Forestil dig at cykle gennem nogle af de mest betagende landskaber, hvor velpræparerede grusveje snor sig gennem skove og langs søer, mens fuglesang, vindens susen og dækkenes kontakt med gruset udgør den perfekte baggrundsmusik. Cykelstart.dk er af Turistrådet VestSverige, inviteret på et 4-dages gravel eventyr på to hjul i Dalsland. Dette område er udråbt til at være Sveriges graveldistination og dermed et mekka for folk som mig, der altid er på jagt efter det næste ultimative grus eventyr. Eventyr fik jeg, og en tur der skulle vise sig, at kombinere fysiske udfordringer, kulinarisk højdepunkter, komfortable overnatninger samt uforglemmelige naturoplevelser.
Hotel Royal – Gøteborg
Jeg hoppede i starten af juni på toget i Aarhus, for at ende i Frederikshavn og tage færgen til Gøteborg. Her mødte jeg den anden dansker som skulle deltage i den kommende gravelevent og vi fandt hurtigt Hotel Royal, som viste sig at være det ældste og mest charmerende Hotel i Gøteborg. Efter en god nat søvn og et velassorteret morgenmåltid blev kursen sat mod banegården, som var mødested for repræsentanterne fra Turistrådet Vestsverige og resten af deltagerne og så afgang mod det legendariske Åmål, der ligger midt i Dalsland. Frokosten blev serveret for de sultne skribenter fra diverse cykelmagasiner, på Åmåls Stadshotell, som også kom til at udgøre omklædningsrum, for nu skulle vi ud på den første etape.
Åmål- Baldersnäs Manor: 65 km
Vestsverige består af de tre provincer: Bohuslän, Dalsland, Västergötland og byen Göteborg. Trafikken i Dalsland er kategoriseret således at al tung og tæt traffik er ledet ud på de store asfalt veje og tilbage er over 500 km snoede og bakkede grusveje som forbinder byer, samfund og huse. Det er kommunens prioriterede opgave at vedligeholde disse veje og ellers bliver lodsejerne betalt af kommunen for at holde dem fartbare.
Til cykelsæsonen 2024 er der i Dalsland udviklet 11 forslag til gravel cykelruter – alle designet som rundture – med praktiske GPX-filer og anbefalinger til seværdige stop undervejs. Turene er fra 22 km til 93 km lange, kategoriserede efter sværhedsgrad og grundigt beskrevet. Er det ikke nok så går de to nationale cykelruter; Unionsleden og Vänerleden igennem Dalsland, hvor ruterne løber fortrinsvis på grusveje eller små asfaltveje, men fælles er at man kan cykle i timevis uden at møde en eneste bil.
The Dalsland Experience
Vores lokale guide på turen, Eric fra “The Dalsland Experience“, en af mange entusiatiske iværksættere, som du vil opleve at møde i Dalsland, havde klargjort vores spritnye Cannondale udlejningscykler. Eric viste sig at være et cyklende orakel af viden om Dalslands historie, hvilket gav et ekstra krydderi til turene.
Nu kunne vi dog ikke holdes tilbage længere, og endelig blev vi sluppet løs på dagens etape fra Åmål til overnatningsstedet Baldersnäs Manor.
I Sverige har de et begreb som hedder “Fika”. Oversat til dansk betyder det kaffepause og det er der rigt mulighed for på en af de mange hyggelige steder som findes på de 11 ruteforslag. Vores velfortjente stop var på Not Quite; en gammel papirfabrik, der var lavet om til et kulturel center med bageriet Brukets Godaste, gallery og cafe. Planlægger man sin rute forbi dette skønne sted, så snyd ikke dig selv for den perfekt bryggede kaffe og de lune kanelbüllar.
Baldersnäs Manor
Cyklen blev stillet i garage på vores overnatningssted for de næste 2 nætter. Baldersnäs er en herregård eller et tidligere palæ, som er omdannet til hotel med tilhørende restaurant. Stedet summer af idyl og en gåtur i haven vidner om en svunden tid, men opløftende at ildsjæle har ført stedet videre så nutidens turister kan få gavn af området, og alle’en op til hovedbygningen var selvfølgelig grusvej. Hvilken afslutning på dagen med en dukkert i søen, sauna og efterfølgende middag i den smukke bygning.
Baldersnäs Manor Loop – 67 km
Med depoterne fyldt godt op fra det store morgenkomplet, begav vi os ud på turens kongeetape. En rute der var planlagt så vi kunne opleve en variation af grus og landskab. Åbne vidder med marker og de klassiske svensk røde træhuse, søer langs vejene, områder med klipper og tæt skov. Fælles for ruten var dog de snoede grusveje med generøst fordelte bakker som jeg tror alle kunne mærke i benene da vi rullede ind til frokost.
