Test: Born energi- og sportsprodukter

Det er vigtigt, at man får den rigtige ernæring, når man cykler, især hvis man er seriøs omkring træningen. BORN er en hollandsk producent, som har en række produkter til en konkurrencedygtig pris. Navnet kommer fra byen Born i Holland, hvor produkterne oprindeligt blev udviklet 1985. Vi har testet en del af dem bl.a. energibarer, gels, energidrik, elektrolyttabletter og plejeprodukter, som du her kan læse mere om.

Extra bars og recovery bar

Extra Bar Banan

Energibaren Extra Bar Banan bruges, ifølge Born, før og under træning.
Baren indeholder 55 gram og har 216 kcal, 5,3 gram fedt, 38,7 gram kulhydrat (18,5 gram fra sukker) samt 2,7 gram protein. Der er altså en god mængde energi i den lille bar, og kulhydraterne er et mix af simple/hurtigt optagelige kulhydrater fra sukkeret samt komplekse kulhydrater fra havreflager og rismel.
Baren smager af banan og hvid chokolade, og smagen er stærk og god. Den er let i maven og har en god blød konsistens, som ikke smuldrer, når man bider i den.

Den vejledende pris ligger på 18,25 kr pr. bar.
Er set hos cyclingshop.dk til 134,25 for 12 stk, hvilket giver en tilbudspris på 11,19 kroner pr. bar.

Baren får karakteren 8/10, fordi næringsindholdet er optimalt til lange ture, og fordi smagen er særdeles god. Prisen er ligeledes konkurrencedygtig.

Extra Bar caramel

Denne energibar bruges også før og under træning. Den indeholder ligeledes 55 gram og har 218 kcal, 5,4 gram fedt, 38,9 gram kulhydrat (26,4 gram fra sukker) og 2,5 gram protein. Næringsindholdet minder altså meget om Extra Bar Banan. Dog har denne bar et 2:1 forhold mellem glukose og fruktose, hvilket nogle studier antyder er bedst til optagelsen af kulhydrat.
Smagen er god af karamel, men konsistensen er lidt sjov; den smuldrer meget, og indholdet er en smule klistret.
På pakken står der, at den er ”non-melting”, hvilket er lækkert, hvis man cykler længere ture i varme omgivelser

Den vejledende pris ligger på 17 kr. pr. bar.

Baren får karakteren 6/10, fordi næringsindholdet er optimalt, og smagen er god, men konsistensen er ikke god til en snack på farten.

Recovery nuts bar

Recovery baren bruges efter træning. Den indeholder 48 gram og har 256 kcal, 14,4 gram fedt, 20,4 gram kulhydrat (13,1 gram fra sukker) samt 9,6 gram protein.
Der er tydeligt mere fedt og protein samt mindre kulhydrat i denne bar end i energibarerne, hvilket gør, at det giver god mening at indtage denne efter træning.
Smagen er virkelig god. Den minder meget om en snickers bar med smagen af nødder og chokolade.
Konsistensen er god; som en almindelig muslibar men med lidt flere nødder der giver knas.

Den vejledende pris er på 22 kr. pr. bar.
Er set på tilbud hos cyclingshop.dk til 12 kr. pr. bar

Baren får karakteren 9/10, fordi den er velegnet som restitutionsmåltid og smager rigtig godt. Den vejledende pris er dog en smule høj.

Bitesize sportsbar crunch

Born laver desuden en lille sportsbar på 25 gram. Den er perfekt til kortere ture pga. den lille størrelse, men der er stadig en del energi i. Den indeholder 104 kcal, 5,3 gram fedt, 18,7 gram kulhydrat (6,9 gram fra sukker) og 0,8 gram protein. Den smager rigtig godt af jordbær og har en fin konsistens.

Den vejledende pris er på 14 kroner pr. bar. I skrivende stund er de på tilbud hos cyclingshop.dk til 9 kr. pr. bar.

Baren får karakteren 9/10, fordi næringsindholdet og smagen er rigtig god, og fordi størrelsen passer til de kortere ture.

