Det kan være lidt af en jungle at finde den helt rette cykelhjelm til brug sammen med mountainbiken, da udvalget er enormt og der efterhånden findes mange forskellige hjelmtyper . Vi vil i denne guide forsøge at give et godt overblik over hvad der er vigtigt at kigge efter og hvordan du sikrer dig du får en hjelm der yder den optimale beskyttelse.
Hjelmtyper
Der findes en del forskellige hjelme, hver med deres fordele og ulemper. I udgangspunktet kan man sagtens benytte en landevejshjelm på MTB, men vælger man en dediceret MTB hjelm når man ofte en bedre beskyttelse af baghovedet og ofte er de også udstyret med en skygge som både beskytter mod vand, mudder og sol.
Derudover kan det være en fordel at kigge efter en hjelm med MIPS, en teknologi der for beskytter særlig godt mod såkaldte rotationsstyrt, hvor man eksempelvis ryger over styret og hovedet rammer en kant eller overflade i en skæv vinkel. MIPS er en teknologi som hjelmproducenten køber eksternt og ofte vil man skulle betale 100-200,- ekstra for en hjelm med MIPS teknologi.
Det er svært at anbefale én hjelm fremover andre, da det i høj grad også handler om personlige præferencer ift. design, detaljer og så skal den naturligvis sidde godt på dit hoved – og her er vi alle forskellige. Det er svært, hvis ikke umuligt, at bedømme en cykelhjelm udfra billederne på en webshop – men heldigvis har man altid som dansk forbruger 14 dages returret så man kan afprøve cykelhjelmen og evt. returnerer den hvis ikke den passer. Husk dog at varen skal returneres i samme stand og mængde som ved levering, så undlad at klippe mærkerne af og ødelægge emballagen. Alternativet er naturligvis at finde en lokal butik der har et godt udvalg af cykelhjelme hvor man kan prøve lidt forskelligt, det er dog bare sjældent at de kan hamle op med det udvalg man finder hos Cykelgear.dk, Cykelpartner.dk og Cykelexperten.dk eksempelvis.
Smarte detaljer
En cykelhjelm er ikke bare en cykelhjelm i dag, markedet udvikler sig hele tiden og nu er der efterhånden også flere smarte detaljer at finde på cykelhjelmene. Én af de detaljer man som mountainbiker bør holde øje med, er muligheden for at monteret actionkamera og/eller lygte direkte på hjelmen, der er nemlig flere hjelme der leveres med beslag hertil og det er altså smart hvis man har behovet.
Ellers er detaljer såsom MIPS, som tidligere nævnt, bestemt også være at overveje og så fås nogle MTB hjelme med aftagelig skygge så den kan bruges både on og off-road. Næsten alle hjelme kan justeres i omkredsen via et drejehjul, men på flere hjelme kan man også justere hjelmen vertikalt så den den støtter bedst muligt i nakken, alt efter hovedformen. Bruger man cykelbriller, kan man også gå efter en hjelm som har en dediceret brille-holder.
Justering af hjelmen
At finde den rette hjelmstørrelse er ret enkelt, her skal man blot kende omkredsen af hovedet. Dernæst skal hjelmen justeres så den sidder korrekt, dvs. Den skal sidde tæt omkring hovedet, remmene omkring ørerne skal slutte lige umiddelbart under ørene og ved hagespændet skal man kunne få to fingre ind mellem remmen og hagen. Det er også vigtigt at hjelmen ikke sidder for langt fremme eller tilbage på hovedet, hvis den skal yde optimal beskyttelse, tommelfingerreglen er at der skal være en afstand svarende til to fingre på langs mellem øjenbryn og hjelmens kant.
Checkliste
- Vær opmærksom på at vælge den rette størrelse.
- Sørg for hjelmen har diverse sikkerhedsgodkendelser.
- Overvej MIPS for ekstra beskyttelse.
- Sørg for at hjelmen sidder godt på dit hoved og ikke er for tung.
5 fede cykelhjelme til mountainbike
POC Octal X – 1995,-
POC’s hjelme har et design der passer til både mountainbike og landevej og er derfor ret populære til dem der kører begge dele. Derudover er hjelmen let (ca. 210 gram) og har et super luftigt design med plads til brillerne. Desværre må man undvære MIPS, til gengæld kan den justeres både i omkreds og i højden.
Giro Montaro – 1399,-
En lækker hjelm med saftagelig skygge, plads til briller og indbygget mount til eksempelvis GoPro actionkamera, eller lygter der bruger samme mount. Hjelmen har derudover MIPS teknologi.
Kali Interceptor – 1249,-
Hjelm særligt rettet mod Trail og Enduro brug, med ekstra beskyttelse af baghovedet. Man må her undvære MIPS, men får til gengæld et luftigt design med masser af ventilation, samt holder til GoPro eller lygte. Skyggen kan fjernes helt, hvis man af en eller anden årsag ikke ønsker at benytte denne.
ABUS Montrailer – 899,-
Helt ny hjelm fra ABUS der fint kan bruges til både Trail og Enduro. Hjelmen har MIPS, er forberedt til briller med strop/rem , god ventilation og fie justerings muligheder. Visiret/skyggen foran kan ligeledes justeres.
Scott ARX MTB – 799,-
Road-udgave af ARX hjelmen, hvor eneste forskel er skyggen på denne model, blev kåret som “Bedst i test” i 2018-udgaven af Tænk’s test af cykelhjelme. Hjelmen har ikke MIPS, men luftigt design, god pasform og god beskyttelse af hovedet.