet ikke blevet vasket af, men har bevaret sin gode effekt, det er altså imponerende! Denne buksefedt kunne nemt blive min nye favorit.

Pris: 99,- for 100 ml.

Endura Chamois Cream

Endura’s buksefedt, blot kaldet Chamois Cream, kommer som den fra Craft i en tube for nem dosering. Konsistensen er som en almindelig håndcreme og den trænger rimelig hurtigt ind i huden, dog har man stadig fornemmelsen af at der dannes et beskyttende lag mellem hud og cykeltøjet.

Denne buksefedt fra Endura er lavet på naturlige ingredienser og det betyder også at den er ret duft-neutral, altså er der ingen skarp duft af parfume.

Trods det faktum at den, ved påførsel, føles som en normal lotion/håndcreme, så gør den arbejdet godt – og nedsætter friktionen betragteligt så kan man kører længere (tid/distance) uden at opleve irritation. Det faktum at den ikke er nær så fed som nogle af konkurrenterne, gør at jeg måske ville vælge en anden på de helt lange ture, men på ture af et par timers varighed tænker jeg den er glimrende!

Pris: 115,- for 125 ml.

BikeBrother Buksefedt

Danske Cykelgear.dk har fået udviklet deres egen buksefedt i BikeBrother brandet.

Buksefedtet leveres i en dåse som rummer 200 ml., altså markant mere creme end mange af konkurrenterne. Konsistensen er som en fed håndcreme, så den er nem at smøre på huden, eller direkte på puden. Den trænger nemt ind i huden, men danner stadig den her beskyttende “hinde” mellem hud og bibshorts, for at undgå irritation.

Duften er rimelig neutral, dog med en lille smule menthol – som også bidrager med kølende effekt – den er dog på ingen måder “skrap” i duften og det ser jeg som et stort plus. Cremen indeholder også Hamamelis Virginiana som har anti inflammatoriske egenskaber.

Jeg har benyttet denne buksefedt de sidste uger, både inden og udendørs i op til 6 timer og den er derfor sat godt på prøve – også på de længere indendørs ture på hometraineren hvor mange chamois cremes ikke holder mere end maks et par timer. Trods den lave pris og det diskrete ydre, så leverer BikeBrother varen – cremen skaber den fornødne beskyttelse så irritation minimeres, huden afkøles og den holder længe – altså sveder man den ikke sådan lige væk.

Pris: 59,- for 200 ml.

Squirt Barrier Balm

Squirt, som de fleste nok kender fra deres Squirt Lube kædevoks, har naturligvis også en buksefedt i sortimentet og den har vi testet nu igennem et par måneder.

Squirt Barrier Balm som den hedder, kommer i en dåse med 100 ml. og dåsen er udformet så det er nemt at få fat i cremen, også når dåsen er ved at være tom.

Denne creme har en noget anerledes konsistens end de andre cremer jeg har prøvet, den er meget fast og det er der både fordele og ulemper ved. Konsistensen er mest af alt som en form for voks, eller meget fed creme – det gør at man ikke kommer til at overdosere, men er til gengæld også lidt mere besværligt at vaske af hænder og fingre. Duften og til dels konsistensen minder rigtig meget om “Eight Hour Cream” fra Elizabeth Arden, en klassisker som de fleste nok kender – min kone og mor er i hvert fald flittige brugere af denne.

Cremen indeholder bl.a. Lanolin og Tea Tree olie, sidstnævnte bidrager også til duften. Dette gør at cremen både beskytter mod svamp og bakterievækst generelt.

Som nævnt er cremen ret fast, så når den er smurt på ligger den sig som et beskyttende lag unden på huden. Der dannes derved en hinde som gør at huden beskyttes mod både irritation, samt fugt og evt. salt fra sveden – altsammen ting der kan forsage irritation og skader på huden.

Jeg har testet Squirt Barrier Balm både på hometraineren, landevejen samt i skoven på både korte ture, samt ture af flere timers varighed. Cremen holder længe og “vaskes” ikke væk af sveden på samme måde som andre cremer/buksefedt – den holder enormt længe takket være den tykke konsistens. Barrier Balm er med andre ord perfekt til langtur, eller ture hvor man ved man kommer til at svede meget!

Pris: 125,- for 100 ml.

Smurt Chamois Creme

Danske smurt har udvidet deres sortiment fra kun at omhandle rengøring og smøringsmidler til cyklen, til nu bl.a. også at omfatte denne buksefedt.

Smurt’s Chamois Creme kommer i en praktisk tube med 100 ml. buksefedt, fordelen er her at du nemt kan påføre det direkte på puden, eller dosere den nødvendige mængde i hænderne inden påføring. Det betyder knap så meget “griseri” og potentielt spild som hvis det skal tages fra en bøtte.

Denne buksfedt er både certificeret af Astma og Allergi forbundet samt Svanemærket – altså er der gjort hvad man kan for at holde den fri for skadelige stoffer.

Konsistensen er som en fed håndcreme, det betyder den er nem at smøre ud, nem at dosere og samtidig ret nem at vaske af hænderne. Ulempen er så også at den ikke holder helt så længe, da den nemmere “vaskes af” når man sveder meget, jeg har dog ikke selv haft nogle udfordringer selvom turene har været på +4 timer. Duften er neutral og behagelig – den dufter mest som en almindelig creme uden parfume.

Udover at mindske friktion, så indeholder denne buksefedt ingredienser der gør at huden føles – altså uden at det er den her “menthol-agtige” følelse som man får fra nogle af konkurrenterne, denne er mere mild og kan vel bedst betegnes som mildt kølende.

Jeg synes Chamoid Creme fra Smurt fungerer ganske glimrende, tuben er praktisk at have med, praktisk ifm. påføring og så er det nemt at vaske af både hænder og krop bagefter. Det holder knap så længe som nogle af de mere “fedtede” konkurrenter, men til normalt brug og ture på 4-5 timer har jeg ikke oplevet nogle udfordringer udenvejs i testperioden på et par måneder.

Pris 99,- for 100 ml.

Mere fra Noel Juul Christensen
Nordic Bike Shows annoncerer det første Stockholm Bike Show til marts 2025
Nordic Bike Shows er glade for at kunne annoncere lanceringen af det...
Læs mere
Join the Conversation

2 Kommentarer

  1. says: Thomas Nørgaard

    Tusind tak for testen. Jeg står og mangler et billigere alternativ til Assos’, og var næsten parat til at prøve BikeBrothers udgave. Nu er jeg helt sikker – tak for hjælpen. 😉

Leave a comment
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.