Sådan sikrer du din cykel på rejsen

Sommeren står for døren og mange tager cyklerne med på ferie, uanset om turen går til udlandet eller bare rundt i Danmark – men at have cyklen med på rejsen kræver lidt ekstra påpasselighed, så man også får den med hjem igen.

I denne lille guide giver råd og vejledning til hvordan du bedst sikrer din cykel på rejser, fra afrejsen, ankomsten og hjemrejsen!

Under transport

Skal man transportere cyklen fra hjemmet og til ferie-destinationen skal den naturligvis sikres undervejs, og metoden afhænger af rejseformen, i denne guide tager vi dog udgangspunkt i at rejseformen er bil. Måske tænker du at cyklen, eller cyklerne, er i sikkerhed så længe de sidder fastspændt på bilen, hvad enten det er på taget, eller på en cykelholder bagpå bilen – men det er desværre ikke tilfældet. Cyklerne kan nemt og hurtigt fjernes fra cykelholdere, det kan ske mens man tanker, holder for rødt lys i et vejkryds eller måske bare tager en pause og får noget at spise på en motorvejsrestaurant. Man bør derfor som minimum have mulighed for at låse cyklerne fast til selve holderen og heldigvis er det tilfældet for langt de fleste af de bedre cykelholdere der er på markedet i dag, det kunne eksempelvis være Thule’s EuroRide til 2 cykler eller Strada Sport M2 fra Atera hvis man har træk på bilen. Skal cyklerne monteres på taget vil det også være optimalt med en løsning hvor cyklen kan låses fast til holderen og her tilbyder Thule dette fra den billigste model, Freeride 532 og opefter.

At cyklerne er låst fast til holderen er naturligvis ingen sikkerhed for at cyklerne ikke fjernes mod ens vilje, men man nedsætter i hvert fald risikoen betragteligt. Ønsker man at sikrer cyklerne ydermere, kan det foregå ved at låse dem fast til selve cykelholderen med en traditionel cykellås for ekstra sikkerhed.

På feriedestinationen

Afhængigt af hvordan man bor på feriedestinationen skal cyklerne også sikres her. Bor man i hus eller lejlighed, vil det være oplagt at opbevare cyklerne indenfor i hus eller lejlighed når de ikke er i brug, ellers bør man sikrer dem med en kraftig lås og meget gerne én af de låse der gør det muligt at låse cyklen fast til noget der ikke umiddelbart kan flyttes. Sørg også for at have en lås med på tur, så cyklen, eller cyklerne, kan aflåses når man besøger supermarkedet, caféen eller lign. Det kunne eksempelvis være ABUS’ Bordo 6000 bøjlelås der fylder minimalt når den ikke er i brug.

Har man brug for at sikrer mere end én cykel, kan en større bøjlelås såsom Kryptonite Evolution Standard eller en bøjlelås med wire, eksempelvis Kryptonite Evolution Mini 7 være en fremragende løsning, da man her kan låse flere cykler sammen.

Gode tips!

Husk at undersøge med dit forsikringsselskab hvordan du er sikret hvis du tager din, eller dine cykler med på ferien, uanset om turen når til en destination i Danmark, eller til udlandet, måske skal der tegnes en tillægs-forsikring for at få fuld dækning.

Man bør også sikrer sig at de låse man benytter er forsikringsgodkendte og uanset hvad er det en rigtig god idé at have noteret stelnummer og evt. serienumre på cykler og andet dyrt tilbehør.

Skulle man være så uheldig at få stjålet noget på rejsen, så sørg for at melde episoden til det lokale politi, få en kopi af anmeldelsen og få det meldt til dit forsikringsselskab så hurtigt som muligt – de fleste selskaber tillader at man gør dette online.

Mere fra Noel Juul Christensen
Cykling for professionelle i varmen
Tour de France kører lige nu i de høje bjerge i Alperne...
Læs mere
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.