Guide: Det perfekte cykelværksted

Uanset om man kører racer, MTB, downhill eller noget helt fjerde, vil det være nødvendigt at udføre reparationer eller almindelig vedligeholdelse med jævne mellemrum, frekvensen afhænger naturligvis af hvor meget man kører, hvilket vejr der køres og en masse andre faktorer, grundlæggende kan man dog godt sige at downhill og MTB er noget hårdere og cyklen, end en lang tur ud af en lige landevej på en racer.

Ved at kunne udføre den løbende vedligeholdelse og eventuelle små-reparationer selv sparer man ikke blot penge, men også tid med at fragte cyklen frem og tilbage mellem hjem og cykelværksted og slutteligt får man mulighed for at udføre reparationer og lign. Præcis når det passer en selv, om det er lørdag formiddag eller onsdag til midnat bestemmer man helt selv.

I denne guide vil vi forsøge at give Vores bud på et perfekt cykelværksted, hvor man har mulighed for at udføre gængse reparationer, udskiftninger og klare den løbende vedligeholdelse af både alle slags cykler.

I guiden er der taget udgangspunkt i at man har lidt plads i et kælderrum, skur, garage eller lign.

arbejdsstanderxlc

Stander eller ophæng?

Der findes et hav af forskellige løsninger inden for såkaldte arbejdsstandere, altså en holder/stander der står på gulvet og som cyklen kan monteres på, enten i sadelpinden eller i selve stellet. Denne løsning er efter min mening den optimale og den der giver de bedste muligheder for en fornuftig arbejdsstilling, da de ofte kan justeres både op/ned, vippes og drejes.

Arbejdsstandere til reparationer fås nogle gange i byggemarkeder til omkring 300,-, men skal man have en i rigtig god kvalitet starter de fra omkring 1500,- og opefter. Om man skal starte ud med den billige og opgraderer senere hen må være op til den enkelte og dennes pengepung.

  • Fordele: Justerings-muligheder, nemmere at opnå korrekt arbejdsstilling, kan flyttes
  • Ulempe: Optager meget plads, ikke alle kan klappes sammen og gemmes af vejen

Se udvalget af arbejdsstandere / workstands hos:

cykelophaeng

Alternativet til en arbejds stander / workstand er et ophæng af en eller anden art, her findes igen et hav af forskellige modeller og udgaver, men som udgangspunkt består de af 2 kroge der hænges op i loftet og som cyklen så kan hænge i, nogle enkelte fås også med hejs og andre mere specielle funktioner. Man kan også nemt selv lave et ophæng bestående af 2 kroge med gummibelægning, en kæde og et par skruer i loftet.

Priserne for cykelophæng svinger fra ca. 100,- for en færdig løsning og opefter.

  • Fordele: Optager ingen plads når det ikke er i brug, billigt at anskaffe
  • Ulempe: Ikke mange muligheder for justering som udgangspunkt, kan ikke flyttes

Se udvalget af cykelophæng hos:

fastnoegle-fedt

Uundværlig cykelværktøj

Vil man gerne kunne skrue lidt på sin cykel og klare de fleste små-reparationer selv, kræves der faktisk ikke andet værktøj end de fleste allerede i forvejen har liggende i værktøjs kassen. Nøjagtigt som med traditionelt værktøj så kan det kun betale sig at købe kvalitetsværktøj, det holder ganske enkelt bare længere, virker ofte bedre og værktøj bliver jo sjældent for gammelt. Det kan derfor godt anbefales at man starter ud med de mest basale ting og så løbende udvider sortimentet.

Basis cykelværktøj

  • Et udvalg af skruetrækkere, både med lige kærv og stjerne.
  • Umbraco nøgler i forskellige størrelser, gerne med kuglehoved så de er nemme at bruge hvor der er begrænset plads. Luksusudgaven har håndtag i T-form så den er nemmere at holde fat i.
  • Fastnøgler, gerne sæt med forskellige størrelser
  • Kæde slid måler: Simpelt værktøj der viser om kæden er moden til udskiftning

Special cykelværktøj

Vil du gerne kunne klare lidt mere end bare de basale reparationer, kræver der en smule mere special-værktøj – men til gengæld kan du klare flere ting selv og sparer timelønnen på cykelværkstedet.

  • Kasetteværktøj til afmontering af kasetten samt kasetteaftrækker (Afhænger af kasetten)
  • Konusnøgler: Til bl.a. nav og enkelte styrfittings.
  • Tænger: polygrip-tang, skævbider og kabeltang til forskellige opgaver, eksempelvis montering af nye kabler.
  • Kædeadskiller: Bruges ved udskiftning af kæde, hvis der ikke bruges kæde samle-led
  • Klingeboltsnøgle: Bruges ved udskiftning eller smøring af klingebolte.
  • Momentnøgle: Bruges til at sikre korrekt moment ved spænding af bolte.

Man kan også købe flere forskellige sæt, hvor man får alle de nødvendige dele samlet – men man bør naturligvis overveje dette hvis man i forvejen har et eller flere af de værktøjer som er en del af sættet.

Se udvalget af cykelværktøj hos:

morgan-blue-03

Smøre- og rengørings midler

Man kan faktisk klare sig med meget mindre end man umiddelbart skulle tro, for et lille udvalg af gode smøremidler til cyklen kan bruges til mange forskellige formål.

Smøremidler

  • God kædeolie, hvilken man bruger er næsten en religions sag, jeg anbefaler dog en i dryp flaske så olien er nem at dosere.
  • God universal fedt, evt. med sprøjte. Bruges bl.a. til smøring af pedaler, krankboks og bolte i al almindelighed på cyklen.
  • God universal olie til smøring af bevægelige dele på cyklen samt smøring af kabler

Se udvalg af smøremidler hos:

Rengørings midler

Til rengøring og vask af cyklen kræves der også lidt forskelligt udstyr, men igen kan man faktisk nøjes med mindre end man måske lige skulle tro.

  • Et udvalg af børster, vigtigst at man har én børste til kæde/kasette og én til resten af cyklen.
  • Cykelvask eller autoshampoo
  • Degreaser / citrusrens: Til rengøring og affedtning af kæde og kasette

Læs evt. vores guide til grundig rengøring af cykel

Se udvalg af rengørings midler hos:

Mere fra Noel Juul Christensen
QM Sports Care: Specialister i plejeprodukter til sport!
QM Sports Care er et belgisk firma som har specialiseret sig i...
Læs mere
Join the Conversation

1 Kommentarer

Leave a comment
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.