Test: Jabra Elite 8 Active Gen 2 trådløst headset

Det er kun ganske kort tid siden vi publicerede vores test af Elite 8 Active fra Jabra og allerede nu er der kommet en 2. generation af dette anmelderroste TWS headset, specielt udviklet til aktivt brug og træning. Modellen har fået “Gen 2” i modelnavnet, ganske enkelt for at indikere at der er tale om 2. generation.

Elite 8 Active Gen 2 er forbedret på en række punkter, bl.a. har den fået forbedret ANC/HearThrough funktionalitet, forbedret Spartial Sound og så er der kommet en spritny feature i etuiet, nu er det udstyret med LE Audio og kan tilsluttes via forskellige enheder via minijack. I praktisk vil du kunne tilslutte etuiet til en minijack enhed, og stadig få trådløs lyd ud i dit headset, det er ret unikt – og ganske smart!

Jeg har naturligvis givet den nye Gen 2 en tur i testmøllen, både på hometraineren, på løbeturen og ikke mindst til daglig/hverdagsbrug og her deler jeg mine erfaringer med headsettet.

Hvad er der i kassen?

I kassen finder man:

  • Jabra Elite 6 Active Gen 2
  • USB-C -> USB-C/minijack kabel
  • 3 sæt eartips
  • Vejledninger

Se vores unboxing af Jabra Elite 6 Active Gen 2 nedenfor.

Specifikationer

  • True wireless
  • 8 timers spilletid med ANC, yderligere 3 opladninger via etuiet giver op til 32 timers spilletid – uden ANC op til 56 timers spilletid.
  • Trådløs opladning af etui
  • ANC og HearThrough teknologi
  • Dolby Spacial Sound
  • Earbuds IP58 certificeret / Etui IP54 certificeret
  • Bluetooth forbindelse
  • Smart etui med LE Audio

Samme design, nye farver

Lige umiddelbart, så ligner Elite 8 Active Gen 2 forgængeren på en prik, men der er tilføjet nye smarte farver. Der er grøn, lyserød, mørkeblå og den klassiske sorte – alle nutidige og moderne farver.

Earbuds og etui er udført i plast og earbuds er med blød silikone som sikrer greb og at de bliver på plads i øret ved aktivt brug. Earbudsene er 100% vandtætte og kan endda nedsænkes i vand ned til 1,5 meter – med andre ord kan de bruges i al slags vejr og under alle tænklige forhold. De er IP58 certificerede, så de holder også til både vand, sand, støv og sved – så du skal ikke være nervøs for at tage dem med på en mudret tur i skoven!

Elite 8 Active Gen 2 er et sæt in-ear hovedtelefoner, altså er det selve eartippen der holder earbudsene fast, her hjælper Jabra’s “Shakegrip” teknik til at holde dem fast i øret. Selve earbudsene er nemlig betrukket med blød silikone, som giver et bedre “greb” i selve øret.

Siderne på begge earbuds fungerer som knapper, enten til tænd/sluk eller til forskellige kommendoer der kan indstilles i Jabra app’en. Det kan eksempelvis være at slå ANC til/fra, en praktisk funktion hvis du træner i variende omgivelser og gerne hurtigt vil kunne slå funktionen til/fra. Jeg vil normalt foretrække at bruge app’en, da jeg ikke synes det er særlig rart at “trykke” på en earbud der sidder inde i mit øre – men til simple funktioner hvor man slipper for at skulle have telefonen frem, synes jeg det giver rigtig god mening.

Hver earbud vejer 5 gram, så sættet vejer altså kun 10 gram – det er derfor ikke noget man “mærker” når de sidder i ørerne.

Driveren er på 6mm som i forgængeren og det understøtter Dolby Spartial Sound, endda i en “forbedret” udgave. Dolby Spartial Sound er en teknik der gør at man oplever lydbilledet “udenfor” hovedet, istedet for direkte i øregangen. Formålet er at give en mere naturtro lydoplevelse, selvom jeg nok personligt foretrækker ikke at aktivere funktionen – det må dog være op til den enkelte at teste det af og finde ud af om det fungere for ham/hende.

