Test: Fitbit Ionic Smartwatch

Fitbit er en kendt aktør på fitness tracker området, og har været det i mange år. Deres nye Fitbit Ionic er dog deres første forsøg på et reelt smartwatch med fitness funktioner.

Hvad er der i kassen?

I kassen finder vi selve Fitbit Ionic uret monteret med en rem i størrelse medium/large.

Der medfølger også en rem i størrelse small, ligesom det er muligt at tilkøbe remme i andre designs og materialer.

Der medfølger også kabel til opladning, samt en brugervejledning.

 

Design og funktionalitet

Fitbit Ionic laves i tre farvekombinationer, to afdæmpede versioner i grå og sorte nuancer, og en i gråblå/orange. Selve remmen er lavet i gummi, og hægterne er i metal der matcher urkassens farve.

Skærmen er i farver og på knap 1,5″ og har en opløsning på 348 x 250. Det er en touchskærm og under min test var den hurtig og responsiv. På indersiden af urkassen sidder Fitbits Pure Pulse optiske pulsmåler. Når hjertet slår et slag, så stiger blodtrykket, og de små blodårer øverst i huden udvider sig en smule så huden skifter farve. Det er for lidt til at vi kan se det med det blotte øje, men med en kombination af farvet lys og en sensor så kan Fitbit altså måle pulsen på denne måde. Og det virker rigtigt godt! Jeg har tidligere trænet med en pulsmåler i en strop om brystet, så jeg kender efterhånden min puls under forskellige belastninger. Efter nogle træningspas med Fitbit Ionic, så ligner pulskurverne dem jeg kender, jeg har ikke set nogle målinger som jeg umiddelbart kunne afvise som fejl.

Ved siden af de 4 vinduer til Pure Pulse sensoren, finder vi 3 kontakter til det magnetiske opladningskabel.

Kablet klikker nemt på, og skal ikke vende en bestemt retning. En opladning fra lavt batteri til fuld batteri tager omkring 2 timer. Selve uret er måske lidt til store side, selv på mit ret kraftige håndled. Urkassen måler ca. 45 mm x 39 mm x 12 mm.

Men det generede mig ikke at have det på i dagligdagen, og der var ingen hudirritation fra hverken rem eller urkasse. Fitbit er vandtæt, men jeg tog det dog af når jeg var i bad, ellers havde jeg det på døgnet rundt under min testperiode. Fitbit Ionic er fyldt med sensorer der bl.a. konstant måler antal skridt man går, antal trapper man går op og ens puls. Der er også indbygget GPS, så man kan få gemt præcise hastighedsmålinger og ruten man har kørt. Nu var vejret og tiden ikke til de lange ture på landevejen, så testen af GPS’en blev på et par korte ture til supermarkedet. Men den virker præcis, og ruten bliver tracket ret detaljeret. De fleste træningspas blev indendørs på en spinningcykel, så her blev der kun tracket puls. Og selv med høj puls og kadence så havde Pure Pulse sensoren ikke problemer med at følge med. Og da pulsen også bliver målt døgnet rundt, så kan Fitbit udregne din hvilepuls (der er forskellig fra den allerlaveste puls, der typisk er mens vi sover) Hvilepulsen er en god indikator på konditionen, jo lavere jo bedre. Så her vil man kunne se fremskridt i hvilepulsmålingerne hvis man træner regelmæssigt.

Det første man skal gøre når man får ladet sit Fitbit Ionic op første gang, er at hente Fitbit app’en til sin telefon. Her forbinder man til Ionic via Bluetooth og så sker resten af opsætning fra app’en. Her får man også koblet Fitbit Ionic til sit Wifi, og så søger den efter opdateringer. Det kan godt tage et stykke tid hvis den skal opdatere, men heldigvis kan processen forsætte i baggrunden.

Når man har indstillet de basale data om sin fysik, så kan man sætte nogle mål som man gerne vil opfylde i hverdagen. Det kan være et bestemt antal skridt eller forbrænde bestemt mængde kalorier. Man får så små remindere på uret inden for et tidsinterval man selv indstiller. Så husker man f.eks. på at gå lidt rundt hvis man har siddet stille på kontoret for længe. Når man rammer sit mål bliver man belønnet med et lille fyrværkeri på skærmen. På forsiden i app’en ser man et dashboard der viser de aktuelle målinger, og når man har nået sit mål er de grønne. Det giver et fint overblik, og måske det lille spark der skal til for lige at få dem allesammen grønne.

Som det ses, så måler Fitbit Ionic også søvnkvaliteten, og også her virker det ret præcist. Det er i hvert fald sandt at jeg er dårlig til at komme tidligt i seng 🙂

Fra app’en kan man også indstille hvad der skal vises på hovedsiden på selve Ionic uret. Man kan vælge mellem en hel masse urskiver i forskellige designs der viser de aktuelle målinger på en mere eller mindre overskuelig facon.

Jeg valgt en der var nem at aflæse og overskue. Skærmen på Ionic tænder enten ved at man vender uret mod ansigtet, eller hvis man trykker på knappen på venstre side.

