Sådan sikrer du dig mod cykeltyveri

Hvad enten man er pendler, motionist eller pro rytter, så er noget af det værste at konstatere at ens kæreste eje er blevet stjålet og det er desværre noget der sker ganske ofte. I 2014 blev der eksempelvis anmeldt hvad der svarer til ca. 166 cykeltyverier – om dagen! (Kilde: DKR.dk)

Frist ikke cykeltyven…

Det tal ser desværre ud til at stige og nu er tyvene tilsyneladende også begyndt at kigge med på Endomondo, Strava og Facebook hvor folk gladeligt deler Deres cykelture med kort over ruterne- så tyven nemt kan se hvor man starter og stopper. For at undgå at uvedkommende kan følge med, bør man som minimum gøre ens profil privat, således det kun er ens venner, eller en selv, der kan følge med i ens aktiviteter. Derudover bør man være varsom med at dele billeder og beskrivelser af ens dyre MTB eller racercykel på sociale medier og internettet generelt, i hvert fald så længe det er nemt at “spore” hvem den tilhører.

Generelt bør man “tænke som tyven” og huske på at alt hvad man poster på sociale medier og internettet generelt som udgangspunkt kan blive overvåget af folk med de forkerte intentioner.

Sikring af cykler

Udover at undgå at friste tyven, så er det naturligvis vigtigt at cyklen er ordentligt sikret når den ikke er i brug – det findes der rigtig mange forskellige løsninger på.

Hverdagscyklen

Til hverdagscykel, eller pendlercyklen, vil man typisk vælge en fastmonteret og forsikringsgodkendt cykellås. Ved at vælge en fastmonteret cykellås er man sikker på at man ikke glemmer låsen derhjemme, på arbejdet eller på studiet og låsen er nem at låse, såvel som at låse op igen.

Der findes forsikringsgodkendte låse i forskellige udforminger, både ringlåse, MTB låse og kædelåse. Uanset hvilken låsetype man vælger, bør man sikre cyklen bedst muligt – i praksis betyder det at man altid bør låse cyklen når man forlader den, ligesom du bør sikre cyklen med en ekstra lås hvis den skal stå parkeret på udsatte steder, eksempelvis ved busstoppesteder, togstationer eller lign. Her kan det være en fordel at benytte både den fastmonterede og forsikringsgodkendte lås samt en godkendt wire eller kædelås, så cyklen kan låses fast til en lygtepæl, cykelstativ eller lign.

Ved køb af en forsikringsgodkendt lås, medfølger et låsebevis, dette skal udfyldes med cyklen stelnummer, nøglenummer og gemmes sammen med fakturaen på køb af låsen. Disse dokumenter vil skulle fremvises til forsikringsselskabet ved evt. tyveri.

abus_mtb_laas

Forslag til låse

Racercyklen

De færreste ønsker at have en fastmonteret cykellås på Deres racercykel, så her må man tænke kreativt – alt efter hvordan den opbevares når den ikke er i brug. Opbevares cyklen udendørs eller i et rum der ikke er aflåst, vil det være nødvendigt med en forsikringsgodkendt lås, eksempelvis en kraftig kæde eller bøjlelås – ellers dækker forsikringen ikke hvis cyklen bliver stjålet, da det så vil betragtes som “simpelt tyveri”.

abus_foldelaas

Forslag til låse

abus_laas

Mountainbiken

Som med racercyklen, ønsker de færreste en fastmonteret lås på MTB’en – løsningen vil derfor også være en forsikringsgodkendt lås hvis den skal stå opbevaret udendørs, eller i et rum der ikke er aflåst.

Forslag til låse

Hvordan dækker indboforsikringen ved cykeltyveri?

Som udgangspunkt dækker ens indboforsikringen altid cykeltyveri når cyklen har været aflåst, med forsikringsgodkendt lås og dette gælder uanset hvor cyklen står, om det er hjemme i indkørslen, på jobbet eller ved skolen. Her er det dog et krav at man kan fremvise udfyldt låsebevis med stelnummer, nøglenummer og faktura på køb af låsen.

Står cyklen opbevaret i et skur, eller garage der ikke er aflåst – skal cyklen stadig sikres med en forsikringsgodkendt lås, førend ens indboforsikring som udgangspunkt dækker. Står cyklen derimod i et skur, garage eller andet rum der er sikret med en godkendt lås, er det som udgangspunkt ikke længere et krav at cyklen er sikret med en forsikringsgodkendt lås. I praksis betyder det at man sagtens kan opbevare sine cykler, uden forsikringsgodkendte låse, i stuen eller i garagen så længe bygningen, eller rummet, er aflåst med en forsikringsgodkendt lås.

Vil man gøre det endnu mere besværligt for en eventuel cykeltyv, er det oplagt at sikre cyklerne yderligere ved at låse dem fast med en kraftig kædelås eller bøjlelås, eksempelvis til væggen eller gulvet, alt efter hvilke muligheder man har.

Udvidet cykelforsikring

Har man en, eller flere, dyre cykler samt udstyr – bør man tjekke om evt. forsikringssum er tilstrækkelig hos ens forsikringsselskab – eller om man er underforsikret. Mange forsikringsselskaber har nemlig nemlig et max. pr. cykel eller del, et max der ikke nødvendigvis er nok til at dække de dyre cykler som mange motionister investerer i. Ring eller skriv til dit eget forsikringsselskab for aktuelle vilkår og eventuelle muligheder for forøgelse af forsikringssum.

Derudover tilbyder enkelte forsikringsselskaber ekstra dækning hvis man eksempelvis vælter og cyklen, eller delene, på anden vis beskadiges. Har man eksempelvis et hjulsæt til 10.000 eller en dyr ramme er dette bestemt også værd at overveje! Denne forsikring dækker som udgangspunkt både MTB og racercykler – præcise vilkår oplyses af det enkelte forsikringsselskab.

Tags fra indlægget
, ,
Mere fra Noel Juul Christensen
Test: De bedste håndtag til MTB
De fleste MTB’er leveres, fra fabrikken, med nogle helt almindelig håndtag, der...
Læs mere
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.