ANC, altså den aktive støjdæmpning der fjerner udenomsstøj, er ligeledes forbedret og fjerne nu endnu mere effektivt både støj og vind med Adaptive Hybrid ANC. Der er dog “kun” 3 forskellige lydtilstande at vælge imellem: ANC, HearThrough der kan indstilles i forskellige styrker og så kan man slukke for begge dele. HearThrough er en funktionalitet der lader lyden udefra passere, så kan man stadig høre folk der snakker, trafikken eller noget tredje, noget jeg finder ret praktisk uanset om du træner derhjemme, i centret eller ude i skoven/på landevejen…

Naturligvis kan Elite 8 Active Gen 2 også bruges som headset og med hele 6 mikrofoner og funktioner der dæmper vindstøj, samt særligt mesh – er der gjort meget for at gøre oplevelsen bedst mulig!

Det nye Smart Etui fungerer først og fremmest som opbevarings og opladningsetui – det giver samlet set op til 32 timers spilletid (med ANC) og det understøtter hurtigopladning så man på 5 minutter kan tilføre 1 times batteritid, praktisk hvis de er ved at løbe tør lige inden man skal ud at træne! Etuiet kan oplades trådløst via en QI oplader, eller via USB-C stikket i bunden. Det nye ved etuiet er at det kan tilsluttes enhver 3,5mm minijack enhed, det kunne eksempelvis være et TV, et træningsapperat eller lign. som ikke understøtter trådløse bluetooth enheder. Etuiet virker således som en adapter som sender lyden trådløst til de (trådløse) earbuds og det er altså ret smart!

Den trådløse forbindelse er Bluetooth 5.3 hvilket betyder du kan bruge det sammen med alle gængse bluetooth kilder, eksempelvis smartphones, computere, tablets, smartwatches og lign. Bluetooth Multipoint understøttes, så kan man have forbindelse til 2 enheder samtidigt, eksempelvis en smartphone og en computer. Det er også muligt at koble op direkte til kompatible smartwatches, eksempelvis Apple Watches hvor der faktisk kan downloades Spotify playlister til, så du kan cykle eller løbe uden din telefon, blot med dit smartwatch og Elite 8 Active Gen 2 i ørerne!

Jabra App’en

Via Jabra App’en kan bl.a. man styre equalizeren, opdatere headsettet med ny firmware og indstille knapperne til forskellige funktioner – altsammen nemt og brugervenligt.

Lyden og komfort ved træning

Elite 8 Active Gen 2 spiller, som forgængeren, helt fantastisk. De leverer et detaljeret og nuanceret lydbillede med en rigtig god bund og dybde, uanset hvilken genre man kaster efter dem! De klarer både den hårde bass, de fine detaljer i musikken eller stemmerne i en film/serie – kæmpe tommel op! Via app’en har man adgang til en equalizer som enten kan indstilles manuelt, eller via forskellige presets. De spiller “højt nok” og jeg har endnu ikke oplevet at de ikke kan følge med når der skrues op, hvor nogle andre headsets “knækker” når de bliver pressede.

Til telefoni som headset fungerer de også upåklageligt og jeg har ingen brok oplevet fra dem jeg har talt med.

ANC funktionen fungerer rigtig godt, den blokerer effektivt for udenomsstøj og jeg har ikke været generet af vindstøj, hverken indendørs med en blæser direkte i hovedet, eller udendørs på løbeturen i blæsevejr. Bruger man HearThrough vil man dog opleve noget vindstøj, men stadig uden det er generende. Jeg foretrækker klart HearThrough aktiveret på løbeturen, så kan jeg høre hvis der kommer trafik, en ringeklokke eller på andre måder noget man skal være opmærksom på, for man kan stadig høre og nyde musikken!

Som nævnt tidligere, så understøtter Elite 8 Active Gen 2 Dolby Spartial Sound der skulle give et mere omsluttende lydbillede hvor man fornemmer lyden spiller “undenfor” istedet for ind i ørerne. Det fungerer, men er ikke en funktion jeg personligt kommer til at benytte – jeg foretrækker den mere direkte lyd i ørerne.