Når man starter en træning, så har man virkelig mange forskellige at vælge i mellem, der er både indstillinger til bl.a. løb, svømning, cykling, fitness og styrketræning. Alt efter hvad man vælger, så bliver der vist forskellige data på uret. Vælger man cykling så aktiverer den som udgangspunkt GPS’en og viser hastighed og tid. Vælger man spinning, så viser den puls, tid og kalorier. Det er selvfølgelig muligt at indstille hvilke data man gerne vil se på skærmen direkte på uret. Man kan også indstille hvilke træningsmuligheder man ønsker at vælge mellem, via Fitbit app’en så man kan fravælge træningsformer man ikke dyrker. Efter en træning, så kan man se detaljerne i app’en. Her ser man både brugte kalorier, puls og hvis GPS’en er aktiv, ruten på et kort, samt hvilken indflydelse det har haft på dagens målinger.

I app’en kan man også se opsummeringer af tidligere dage og uger så man kan se om man har forbedret sig.

Fitbit app’en er i det hele taget rigtigt lækkert lavet, og der er rigtigt mange muligheder for at grave sig ned i sine data. Mange flere end jeg har haft mulighed for at komme ind på her.

Der er også en masse muligheder på selve Fitbit Ionic uret. Det er blandet andet muligt at installere apps fra en lille Fitbit app store. Der var blandt andet en app der gjorde at jeg kunne styre mine Phillips Hue lamper fra uret. Det var måske mere sjovt end  praktisk, men der er mange apps at vælge i mellem, bl.a. Strava som mange nok kender. Navigationen rundt i uret sker både med de tre trykknapper og touchskærmen. Venstre trykknap er altid “tilbage”, hvor de andre to skifter funktion alt efter hvad der er på skærmen. Men langt det meste sker ved hjælp af touchskærmen.

Det er også muligt at uploade musik i MP3 format til uret. Det sker ved hjælp af Fitbit programmet til computeren. Her skal Ionic og computeren være på samme trådløse netværk, så vælger man musikken på computeren som så bliver det overført til uret via wifi. Her stødte jeg dog på nogle udfordringer da uret blev ved med at blive smidt af mit Wifi. Om det kan skyldes en problematisk opsætning af mit netværk, eller om der var andre årsager kan jeg ikke sige. Men selve processen virkede ikke så brugervenlig som jeg oplevede Fitbit app’en på telefonen. Det lykkedes dog til sidst. Når man har musikken på uret, så kan man parre et Bluetooth headset til uret, og på den måde have musik under træningen uden at man skal have sin telefon med. Det virker rigtigt godt, og lydkvaliteten er glimrende.

Nu startede jeg med at skrive at Fitbit Ionic var et smartwatch, og det er det også, men den funktion er dog langt fra så gennemført som alle fitness funktionerne. Det er muligt at få notifikationer fra sin telefon vist på uret. På min iPhone var det begrænset til de indbyggede apps, og kun kalender alarmer, SMSer og opkaldsinformationer. Og man kan ikke besvare f.eks. SMS’er, de bliver blot vist på uret. Og undervejs i min test var der en periode hvor der ingen notifikationer kom, på trods af at de var slået til. Efter nogle dage begyndte det at virke igen. Så man skal ikke købe Ionic for smartwatch funktionerne. De er rare at have når de virker, men man skal alligevel have telefonen op af lommen for at reagere på notifikationerne.

Kombinationen af Ionic uret, Fitbit app’en, og Fitbit programmet på PC’en giver virkelig mange muligheder, langt flere end jeg har remset op her. Der er blandt andet en hel Coach funktion der kan hjælpe en i gang med at træne, en funktion der hjælper en med at bruge åndedrættet til at slappe af. Og så der lige åbnet for en betalingsfunktion hvor man kan betale med NFC chippen der sidder i uret, i de butikker der har taget funktionen til sig.

Konklusion

Fitbit Ionic har overrasket mig positivt gang på gang. Batteritiden overraskede mig mest. Fitbit måler pulsen hvert 5 sekunder, døgnet rundt, og starter man en træning så måler den pulsen hvert sekund. Med to træningspas (uden GPS eller musik aktiv) om ugen, så kørte det 5-6 dage på en opladning! Selvfølgelig falder det tal en hel del når man bruger GPS og musik, men jeg synes alligevel det er ganske godt klaret. Pulsmålingen er præcis, og det er rart at slippe for elastikken om brystet til træningen. Musik funktionen er praktisk hvis man gerne vil lade sin telefon blive i skabet i fitnesscenteret, men stadig gerne vil have musik til træningen. Skærmen har flotte farver og en udmærket opløsning og touch virker fint, selv med svedige fingre. Det eneste jeg har at sætte en finger på, er notifikationerne fra telefonen der forsvandt et stykke tid for så at komme retur af sig selv. Designet er måske lidt kantet og stort, men hvis det er prisen for en god batteritid så kan jeg sagtens leve med det. Det er desværre også et ur i den høje prisklasse, men det har også mange lækre funktioner og en flot skærm. Jeg har prøvet en del fitness-trackere, og her er min helt personlige mening at Ionic ligger i toppen når det gælder funktionalitet og præcision.

Pris og tilgængelighed

Fitbit Ionic er set til omkring 2700,-

Funktionalitet 10
Design 8
Pris 8
8.7
Tags fra indlægget
,
Mere fra Lars Lund Olsen
Test: Selle Royal Lookin Evo sadel
Vi skal her se på en klassisk hverdagssaddel fra Selle Royal, der...
Læs mere
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.