Reglerne er de samme året rundt, men efterår og vinter er derfor hvor de fleste af os har behov for cykellygterne når vi drager ud på cykelstierne, landevejen, eller i skoven. I denne artikel er love og regler beskrevet, ligesom der er forslag til godkendte cykellygter.
Hvornår skal man have lys på?
Man skal have lys på fra solnedgang til solopgang, og i usigtbar vejr, eksempelvis tåge, dis eller lign., dette gælder hele året rundt.
Hvilke lygter og krav til disse?
Man skal have én forlygte og én baglygte. Lygterne skal kunne ses på 300 meter’s afstand i klart vejr og skal derudover være synlige fra siden. Forlygten skal lyse hvidt, gult eller blåligt, mens baglygten skal lyse rødt. Baglygten må gerne blinke, men det skal være med mindst 120 blink i minuttet, det samme gør sig gældende for forlygten – lyser denne gul må den dog ikke blinke.
For at en cykellygte skal kunne betegnes som “godkendt”, skal den udover ovenstående krav også have en batteritid på min. 5 timer ved 5 grader.
- Læs mere omkring reglerne for “Lys på cyklen” hos Cyklistforbundet.dk
Forslag til cykellygter
Forslag 1 – Pendleren og bycyklen
De fleste pendlere har blot brug for et par lygter der giver synlighed, og kan derfor ofte klare sig med et sæt lygter der ikke fylder ret meget og har lang batteritid. Det er dog værd at bemærke at disse lygter ikke lyser vejen op, hvis man kører steder hvor der ikke er gadelys eksempelvis.
Ostar Forlygte LED Ruby Diamond – 79,-
Ostar Baglygte LED Ruby Diamond – 79,-
Smart Superflash lygtesæt med batteri – 158,-
Forslag 2 – Pendleren og motionisten
Pendler man dagligt på mørke cykelstier og/eller landevejen, eller træner man om aftenen er der større krav til cykellygterne. De skal ikke kun give synlighed, de skal også sikre at man kan se hvor man kører. Det betyder større og kraftigere lygter, nogle gange med en ekstern batteripakke.