Frokosten blev indtaget ved det populære Håverud Aqueduct og Dalsland Center, hvor man kan opleve at se rutebådene blive sluset ind eller op i kanalen eller hvor man kan gå på opdagelse i områdets historie. Resten af vores dag gik med at tilbagelægge de resterende skønne gruskilometer. En lille eftertanke fra turen, er at jeg normalt ikke vil ty til at køre med guide når jeg har begiver mig ud på gruseventyr, men måske burde jeg give det en chance indimellem og hvor det kan lade sig gøre for i dette tilfælde gav det altså turen en ekstra dimension. Tilbage på Baldersnäs blev det nok engang tid til svømmetur i søen, sauna og skøn middag i godt selskab
Ragnerud søen og Ragnerud vandrings destination station – 61 km
Vi havde haft tre dage med fantastisk vejr, og nu bød formiddagen på overskyet vejr og regn. På med regnjakken og så gik det syd over mod Ragnerud søen, og den familiedrevne Ragnerud vandringsstadion og campingplads. 61 km på grusveje der viste sig fra den bedste side og som løb en stor del af tiden på sporet fra Uddevalla og Åmål. Lelångenleden ruten kører tværs gennem Dalsland og vil her i 2024 blive indviet som den tredje regional cykelrute der går gennem Dalsland.
Vi gjorde et par stop undervejs, dels for at få lidt at spise men også se de muligheder for aktiviteter i området. Er man på tur med børn eller bare vildmarksinteresseret kan nævnes Outdoor center ved Laxsjön, hvor det også er muligt at overnatte og se elge. Er man mere til øl smagning både med og uden alkohol, så kan Brukskällan mikro bryggeri anbefales. Her blev vi tanket op med den skønneste gullash suppe, fik smagt på de foretrukne øl og et indblik i endnu et lokal Dalsland eksempel på hvad iværksætteri og hårdt arbejde kan føre til af succes.
Efter frokosten klarede det selvfølgeligt op og vi tilbagelagde de sidste kilometer denne dag i godt tempo. Vel fremme på den 4 stjernede campingplads hvor vi blev budt velkommen med hjemmelavede specialiteter som elghjerte, pølse af vilsvin og bæver og indkvarteret i fine campinghytter.
En hyldest til lokale smage – Og et uforglemmeligt måltid
At forestille sig et godt måltid på en campingplads bringer straks billeder frem af trangia, plastikbestik, pasta og måske dåsemad. På Ragnerud’s restaurant har man derudover en unik mulighed for at opleve noget helt særligt, når det kommer til madlavning på camping, ja faktisk er jeg sikker på de arbejder henimod at få den første michelin stjerne der er udelt på en campingplads. Det specielle er at deres måltid bygger på smagsoplevelser, der består af lokale råvarer. At arbejde med bæredygtige råvarer og bruge hvad der er muligt i naturen omkring dem, godt håndværk og fantastiske omgivelser gav i alt et uforglemmeligt måltid.
Mellerud stadion – 31 km
Sidste dag på cyklen, og turen blev givet fri. Det betød i mit tilfælde stram kæde, hvor jeg prøvede at følge med guiderne og et par af de andre deltagere. Sporet blev i perioder lidt mere teknisk, og mindede mig om området omkring Ry. Så godt hjemmevant fik den full gaz indtil vores mål ved Mellerud stadion hvor toget gik mod Gøteborg og færgen hjem.
Refleksioner
To-hjulede pedaleventyr kan altså noget og især når det er på grus og på fantastiske ruter der er uden trafik. Læg så deroveni godt selskab af folk og uforglemmelig natur, hyggelige overnatningssteder, god kaffe og lækkert mad og så mødet med folk der brænder for at gøre en forskel og med en gæstfrihed og venlighed. Det er nemt at anbefale Dalsland og jeg ser allerede frem til flere ture sammen og skabe flere gode minder med venner i Sveriges graveldistination- Dalsland.
Fakta
- Dalsland: Ligger i Vestsverige nord for Gøteborg ved Sveriges største sø, Vänern. Fra Gøteborg er der omkring 1,5 timer til Dalsland.
- Rejse med kollektiv trafik: Det er nemt at tage Västtåget fra Gøteborg til Mellerud og Åmål. Ombord på Västtrafiks tog må du gerne tage din cykel med, hvis der er plads. I SJ’s tog må du kun medbringe cyklen, hvis den er skilt ad i en cykeltaske. Det er desværre ikke tilladt at medbringe cyklen ombord på Västtrafiks busser.
- Cykelleje: Man kan leje sin gravelcykel hos The Dalsland Experience, der også arrangerer guidede cykelture og cykelrejser for både grupper og individuelle cyklister.
- Overnatning: I Dalsland er der adskillelige hoteller og overnatningssteder, som byder både cykel og cyklist velkommen. Man kan endda vaske sin cykel og opbevare den i aflåste rum på mange af disse overnatningssteder. Vores overnatninger foregik på: Baldersnäs Herrgård og Ragnerud Vandringsdestination
- Nationale cykelruter: To nationale cykelruter går gennem Dalsland og dele af ruterne er også velegnet til gravelcykling.
- Vänerleden er 640 km lang og går rundt om Sveriges største sø, Vänern. Ruten er unik, da den kombinerer natur og kultur. Terrænet på denne rute er varieret, og kuperet – en meget idyllisk cykeltur.
- Unionsleden strækker sig mellem Norge og Sverige over 350 km. Ruten er mest på grus, kuperet og midt i den smukke natur. Hvis man beslutter sig for denne rute, eller blot en del af den, krydser man Vänerleden.
- Hjemmeside: På Vestsverige.com er der mere info, inkl. 11 nye ruteforslag med GPX-filer.