Test: Garmin EDGE 1040 Solar

Tilbage i sommeren 2022 løftede Garmin sløret for den nye EDGE 1040 serie, den nye topmodel som også kunne fås i en Solar udgave, hvilket er den udgave vi her har haft til test. Enhederne er dog grundlæggende ens, dog har Solar-udgaven et par bonus-funktioner i ærmet hvor den mest markante feature er sol-panelerne som lader solen lade enheden op undervejs, så man kan opnå op til 100 timers batteritid under optimale forhold.

Hvad er der i kassen til EDGE 1040 Solar?

Kassen som Garmin EDGE 1040 Solar kommer i
  • Garmin EDGE 1040 Solar
  • Out-front mount
  • MTB mount
  • Quarter-turn mounts med elastikker
  • Silikone cover (Sort)
  • USB-C kabel
  • Vejledninger
Garmin EDGE 1040 Solar – kassens indhold

Tekniske specifikationer for EDGE 1040 Solar

  • 64GB hukommelse
  • 3,5″ touchskærm (282×470) med solceller til opladning
  • GPS, GLONASS
  • USB-C opladning
  • IPX7 certificeret
  • Indbygget ANT+ samt Bluetooth
  • Op til 45 timers batteritid
  • 132 gram
Garmin EDGE 1040 Solar – menu

Opstart og opsætning af EDGE 1040 Solar

Én af de steder hvor Garmin efter min mening har hængt lidt i bremsen ift. eksempelvis Wahoo, er på integrationen mellem cykelcomputer og smartphone. Med de senere udgaver er det heldigvis blevet bedre og skifter man fra en tidligere Garmin EDGE enhed, så vil man glæde sig over at skærme/datafelter samt sensorer kan overføres automatisk – lidt som når man får en ny iPhone. Det tager derfor kun få minutter at komme igang med en ny enhed, der er opsat som den gamle – det sparer tid og så kan man altid nørde rundt i detaljer og nye features når man har tid og lyst.

Starter man helt fra scratch, så vil jeg også opleve at opsætningen via smartphone er nem og intuitiv så man guides fint igennem de forskellige trin.

Nye vigtige funktioner i EDGE 1040 Solar

  • Solceller til opladning
  • Multi-band GNSS
  • Hurtigere processor
  • Ny og mere enkel brugerflade
  • Flere træningsspecifikke funktioner
  • Længere batteritid, op til 100 timer ved batterisparetilstand
  • Forbedret kort og navigation
  • Mount på bagsiden af EDGE 1040 Solar er nu i metal i stedet for plast

Design og funktioner på EDGE 1040 Solar

Garmin har med introduktionen af EDGE 1040-serien ikke lavet radikale designændringer, men bibeholdt det Garmin design som er velkendt og trygt for mange af os. EDGE 1040 Solar er primært sort, med sølvfarvede detaljer rundt om kanten.

Enheden er ret slank og vejer 133 gram, hvilket heller ikke er overvældende set i lyset af en skærm på 3,5″. Helt nøjagtigt, så måler den 59,3 x 117,6 x 20,0 mm.

Garmin EDGE 1040 Solar på gravelcykel

På venstre side er tænd/sluk knappen, men der nederst er start/stop samt omgangs-knap, ellers foregår betjeningen jo primært via den store 3,5″ touchskærm. Skærmens opløsning er 282 x 470 og den står klart i al slags vejr, også solskin. Øverst og nederst i skærmområdet er de føromtalte solceller/paneler som gør at enheden faktisk kan lade sig selv under brug, i følge Garmin op til 42 minutters ekstra batteritid i timen.

Bagpå finder man et nyt og forstærket mount i metal, der skulle holde bedre end det gamle i plast – med det sagt, så har jeg endnu ikke selv oplevet nogle problemer med plast mount op tidligere modeller. Mountet kan også bruges til Garmin’s nye EDGE Power mount, en out-front holder primært til el-cykler som kobles til elcyklens batteri og dermed lader enheden mens man kører, så slipper man for at tænke på opladninger derhjemme.

Bagsiden af Garmin EDGE 1040 Solar

Nederst er USB-C stikket der bruges til både opladning og evt. tilslutning til PC/Mac gemt bag en lille luge. Det er fedt at Garmin nu også har skiftet fra det gamle – og lidt skrøbelige – microUSB til USB-C som bare er standarden lige nu.

Garmin EDGE 1040 Solar USB C stik

Indvendigt er EDGE 1040 Solar naturligvis også opgraderet på flere områder, hvor understøttelsen af multiband GNSS GPS nok er én af de væsentligste forbederinger. Det skulle betyde hurtigere, bedre og mere præcis signal, også under vanskelige forhold hvor signalet normalt er ringe, det kunne eksempelvis være i yderområder, i skoven eller lign.

Selve brugerfladen har også fået en større opdatering og fremstår nu mere moderne og noget mere intuitiv, uanset om man er tidligere eller ny Garmin bruger.

Garmin EDGE 1040 Solar med ny hovedskærm

Der er på træningsdelens sket flere spændende ting, bl.a. får man nu efter en tur en mere detaljeret oversigt over ens præstation, ligesom man løbende kan følge med i hvor meget af ens energi man har brugt og hvordan ens generelle styrker og svagheder er og evt. ændrer sig. Alle disse data kan bruges både under træning og løb, men også bagefter til at nørde data og se om man forbedrer sig i den retning man ønsker – hvis ikke er den også klar med råd til hvilken form for træning man bør fokusere på.