Super liquid gels


Foretrækker man hurtig energi, som man nemt kan indtage på farten, er gels en god mulighed. Super Liquid Gel skal indtages under træningen. De indeholder 55 ml og har 86 kcal, 0 gram fedt, 22 gram kulhydrat, som alle er fra sukker, og 0,07 gram salt. Super liquid gel med kirsebærsmag indeholder desuden cirka 30 mg koffein og har et 2:1 forhold mellem glukose og fruktose.
De minder meget om andre gels på markedet. De er nemme at åbne og man behøver ikke at drikke vand til. Smagen er rigtig sød og god.
Den vejledende pris er 20 kr. for æbleversionen og 20,75 kr. for kirsebær.

På nuværende tidspunkt har cyclingshop.dk tilbud, hvor æbleversionen koster 126,75 for 12 (10,56 pr. gel) og kirsebærversionen koster 134,25 kr (11,19 pr. gel)

Gels får karakteren 8/10 fordi de giver hurtig energi på træningsturene og smager godt. Den vejledende pris er dog en anelse høj.

ISO pro sportsdrink


Ønsker man at få energi kontinuerligt igennem træningen er energipulver en smart løsning. ISO pro indeholder 400 gram pr. bøtte og doseres: 40 gram pr. 500 ml vand. Hver dosis har 152 kcal, 0 gram fedt, 37,9 gram kulhydrat (15,2 gram fra sukker) og 0 gram protein. Også dette produkt har et 2:1 forhold mellem glukose og fruktose
Smagen er af æble/citron og rigtig fin. Den har en tilpas sødme og er ikke for stærk i smagen. Man skal blande det rigtigt godt sammen med vandet, ellers klumper sukkeret sammen i bunden af dunken.

Den vejledende pris er på 129 kr. pr. bøtte, hvilket giver en pris pr. dosis på 12,9 kr.

På billedet ses en drikkedunk fra Born. De er meget klassiske og gør ikke noget usædvanligt væsen af sig. Låget har en smart fordybning der gør det nemt at skrue af og på. Tuden er lidt stram, men blødere mod tænderne end mange andre dunke.

Isopro får karakteren 7/10, fordi de indeholder rigeligt med kulhydrat og har en god mild smag. Dog er der ikke mange doseringer i en bøtte.

Carbo peptopro


Carbo peptopro indtages før og under træning. Bøtten indeholder 525 gram og doseres: 75 gram pr. 500 ml vand. Hver dosis har 280 kcal, 0,1 gram fedt, 64,9 gram kulhydrat (34,8 gram fra sukker) og 5 gram protein. Det er altså et energiprodukt med en relativ høj mængde protein. Deraf også navnet peptopro. Desuden er mængden af kulhydrat også ret høj, så det er ikke et produkt til de korte/rolige ture.
Den har en mild smag af grape og smager ikke af meget, hvis man følger standard dosis. Denne skal især rystes godt, inden man drikker for at undgå, at sukkeret klumper sammen.

Den vejledende pris er på 159 kr. pr. bøtte, hvilket giver en pris pr. dosis på 22,7 kr.
I mine øjne er det en høj pris, men man får dog også en stor mængde kulhydrat.
I skrivende stund er peptopro på tilbud hos cyclingshop.dk til 104,25 kr. Det giver en mere spiselig pris pr. dosis på 14,9 kr.

Peptopro får karakteren 7/10, fordi der er en stor mængde kulhydrat og en fin tilføjelse af protein. Smagen er fin men lidt mild, og der er ikke mange doseringer i en bøtte samt prisen pr. dosis er rigtig høj.

Energy multicarbo


Multicarbo indtages ligeledes før og efter træning. Bøtten indeholder 540 gram og doseres: 75 gram pr. 500 ml vand. Hver dosis har 282 kcal, 0 gram fedt, 70,5 gram kulhydrat (30,5 gram fra sukker) og 0 gram protein. Også her er der altså en rigtig høj mængde kulhydrat.
Den har en rigtig god smag af appelsin. Stærkere smag end de andre energiprodukter, men ikke så kraftig at den bliver kvalm.

Den vejledende pris er 129 kr. for en bøtte. Det giver en pris pr. dosis på 17,9 kr.
Også dette produkt er på tilbud hos cyclingshop.dk og koster 74,25 kr i skrivende stund. Det giver en dosispris på 10,3 kr

Multicarbo får karakteren 8/10 fordi der er en stor mængde kulhydrat pr. dosis, og fordi smagen er rigtig god.

