Vil man fortsætte cykeltræningen i efterår og vinterperioden er det essentielt med den rette påklædning, da det nordiske klima gør at efterår og vinter som oftest er både vådt, koldt og ofte med en del vind, hvilket sætter store krav til cykeltøjet – heldigvis er udvalget stort og der er masser af godt cykeltøj til efterårs og vinterperioden.
Nøgleordet er “3-lags princippet”, som de fleste outdoor-mennesker formentlig allerede kender. Det går i al sin enkelthed går ud på at klæde sig i lag, med hver sin funktion. Nedenfor gennemgår vi den komplette vintergarderobe til cyklisten, fra top til tå – i bogstavelige forstand.
Hovedbeklædning
Når temperaturen falder er det nødvendigt med noget til at dække hovedet og i særlig grad ørerne.
Bruger man cykelhjelm bør man benytte en hjemhue også, denne er særlig egnet til brug sammen med cykelhjelm og er typisk ganske tynd og sidder tæt mod hovedet, de fås både med og uden vindstopper og i forskellige materialer. Er huen udstyret med vindstopper vil huden have sværere ved at ånde, så man bør overveje om man har brug for åndbarhed eller vindstopper.
Cykelbriller
Det kan måske umiddelbart virke underligt at cykle med briller i efterårs og vinterperioden, men ikke desto mindre er det tilrådeligt. Som cyklist kan man hurtigt få noget i øjnene og sker dette kan der nemt ske uheld. På landevejen kan det være løse sten fra bilerne, et dyr eller lign., mens man i skoven kan få en gren i øjet, mudder eller noget helt tredje. Der findes en del forskellige cykelbriller, men der findes en del med mulighed for udskiftning af selve linser, således man kan bruge brillerne både sommer og vinter, blot ved at udskifte linserne.
Overdel, 1. lag
Det inderste lag bør være en kort eller langærmet undertrøje i svedtransporterende materiale, formålet her er at sveden opsamles og sendes ud i næste lag, således huden holdes lun og vigtigst af alt – tør. Trøjen skal sidde tæt til kroppen, for optimal effekt.
Overdel, 2. lag
2. lag bør være en langærmet cykeltrøje, der er opkradset indvendigt. Det er vigtigt at trøjen er med varmende og isolerende egenskaber og man bør derfor holde sig til efterårs og vinterkollektionerne. Trøjen skal sidde tæt til kroppen, for optimal effekt.
Overdel, 3. lag
Det yderste lag bør være en jakke der holder vejr og vind ude, men samtidig tillader kroppen at ånde. Der findes et hav af forskellige fabrikater og materialer, hver med deres fordele og ulemper. En regnjakke bør kun bruges hvis det er absolut nødvendigt, da den ikke lader kroppen ånde optimalt. Jakken skal sidde forholdsvis tæt på kroppen, men man skal omvendt huske på, når den afprøves, at der skal være plads til et par lag indenunder.
Handsker
Handsker nedsætter følingen med styr, bremsegreb og gear-skifter, uanset hvordan man vender og drejer det, men de er uundværlige når temperaturen falder, for et par dybfrosne hænder og fingre er heller ikke meget værd.
Der findes rigtig mange forskellige handsker med forskellige funktioner og i forskellige materialer, nogle med vindstop, andre i blødt fleece-lignende materiale og nogle i en kombination af de to. Om man skal vælge den ene eller den anden type, afhænger af den enkelte, nogle kan nøjes en tynd, vindstop handske, mens andre skal have en tyk handske med både vindstop og for. Et godt råd vil være at afprøve handskerne, så man har et indtryk af hvor meget føling der er med handsken på.
Lange bukser / tights
Et par lange bukser skal der til, korte bukser og løse ben er ikke løsningen i efterårs og vinterperioden. Man kan vælge et par lange bukser med pude, eller et par uden – med et par korte bukser med indlæg indenunder. Personligt foretrækker jeg lange bukser uden pude og et par korte bukser med pude inderst, puden sidder typisk bedre i de korte bukser og man får lidt ekstra varme takket være det ekstra lag. Vælger man denne løsning kan man også “genbruge” de gode, korte, sommer bukser.
Det er vigtigt at de lange bukser er opkradset indvendigt for at give lidt varme og isolerer, nogle modeller er udstyret med vindstopper front, men vindstopper materialet er mindre elastisk, så bukserne vil være mindre elastiske og komforten er derfor en tand dårligere – her må man vurdere hvorvidt man har brug for vindstopper eller bevægeligheden.
Skoovertræk
Skoovertræk har flere funktioner, og fås også med forskellige egenskaber alt efter om det er til landevejscykling eller MTB. Først og fremmest giver et skoovertræk som udgangspunkt beskyttelse mod den kolde vind, således behøver man ikke investerer i dyre “vinter cykelsko” med vindstopper og andre smarte features. Derudover er der sko-overtræk der ydermere giver en isolerende effekt for ekstra varme og slutteligt slipper man for at svine sine cykelsko til – dette gælder uanset om man cykler på landevejen eller i skoven. Kombinerer man brugen af et godt skoovertræk og en fornuftig vintersko, får man ikke problemer med kolde tæer under normale omstændigheder.