Der hvor Elite 8 Active Gen 2 virkelig skiller sig ud, er pasformen – for sjældent har jeg oplevet in-ear earbuds der sidder så godt og sikkert i ørerne! Der medfølger forskellige eartips så man kan finde den størrelse der passer ens ørergang og selve earbudsene sidder sikkert i øret takket være ShakeGrip – blød silikone der sikrer “greb” i øregangen så de ikke falder ud når han sveder eller er aktiv.

Jeg har benyttet Elite 8 Active Gen 2 til både træning indendørs på hometraineren hvor sveden nok er den største fjende, udendørs på løbeturen hvor de mange stød kan være et problem og ikke mindst som helt almindelig headset i dagligdagen til musik og telefoni. Alle opgaver klares til UG, men det er klart på den aktive front at de gør det bedst. Jeg er dybt imponeret over at de bare bliver siddende i ørerne, selv efter flere timer på hometraineren, eller en times løbetur – uden at jeg undervejs har skulle justere på dem, eller skubbe dem på plads. Jeg har derfor heller ikke været nervøs for at miste dem undervejs, da de hele tiden har siddet sikkert i mine ører og dette til trods for at jeg normalt ikke er særlig glad for in-ear hovedtelefoner uden en form for bøjle eller andet der holder dem på plads.

Konklusion

Jeg havde egentlig udnævnt Elite 8 Active til det bedste headset til træning, både med tanke på funktioner, pasform, lyd og pris og så lancerer de en Gen 2 – som jo faktisk bare er endnu bedre! Dog er opgraderingerne ikke så markante, så har man Elite 8 Active i forvejen vil jeg nok ikke anbefale en opgradering. Med den nye Gen 2 får man et smart etui med LE Audio, bedre ANC/HearThrough og forbedret Dolby Spatial Sound – men prisen er så også knap 1800,- mod de ca. 1000,- som den “gamle” udgave kan findes til – mener jeg de er merprisen værd? Ikke rigtig, medmindre man har et behov for at kunne bruge dem med minijack enheder…

Vælger man Elite 8 Active Gen 2 får man, uagtet den lidt høje pris, et fremragende headset med super god lyd, effektiv ANC/HearThrough, lang batteritid og en pasform og holdbarhed der gør dem helt oplagte som din næste træningsmakker hvis du godt kan lide at være aktiv, det gælder både løb, cykling og andre sportsgrene!

Pris og tilgængelighed

Funktionalitet 10
Lydkvalitet 9
Pasform og komfort 10
Design 8
Pris 6
8.6
Tags fra indlægget
, ,
Mere fra Noel Juul Christensen
Test: SolarStorm X2 2000 lumen LED forlygte
SolarStorm er én af de mange “Kinesiske” producenter af cykellygter og vi...
Læs mere
Join the Conversation

3 Kommentarer

  1. says: Casper

    Har lige købt dette sæt.
    For både anc og hear through synes jeg der kommer meget vindstøj når man er på cyklen. Hear through kunne man måske forvente men anc burde vel lukke af for vinden? Kører med dem i off da det giver mindst støj

    1. Hej Casper

      Jeg har ikke prøvet dem på landevejen på cyklen, men jeg har testet dem indendørs med en blæser lige i fjæset – samt på løbeture med kraftig vind. Ved ANC synes jeg ikke der er megen vindstøj, naturligvis lidt, men bestemt tåleligt. Ved HearThrough noget mere, da den jo netop “forstærker” lyden udefra og her er vinden svær at filtrere helt fra. Har du evt. tjekket om der er en opdatering hertil? Burde være helt opdateret når det er Gen 2 – men måske? Kan tjekkes via app!

      Med venlig hilsen

      Noel Juul Christensen
      CykelStart.dk

      1. says: Casper

        De er opdateret med nyeste firmware.
        Må sige det er skuffende havde regnet med mere noise reduction
        Men lyden er fin i dem

Leave a comment
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.