Recovery supple shake


Recovery supple shake drikkes efter træning og bruges til støtte restitutionen. Bøtten indeholder 450 gram og doseres: 75 gram pr. 500 ml. Hver dosis har 275 kcal, 0,4 gram fedt, 45,2 gram kulhydrat (35,9 gram fra sukker) og 22,6 gram protein.
Den har smag af vanilje, og på bøtten står der, at det er en milkshake-smag.
Efter min smag er den lidt kvalm. Selve mælkesmagen er ikke så kraftig, men vaniljen smager godt igennem. Den smager egentlig en smule mere af vanilje blandet med vand, end som en rigtig milkshake.

Den vejledende pris er 179 kr for en bøtte. Det giver en pris pr. dosis på 29,8 kr. Det er umiddelbart en høj pris, for det man får. Produktet er dog på tilbud hos cyclingshop.dk til 119,25 kr. Det giver en dosispris på 19,9 kr.

Recovery supple shake får karakteren 6/10 fordi den har et næringsindhold, der kan supplere kosten i at optimere restitutionen, men smagen er lidt kvalm, og prisen er høj.

Watts and minerals elektrolyttabletter


Born producerer også elektrolyttabletter, som bruges til at tilføre salte til vandet. Disse er derfor gode til træning, da man ofte sveder meget og hermed udskiller saltene. Borns tabletter kaldes Watts and Minerals og smager af appelsin. Smagen er meget mild, men smager fint. Ved andre mærker elektrolyttabletter får jeg en tør/saltet fornemmelse i munden. Det får jeg ikke med dem her. Hver tablet indeholder 75 mg kalium, 100 mg klorid, 75 mg kalcium, 50 mg magnesium og 150 mg natrium. Man får altså rigeligt med elektrolytter i en enkelt dosis.
På røret står der ”low carb” og samtidig ”0 kcal”. Det er forvirrende, for hvis der ikke er nogle kcal, er der heller ingen kulhydrater. Måske er Born bange for ordet ”zero” der kendes fra konkurrenten High5.
Alt i alt er det et produkt, der giver masser af elektrolytter, og som har en neutral smag.

Den vejledende pris er på 99 kroner pr. rør. Der er 20 tabletter i røret, så dosisprisen er på 5 kr.
I skrivende stund er de på tilbud hos cyclingshop.dk til 59,25 kr. for et rør.

Watts and minerals får karakteren 8/10, fordi smagen er god og neutral samt næringsindholdet er optimalt.

Block energy2go


Block energy2go er et sjovt produkt, jeg aldrig har set før. Det er tabletter, der spises direkte, som de er (uden at skulle opløses i vand eller andet). De indtages før eller under træning og indeholder kulhydrater, koffein og magnesium. De har 12,6 kcal, 0,09 gram fedt, 2,8 gram kulhydrat, der alle er fra sukker, og 0,04 gram protein. Derudover har de cirka 40 mg koffein.
De smager af jordbær-citron, og konsistensen er som dextrose-tabletter. Altså porøse og meget let opløselige i munden. Ideen med disse tabletter er god, men det er en lidt underlig fornemmelse at få pulveret opløst i munden, når man cykler. Det kræver sikkert bare tilvænning.

Den vejledende pris er på 59 kroner for 16 blocks. Cyclingshop.dk har dem på tilbud til 33,75 kr

Block energy2go får karakteren 7/10, fordi det er en god og hurtig måde at få næring på, og smagen er fin.

Magnesium liquid


Magnesium liquid er endnu et produkt, jeg ikke har set før. Det er et rør, der indeholder 25 ml væske med kulhydrater, magnesium og c-vitamin. Meningen er, at man bunder røret som et shot, men der er også et skruelåg, så man kan dele den over. Born skriver, at røret kan drikkes før eller efter træning. Der er 300 mg magnesium og 45 mg c-vitamin. Derudover er der sukker og sødemiddel i. Der er ingen yderligere næringsdeklaration på produktet, så det er svært at vide præcist, hvor mange kalorier og kulhydrater der er i produktet. Desuden står der på røret, at der er 45 mg c-vitamin, men på Borns hjemmeside står der 200 mg. Der mangler lidt klarhed over, hvad røret præcist indeholder.
Væsken er med appelsinsmag, som smager meget af appelsin. Det er en god smag, men måske er det på grænsen til at være for kraftig en appelsinsmag.