Garmin EDGE 1040 Solar Oversigt

Kortet er også blevet opdateret og forbedret og det er nu muligt at sætte navigation midlertidigt på pause, hvis man af en eller anden årsag afviger fra ruten med vilje. Derudover er der stadig features som ClimbPro der fortæller om kommende stigninger på ruten, Strava Live Segmenter og mulighed for at navigerer i hele verden, helt ned på adresse-niveau.

Parret med en smartphone kan du overfører data uanset om du er hjemme eller på farten og du kan også modtage notifikationer (SMS, SoMe m.) samt besked omkring opkald direkte på EDGE 1040 Solar, hvilket kan være super praktisk. Ønsker man derimod ikke at blive forstyrret af eksempelvis notifikationer fra Facebook, kan disse nemt deaktiveres så det eksempelvis kun er opkald man får notifikationer omkring.

Garmin EDGE 1040 Solar vs iPhone 12

Udover Bluetooth, så understøtter EDGE 1040 Solar også Wi-Fi, så er man i nærheden af et wi-fi, eller blot derhjemme, sker synkronisering herigennem – ellers benyttes telefonen som “hot-spot” til udload til Garmin Connect, Strava og hvad man eller er synkroniseret op imod.

Daglig brug af EDGE 1040 Solar

Min “faste” makker igennem den seneste tid har været EDGE 830, så jeg føler mig hurtigt hjemme i det velkendte Garmin univers. EDGE 1040 Solar har dog fået en god opgradering på interfacet, så det nu fremstår mere moderne, friskt og langt mere indbydende end tidligere. Via hovedskærmen har man et godt overblik og det er nemt at tilgå menuen, det hele virker bare en tand mere brugervenligt og intuitivt!

Som tidligere er det muligt at lave forskellige profiler alt efter om det eksempelvis er gravel eller landevej man kører, ligesom der kan tilpasses datafelter og skærme i rå mængder, så der kan være så lidt, eller meget, data som man måtte ønske det.

Én af de rigtig fede features er at nyligt tilføjede ruter automatisk ligger klar på “forsiden” så du hurtigt man overfører en rute og starte den, uden at skulle fedte rundt i arkivet. Efter endt tur får du også en ret omfattende rapport – jo flere sensorer du har tilknyttet, jo mere avanceret bliver rapporteringen.

Hvis man som jeg er vant til den “lille” skærm på EDGE 830’eren, så vil man glæde sig over den store og detaljerige skærm som også fint aflæses i sollys – særligt når man bruger enheden til navigation og har kortet fremme er det langt mere overskueligt grundet den store skærm.

Som altid har EDGE 1040 Solar også fået en opgradering af indmaden så den virker kvikkere end tidligere udgaver og det mærker man især hvis man loader en længere rute ind, det tager kun et splitsekund at loade og beregne ruten, hvor det tidligere kunne tage forholdsvis lang tid at loade en lang gravelrute ind. Det lyder måske banalt, men når man står klar i tøjet og halvt klikket i pedalerne, så gider man altså ikke stå og vente flere minutter på at enheden får loadet ruten færdig, der vil man bare afsted!

Batteritiden er også et af de steder hvor EDGE 1040 Solar er forbedret betragteligt – op til 100 timer i batterisparetilstand og op til 45 timer ved normal brug, dette har virkelig været en gamechanger for mig! Jeg har længe været vant til at smide min Garmin til opladning efter endt tur, for at være helt sikker på der var strøm nok til næste (lang)tur, men EDGE 1040 Solar har jeg nu opladet ganske sjældent. Med op til 45 timers batteritid er der plads til en del gode lange ture på én opladning og kører man i solskin vil man endda opleve at den, via solpanelerne, får ladet sig selv op undervejs på turen.

Garmin EDGE 1040 Solar set fra siden

Konklusion

EDGE 1040 Solar er “kongen” pt., den kan det hele, og lidt til – i en pæn og brugervenlig indpakning der er nem at gå til, jeg kan ikke umiddelbart finde noget jeg vitterligt mangler her – det skulle måske lige være en stærkere integration med ens smartphone så det var lige så nemt som på Wahoo’s enheder at opsætte skærmbilleder og loade ruter ind, men det kan Garmin løse med software hen af vejen!

I EDGE 1040 Solar får du en god stor skærm, et rigtig velfungerende kort og navigation, rigtig stærke træningsfunktioner, lang batteritid og alt hvad man egentlig kan drømme om i en avanceret cykelcomputer.

Solar funktionen gør enheden lidt dyrere end “non-solar” udgaven og medmindre man er typen der elsker at tage på lange ture over flere dage, så vil jeg ikke mene at solar-funktionen er et must. Jovist er det fedt med den ekstra batteritid, men for mange vil “non-solar” udgaven fint kunne dække behovet og med 35 timers batteritid i denne er den bestemt heller ikke ringe!

Det glæder mig at Garmin har givet interface og brugeroplevelsen et løft – for det trængte det til, men stadig uden at man fjerner alt det trygge og velkendte som vi er mange Garmin brugere der er glade for!

Vil du have “toppen af poppen”, så gå efter EDGE 1040 Solar, kan du nøjes med en lidt ringere batteritid, så kan du spare omkring 1200,- (vejledende priser) ved at vælge EDGE 1040 udgaven.

Garmin EDGE 1040 Solar Foreslået træning

Pris og tilgængelighed

Funktionalitet 9
Brugervenlighed 9
Design 8
Pris 7
8.3
Mere fra Noel Juul Christensen
Guide: Sådan skifter man pulleyhjul
Pulleyhjulene i bagskifteren slides som meget andet på cyklen og skal derfor...
Læs mere
Join the Conversation

1 Kommentarer

Leave a comment
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.