Du er sikkert allerede stødt på dem, elektrolytterne, for de findes i både tabletform og er ofte en del af det energipulver du måske allerede blanden i dunken når du skal ud at træne, men ved du egentlig hvad elektrolytter er for en størrelse og hvorfor de kan være gavnlige? Hvis ikke – så læs med her.
Gå direkte til indhold
Hvad er elektrolytter?
Elektrolytter er egentlig blot et udtryk for salte og mineraler der findes naturligt i kroppen, natrium og kalium som de vigtigste, men magnesium og klorid er også iblandt. Elektrolytterne får man igennem det der indtages af daglig mad og drikke, hvilket som oftest er tilstrækkeligt for at opretholde et passende niveau. Elektrolytterne udskilles fra kroppen via sved, urin og afføring – og netop sved er nøgleordnet ifm. fysisk aktivitet, hvorfor – vender vi tilbage til.
Hvad gør elektrolytter?
Én af elektrolytternes vigtigste opgave er at sikre ens væskebalance, altså balancerer forholdet mellem væskeindtaget og det der svedes eller tisses ud – og særligt denne egenskab er vigtig når vi snakker træning, for hvis man bliver dehydreret fungerer kroppen ganske enkelt ikke optimalt.
De forskellige elektrolytter har hver deres særlige egenskaber, men grundlæggende er deres opgave at sikre at hele systemet fungerer optimalt og det gælder altså lige fra nervesystemet, til muskler og blodtryk.
Kan man mangle elektrolytter?
Det korte svar er ja – og faktisk kan man også have for mange elektrolytter i kroppen. Som udgangspunkt er der til daglig ingen grund til at tilføre elektrolytter til kroppen, medmindre man eksempelvis sveder meget og det er her elektrolytter virkelig kommer til sin ret ifm. højintens træning.
Når man sveder vil man afgive elektrolytter og jo mere man sveder, jo flere elektrolytter vil man afgive Derfor kan det være en god ide at supplerer med elektrolytter til højintens træning, uanset om det er cykling indenfor eller udendørs, eller anden form for hård fysisk aktivitet hvor man sveder meget.
Hvis man mangler elektrolytter kan det komme til udtryk som muskelkramper, udmattelse/træthed, sløvhed og faktisk kan man komme til at virke lidt små-konfus. Snakker vi mangel på elektrolytter ifm. træning, er det ofte i sammenhæng med væskemangel og det viser sig ofte ved at man får det skidt: har svært ved at koncentrere sig, hovedpine, kvalme og svimmelhed.
Hvornår er det gavnligt at indtage elektrolytter?
Ved højintens træning hvor man sveder meget er det oplagt at supplere med elektrolytter, særligt hvis det foregår i varme omgivelser, det kan være indendørs, såvel som udendørs på en varm dag. Som tommelfingerregel skal træningen være højintens eller vare over en time, sidder man en time og “hygger” på Zwift eller lunter en tur i løbeskoene, bør der som udgangspunkt ikke være behov for indtagelse af elektrolytter.
Derudover kan elektrolytter også bruges i andre sammenhæng hvor kroppen mister mere væske end normalt – det kunne eksempelvis være ifm. en maveinfektion, hvis man tager indtager vanddrivende medicin eller lign., her vil det dog altid være en god ide at konsultere egen læge. Som en ekstra bonus kan elektrolytter faktisk også nedsætte risikoen for tømmermændssymptomerne: hovedpine og træthed, hvis man indtager et glas inden sengetid. De kan ogå hjælpe dagen derpå, da man holder kroppen hydreret – men er naturligvis intet vidundermiddel der fjerner tømmermænd!
Sådan indtages elektrolytter
Elektrolytter kan indtages igennem den daglige føde, fra ex. nødder, bønner, kerner, fed fisk, mejeriprodukter ol. men det er ikke super praktisk at indtage dette ifm. træning.
Skal man indtage elektrolytter ifm. træning, så er det helt oplagt at bruge såkaldte “tabs” i drikkedunken, 1-2 brusetabletter i dunken med koldt vand og man har en god elektrolytblanding. Udover væske og elektrolytter, får man også rig mulighed for at vælge imellem et hav af forskellige smage – det kan for nogle også hjælpe til at man får drukket tilstrækkeligt med væske ifm. træning.
Mange elektrolyt tabs fås også med og uden koffein – hvilket kan give et “kick” til ens træning, det anbefales dog ikke at indtage koffein hvis man træner sent på aftenen, det kan gøre det svært at falde til ro bagefter. Det svarer til at drikke en kop kaffe lige inden sengetid, hvilket for de fleste er en dårlig idé.

Vælg din egen smag
Elektrolytter, som tabs der opløses i vand, findes i et hav af smagsvarianter, så det bør være ret nemt at finde en smag der passer en. Generelt så er de fleste tabs med en frisk og knap så tung smag, hvilket jeg personligt foretrækker hvis samme smag skal tiltages på en længere cykeltur.
Jeg er selv glad for lemon/lime og de fleste med bærsmag – mens jeg er mindre glad for appelsinsmag, men det er jo blot mine personlige smagspræferencer. Jeg vil anbefale man får prøvet lidt forskellige smage af, så man får fundet det der virker for en selv! Modsat energipulver og gels – så har jeg ikke umiddelbart oplevet dem som værende hårde mod maven så længe man holder sig indenfor anbefalingerne ift. daglig mængde som normalt er påtrykt emballagen.

Pris på elektrolytter
Elektrolytter fås fra mange forskellige producenter, men hvis vi tager udgangspunkt i danske Purepower’s priser, så koster ét rør med 20 tabs normalt 55,- Man vil normalt bruge 1 tab til et glas og 2 tabs til en drikkedunk, altså vil prisen pr. servering være heholdsvis 2,75 kr. for et glas og 5,5 kr. for en drikkedunk.
- Køb elektrolytter hos Purepower