Røret har en vejledende pris på 20 kroner, men er på tilbud hos cyclingshop.dk til 11,25 kr.

Magnesium liquid får karakteren 6/10, fordi det er et produkt, der smager godt, og fordi ideen med et ”shot” under cykelturen er god. Prisen er dog for høj, hvis man skal indtage/købe dem jævnligt.

Final liquid energy drink


Final liquid er en slags blanding mellem en gel og en energidrik. Det indtages under træning og indeholder 90 gram væske. Den har 146 kcal, 0 gram fedt, 35,6 gram kulhydrater (25,1 gram fra sukker), 0 gram protein, 110 mg salt, 25 mg koffein, 60 mg magnesium og 0,33 mg b1-vitamin.
Det er altså en masse energi, der kan indtages hurtigt, der er en stor mængde væske ift. en gel, og der er relativt meget kulhydrat i.
Skruelåget er vanskeligt er åbne på farten. Til gengæld er det smart nok, at man kan lukke den, så man kan drikke resten senere, når der er så meget væske i.
Smagen er rigtig god. Den smager af Sun Lolly vand-is med citronsmag.

Den vejledende pris er 29 kr., men er på tilbud hos cyclingshop.dk til 18,75 kr.

Final liquid får karakteren 7/10, fordi det smager rigtig godt, og fordi det giver en masse god energi hurtigt. Skruelåget er besværligt at åbne, men smart når det virker.

Protect oil, No friction cream, warm up og Recovery relax


Warm up – active warming cream

Skal give varme og øge blodgennemstrømning. Born skriver, at det især er nyttigt på kolde ture. Cremen giver bestemt varme i huden efter påføring, hvilket kan skyldes, at der både er menthol og chiliekstrakt i.
Jeg har svært ved at forestille mig, at den varmeeffekt skulle kunne varme musklerne op. Især når man overvejer lårmusklens store tværsnit. Cremen giver dog en rigtig god og frisk følelse på huden, men jeg tror ikke, at det giver en markant øget blodgennemstrømning.
Den kan i stedet bruges, hvis man gerne vil have følelsen af varme på huden, inden man er blevet varmet op af selve cyklingen.
Der er 150 ml i tuben, og den er meget drøj i brug, medmindre man har tænkt sig at smøre begge ben fuldstændigt ind hver gang. Så er den hurtigt brugt.

Den vejledende pris er 99 kr., men er på tilbud hos cyclingshop.dk til 66,75 kr.

Warm up får karakteren 5/10, fordi det kan give en behagelig fornemmelse på huden, men næppe kan holde, hvad det lover i forhold til blodgennemstrømning og opvarmning af muskelvævet. Sammenlignes cremen med andre, der har samme formål, er den dog af fin kvalitet til prisen.

Protect oil – insulating body oil

Protect oil danner en beskyttende hinde på huden, som gør, at vand ikke kan sætte sig. Det skulle beskytte mod afkøling ved temperaturer under 15 grader.
Cremen bliver på hudoverfladen og trænger ikke ind som andre cremer. Den ligger sig som et tyndt og fedtet lag.
Den giver helt klart en hinde, der afpreller vand. Jeg har lavet en lille hjemmetest med en forstøver med vand på et stykke hud, der har cremen på sig, og på et stykke hud, der ikke har. På huden med cremen smurt på preller vandet hurtigt af.

Der er 150 ml i tuben, og den vejledende pris er 99 kroner. Er på tilbud hos cyclingshop.dk til 66,75 kr.

Protect oil får karakteren 7/10, fordi det har en reel vandafvisende effekt og muligvis kan være gavnligt i koldere tider.

Non friction cream – softening body care

Det er en creme til at mindske friktion imellem to kropsdele, der gnider sammen. Kan også fungere som buksefedt ifølge Born. Jeg synes dog at cremen er en smule for tynd til det. Den har en meget flydende konsistens og en behagelig mild duft. Den fungerer rigtig godt til at mindske friktion; føles blød og afkølende på huden.

Der er 150 ml i tuben, og den vejledende pris er på 89 kr. Er på tilbud hos cyclingshop.dk til 74,25 kr

Non friction cream får karakteren 7/10, fordi den gør det den skal: mindske friktion.

