Igår, d. 13 august, gik starten til Aarhus Motion‘s første landevejsløb som de havde døbt Grand Prix Aarhus.
Løbet var på forhånd slået op til at være noget udover det sædvanlige, bl.a. blev der reklameret med bl.a. god kaffe før og efter løbet, kage, champagne, fadøl og grill-pølser – og hvem kan sige nej til denne kombination?
Aarhus Motion havde håbet på ca. 500 deltagere, men der var “kun” 300 der trodsede regn og blæst.
Information forud for løbet
Et par dage inden løbet modtog alle deltagere en mail med en såkaldt “Race Manual”, her var al den information og praktiske detaljer man kunne tænke sig omkring løbet, alt fra parketingsforhold, afhentning af startnumre og lign., jeg har aldrig tidligere fået så fyldestgørende information og jeg sad ikke tilbage med nogle spørgsmål forud for løbet. Det lyder måske som en mindre ting, men som motionist der måske er ny indenfor motionscykelløb, er det virkelig rart at føle sig godt klædt på, forud for starten!
Fredag aften kom startnummeret ligeledes pr. mail og SMS – samt telefonnumre til fejeblad/mekaniker og samaritter – super detalje!
Raceday…
Kl. 10.30 åbnede pladsen ved Mindeparken i Århus, praktisk talt i Dronningens baghave. En del af kongevejen var blevet spærret helt af, så start/målområdet var fuldstændig fri for øvrig trafik. Vejret havde i dagene op til været noget ustadigt, og det samme så ud til at blive gældende lørdag.
På pladsen var der mulighed for at afhente startnumre, få en gratis drikkedunk og energi, gratis kaffe, gratis vand og frugt samt mulighed for at handle ved et par enkelte boder. Derudover stod der 2 mekanikere klar til at lave små-justeringer, hvilket passede undertegnede perfekt da jeg et par dage før havde tabt kæden på forreste klinge – den blev således justeret ganske gratis.
Sammen med selve startnummeret fik man udleveret en chip til hjelmen og en frygtelig masse klistermærker med ens startnummer som kunne placeres forskellige steder på cyklen, der var endda et klistermærke med information omkring depoterne som kunne placeres på styret. Personligt nøjedes jeg dog med det obligatoriske klistermærke med startnummer der skulle monteres på saddelpinden, men det viser bare at Aarhus Motion er gået “all-in”.
På pladsen var både inden og udendørs cykelparkering, ligesom der var mulighed for opbevaring af tasker eller lign., under selve løbet. Der var også et telt med borde/bænke og teltene blev hurtigt fyldte da det pludselig stod ned med regn.
Kl. 12.30 var der obligatorisk “briefing” hvor vigtige information blev overdraget til deltagerne og så var det ellers så småt tid til at trække i startboksene, der var inddelt efter hastighed, de hurtigste forrest og så fremdeles. Heldigvis stoppede regnen, så selve starten kunne foregå i tørvejr.
Starten gik kl. 13.00 og den første del gik på aflukket rute gennem Marselisskoven med Race Marshalls på motorcykler foran feltet, man følte sig som en del af et meget professionelt setup, præcist som Aarhus Motion havde reklameret for. Ruten gik først over Moesgaard, så Mårslet, Odder, Gylling, Hou, Norsminde, Moesgaard igen og så var man tilbage ved Mindeparken hvor man gik lov at “klatre” op af Oddervej inden man kørte i mål på Kongevejen, den sidste stigning op af Oddervej trak virkelig tænder ud! Vejret undervejs var noget svingende, men generelt meget blæsende og så fik vi en del regnbyger, mest på 1. halvdelen af ruten.
Undervejs på ruten var 3 depoter, ved ca. 25, 50 og 75 km., altså var der aldrig mere end 25 km. mellem depoterne. Depoterne var fyldt med friske frivillige hjælpere der stod klar med bananer, vand, energi og flere andre sager – der var et kæmpe udvalg og energien var fantastisk. De var i fremragende humør og heppede på os deltagere, samtidig med at de tilbød at fylde dunke og hjælpe til ved små defekter. Virkelig lækre depoter, super højt serviceniveau og en fantastisk energi fra dem der betjente disse – det er sådan noget der giver et ekstra “kick” når man rammer et depot efter 25 km i regn og blæst…
Ruten var skiltet virkelig godt og i næsten alle sving var der flagvagter og/eller hjemmeværn der holdt trafikken tilbage. Jeg oplevede kun ét sted at skulle “vente” på den øvrige trafik og det var igennem Mårslet hvor jeg lå bag bybussen for en kort stund, ellers var de virkelig gode til at få holdt trafikken tilbage og bedst af alt, så blev det respekteret af billisterne. Jeg oplevede derfor heller ingen farlige eller ubehagelige situationer, der var 100% styr på sikkerheden – kæmpe thumbs up for det!
Efter 100 km. rundt på en lækker rute, hvor jeg som “lokal” kender størstedelen rigtig godt, kørte vi i mål ved Kongevejen hvor publikum og familie kunne tage imod. I målområdet var en skøn stemning, som måske også hænger sammen med at det nu var blevet tørvejr og solen tittede frem! I mål-området var der sodavand, vand, frugt, kage, kaffe, champagne og næsten alt hvad man kunne ønske sig, ligesom man kunne sidde inde, såvel som ude og dele sine oplevelser fra turen.
Samlet indtryk
Aarhus Motion havde markedsført Grand Prix Aarhus som et motionscykelløb i professionelle rammer og det må siges at være lykkedes! Man følte der var styr tænkt over og 100% styr på alting, måske lige bortset fra nogle enkelte småting, eksempelvis forstår jeg ikke at man havde “gemt” det gratis frugt, samt vand og energi omme bagved, istedet for at have det synligt på selve pladsen og så ledte jeg kort efter den “væg” hvor man skulle kunne få taget finisher-foto, uden dog at kunne lokalisere denne. I det samlede billede, absolut småting, men ting der kan forbedres til næste år – for at skabe et endnu bedre motionscykelløb!
- Virkelig højt informations niveau før, under og efter løbet
- Høj sikkerhedsniveau med flagvagter, race marshalls og hjemmeværn
- Delvist lukket rute, lukket start/målområde
- Fremragende depoter med glade og energiske medhjælpere og en hjælpende hånd til luft i dækkene og lappegrej.
- Fed rute der kunne køres af de fleste
- Kanon forplejning
- Mekanikere til småjusteringer
- Super stemning
Nu er det altid svært at tiltrække mange deltagere til et helt nyt løb, men hvis Aarhus Motion vil have fyldt helt op i startboksene næste år, skal man måske se om der kan skæres en lille smule på omkostningerne, så deltagergebyret kan komme lidt ned – for selvom det var et løb i særklasse, er 450,- også en sjat penge at spendere på et motionscykeløb.
Aarhus Motion har meddelt at det ikke er sidste gang de afholder Grand Prix Århus – og jeg sidder klar til at trykke på tilmeld!