Guide: Vælg de rigtige klikpedaler

Der findes mange forskellige typer af pedaler, nogle er velegnet til race og andre til MTB – mens nogle fungerer lige godt på begge typer. Har man ikke tidligere kørt med klikpedaler kan det anbefales at man starter ud med en såkaldt kombi-pedal, med klik på én side og alm. pedal på den modsatte side, denne type klikpedal er også meget velegnet til dem der gerne vil bruge cyklen til hverdag med almindelig fodtøj.

I denne guide ønsker Vi at give motionister og begyndere en introduktion til klikpedaler, fordele, ulemper samt forslag til konkrete produkter.

Men hvorfor overhovedet bruge klikpedaler?

Klikpedaler har en række fordele i forhold til en almindelig pedal, men den mest oplagte er at kraftoverførslen er bedre, man udnytter simpelthen kraften bedre og får mulighed for både at træde og “trække” i pedalerne – det kaldes også det runde tråd. Derudover kan det på MTB være en fordel at fødderne sidder fast på pedalerne, så man ikke behøver bekymre sig om at miste grebet på pedalerne når det går vildt for sig. En klikpedal er også ofte lettere end en traditionel pedal og slutteligt er det muligt at benytte cykelsko sammen med klikpedalerne, en cykelsko er stivere end en almindelig stol og dette er igen med til at optimere kraftoverførslen.

De fleste nybegyndere er lidt nervøse for at bruge klikpedaler, men bruger man 30 minutter hjemme i haven og/eller indkørslen på at øve sig i at klikke ind og ud af pedalerne – så mener jeg ikke der er noget at være nervøs for før man bevæger sig på landevejen eller i skoven.

Nogle er nervøse for at vælte med klikpedaler og for at kunne nå at klikke sig ud – dertil vil jeg blot sige at de fleste “styrt” med klikpedaler opstår ved meget lav hastighed, når man ikke får klikket ud ved at lyskryds eksempelvis. Risikoen for at et styrt forværres ved brug af klikpedaler er derfor ikke eksisterende efter min personlige mening…

Pedaltyper

Kombipedal

En kombipedal er oplagt til dem der gerne vil køre med klikpedaler, men som også vil bruge cyklen med almindelig fodtøj. Kombipedalerne er typisk en “begynder-pedal” og bruges cyklen kun med cykelsko, vil man typisk efter noget tid skifte den ud til en “ikke-kombi” pedal for at spare vægt og have minimum 2 sider af klikke i på.

Kombipedalen har ofte klik på én side og almindelig trædeflade på den modsatte side og typisk benytter de Shimano’s SPD klamper der er en lille klampe der kan bruges til både MTB og race, den er ret nem at klikke ud af og bindingerne og kan justeres, så det bliver nemmere/sværere at klikke ud.

Forslag til kombipedal

kombi-klikpedaler

Shimano PD-M324 – en prisbillig kombi-pedal med SPD kliksystem på én side og alm. trædeflade på modsatte side.

MTB pedal

Der findes en del forskellige løsninger til MTB brug, men den mest udbredte for begynderen og motionisten er Shimano’s SPD kliksystem, igen fordi de er nemme at klikke ind og ud af, bindingerne kan justeres trinløst og så er priserne meget rimelige. SPD-pedalerne til MTB brug har SPD klik system på to sider. SPD-pedalerne kræver som udgangspunkt ingen særlig vedligeholdelse. Ulempen ved SPD-pedalerne er at de forholdsvis let bliver fyldt med mudder som kan besværliggøre ind-klikningen.

Udover Shimano’s SPD kliksystem, er Crankbrothers Egg Beater (Der bl.a. findes i version 1, 2 og 3) også ret populære – de adskiller sig ved have 4 sider at klikke i, men til gengæld kan man ikke justere bindingerne trinløst, man vælger ved montering af klamperne om de skal frigøres ved 15 eller 20 grader. Det åbne design og de 4 sider med klik, gør at pedalen ikke samler skidt, mudder og lign. i samme omfang som eksempelvis SPD-pedalen.

Generelt for MTB pedaler gælder at man ønsker en klampe der er forholdsvis lille, så man, med den rette MTB sko, kan trække op af stigninger og ikke er generet eller hæmmet af en stor klampe.

Forslag til MTB pedal

Shimano PD-M520 – Prisstærk SPD pedal med 2 siders klik, mulighed for justering af bindingerne og ingen særlig vedligeholdelse.

egg-beater-1

Crankbrothers Egg Beater 1 – Prisbillig MTB pedal med 4 siders klik, åbent design og nem ind/udklikning.

Racer/Landevejspedaler

Til landevejscykling findes ligeledes en række forskellige kliksystemer, grundlæggende ligner de fleste dog hinanden ret meget. Klikpedalerne til landevejsbrug har typisk en større trædeflade og større klamper end en MTB pedal, ganske enkelt for at optimere kraftoverførslen. En større klampe er intet problem på en landevejssko, da man som udgangspunkt ikke har brug for at stå af og trække og/eller gå andet end nogle få meter til og fra cyklen.

Valg af pedal/klampetype er i høj grad et spørgsmål om religion og personlige præferencer, men Shimano’s SPD-SL er et populært valg hvor man får meget får pengene og mulighed for at vælge forskellige klamper alt efter hvor meget bevægelse man ønsker at have. Som begynder er det vigtigt at have en vis bevægelighed mellem sko og pedal, så man undgår slid og/eller skader i knæ, ligeledes vil større bevægelighed typisk betyde at de er nemmere at klikke ud af, da foden ikke er fuldstændig låst.

En anden populær pedal og klampetype er Look – der findes i forskellige udgaver, bl.a. Delta der er meget brugt til spinning. Hvis man i forvejen går til spinning og har sko samt klamper hertil, kan det være en fordel at vælge samme type til landevejscyklen, da man er vant til at klikke ind og ud, samt har muligheden for at bruge samme sko som til spinning.

Forslag til racer/landevejspedal

Shimano PD-R550 – Rimelig prisbillig SPD-SL pedal med god bevægelighed og stor trædeflade. Bindingen kan justeres alt efter hvor nemt man ønsker det skal være at klikke ind og ud.

Look Keo Classic 3 – Prisbillig og rimelig let pedalsæt med de samme klamper som bruges i mange motionscentret på spinningcyklerne.

Bemærk

landevejs-cykelsko

Brugen af klikpedaler forudsætter naturligvis brug af en passende cykelsko – denne skal være monteret med en klampe der passer sammen med pedalerne. Der findes forskellige cykelsko til både MTB, race, spinning osv.

Vi vil i en kommende guide gå mere i dybden med cykelsko og forskellene herpå.

Tags fra indlægget
, ,
Mere fra Noel Juul Christensen
Ricoh lancerer sit første action-kamera
Ricoh har allerede tidligere lanceret modeller til brug under ekstreme forhold, og...
Læs mere
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.