Recovery relax – relax and relief

Recovery relax er en creme til at give en frisk og afslappende følelse efter træning. Den gnides ind i huden efter træning eller inden sengetid. Born skriver, at den også kan bruges til massage. Den har en mere cremet/tyk konsistens end de andre cremer og har en særpræget duft af camfer eller lignende. Den tørrer hurtigt ind i huden og giver en prikkende fornemmelse efterfølgende.
Som med warm up cream har jeg svært ved at tro, at den kan påvirke muskelvævet, men den er helt sikkert fin til at smøre huden efter træning.
Som massagecreme/olie tænker jeg, at den tørrer for hurtigt ind i huden. Man skal i hvert fald påføre cremen hyppigt, hvis det skal fungere.

Der er 150 ml i tuben, og den vejledende pris er 99 kr. Cyclingshop.dk har den på tilbud til 69 kr.

Recovery relax får karakteren 5/10, fordi den kan give fugt til huden, men ikke vil kunne fungere godt som massagecreme. Derover virker det usandsynligt, at den kan påvirke muskelvævets restitution.

Cyclist powder


Cyclist powder er endnu et produkt, jeg ikke har hørt om før. Det er pulver i stedet for buksefedt. Born skriver, at det er et revolutionerende produkt i forhold til almindelig buksefedt.
Man drysser pulveret på puden og gnider det ind i stoffet. Ideen er god: pulveret skal sørge for at minimere fugt i skridtet, så man ikke får gnavsår.
I praksis er det dog lidt besværligt at påføre pulveret, uden at det ender andre steder end kun på bukserne. Det kan dog være, at det bare kræver tilvænning/øvelse.
Pulveret virker godt. Puden er tør efter cykelturen, og det samme er huden.
Der er 100 gram pulver i bøtten, og det er meget drøj i brug. Man bruger ikke særligt mange gram pr. tur. Det er et produkt, der helt sikkert er værd at prøve.

Den vejledende pris er på 89 kroner, men cyclingshop.dk har det på tilbud til 59,25 kr

Cyclist powder får karakteren 7/10, fordi det fungerer som et godt alternativ til buksefedt, selvom det kan være besværligt at påføre korrekt.

Produkterne i denne test er venligst stillet til rådighed af Cyclingshop.dk

Tags fra indlægget
Skrevet af
Mere fra Mads Olsen
Test: Squirt Lube kædesmøremiddel
I lang tid har voksbaserede smøremidler været noget, som minoriteten af motionscyklister...
Læs mere
Join the Conversation

2 Kommentarer

  1. says: Erling Steen-Lund

    Hej Mads
    Jeg er nybegynder på området racercykel.
    Findes der energiproduktion som er økologiske ? Både energibar og energidrik.
    Venlig hilsen
    Erling Steen-Lund

    1. says: Mads Olsen

      Hej Erling.
      Det er et godt spørgsmål.
      Et af de mest kendte producenter af energibarer hedder Clif og de laver energibarer, hvor størstedelen (men ikke alle) ingredienserne er økologiske. De har en rigtigt god smag og konsistens efter min mening. De skriver lidt om deres målsætning ift. økologi her

      Derudover har jeg stiftet bekendtskab med økologiske raw energibars fra http://rawsnacks.dk, men har aldrig selv smagt dem og kan ikke umiddelbart finde næringsindhold på dem.
      Der findes også ”Betterbar” som forhandles i Dansk Supermarked
      Eller ”Naturfrisk” som også er 100 % økologisk: http://www.energybar.nu/naturfrisk. Dem har jeg desværre heller ikke prøvet selv.

      Mht. energidrik kender jeg ikke til et godt økologisk produkt. Måske andre kan være behjælpelige i kommentarsporet?
      Jeg kan finde Pure Bio der bl.a. forhandles i Matas, men den virker upraktisk at have med på cykelturen.
      Jeg har set andre tage akaciehonning med og det ved jeg kan fås i en økologisk udgave. De tager simpelthen tuben med (dem med tud) og drikker deraf. Næringsindholdet ligner meget de kommercielle energiprodukter og med en tube i lommen er man godt kørende i lang tid. Jeg forestiller mig at det også sagtens kan blandes i drikkedunken.

      Vh Mads

Leave a comment
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.