Der er mange ting man skal overveje når man vælger at investere i sin første MTB og vi kan lige så godt, med det samme, understrege at der ikke findes én cykel som blot kan anbefales til alle begyndere. Valget afhænger i høj grad af hvilket budget man har at arbejde med, ens ambitionsniveau og ikke mindst hvilken form for MTB man ønsker at køre.
Har man allerede prøvet at køre MTB og har fået smag for mere, så bør man bestemt investere i en ordentlig cykel. Har man derimod ikke rigtig prøvet at køre MTB tidligere, så vil Jeg så afgjort anbefale at man låner/lejer en cykel og kører et par ture i skoven på det lokale MTB spor. Hos mange af de mere specialiserede cykelhandlere kan man i dag få lov at teste cyklerne på det lokale spor, eller måske endda leje fornuftige MTB cykler for en dag eller for en weekend. Har man allerede prøvet lidt forskelligt, har man nok også en bedre idé om hvilken MTB der vil være den rigtige for en.
Det kan være noget af en jungle at finde den helt rigtige MTB til begynderen, men vi håber med denne guide at kunne gøre valget lidt nemmere – i hvert fald ved du bagefter hvad du bør være opmærksom på ved køb af ny begynder MTB.
Budget…
Det er ikke gratis og heller ikke billigt at købe sin første MTB, og det er desværre ikke bare at købe cyklen, du får typisk også brug for noget tilbehør, tøj/sko – noget af det er naturligvis ting der altid kan komme efterfølgende.
Du kan i teorien sagtens trille i skoven og kører singletracks på en 2000,- MTB fra et valgfrit supermarked og måske kommer du også hjem med et smil på læben, men den holder ikke til det i længden og vil man have den rigtige oplevelse, så er man nødt til at vælge en cykel der rent faktisk er bygget til at blive brugt i skoven.
Jeg vil ikke anbefale et budget mindre end 6.000 og kan man strække den til ca. 10.000 kan man blive rigtig godt kørende og samtidig skal man huske at der altså også er noget udstyr og tilbehør man kommer til at investere i.
Stellets geometri
Stellets geometri begynder mere end man lige skulle tro, groft oversat er det et spørgsmål om hvordan man sidder på cyklen, ligesom det har betydning for hvordan cyklen reagerer i forskellige situationer og forskelligt terræn.
De fleste begyndere bør dog ikke bekymre sig om dette, medmindre man kommer ind til cykelhandleren med et kæmpe budget og bliver sendt derfra med en top-cykel der måske har en geometri der er alt for aggressiv til ens niveau og kørestil. Groft sagt en cykel hvor man ligger for meget ned, istedet for at sidde lidt mere oprejst.
Se evt. vores guide “Hvordan vælger man den rigtige MTB” hvor de forskellige typer af mountainbikes er beskrevet i detaljer.
Forgaffel
Grundlæggende fås der 2 forskellige slags forgafler, fjeder-forgafler og luftforgafler. Førstnævnte bør man ikke overveje, da den kun har 2 indstillingsmuligheder, låst eller åben – der er ingen muligheder for indstilling efter rytteren, respons eller andet. Så her bør man så absolut gå efter en luftforgaffel, da man her vil kunne justere forgaflen efter rytterens vægt og som oftest vil man også kunne bestemme hvordan gaflen skal reagerer – afhængigt af kørestil og terræn.
Gear
Gearsystemet er enormt vigtigt, for det er et af de steder hvor belastningen er stor når man kører i skoven. De helt billige gearsystemer er ganske enkelt ikke bygget til at blive brugt så hårdt og man vil hurtig opleve at gearskiftet er tøvende, skrattende og måske sker der slet intet – samtidig slides de billige gearsystemer hurtigere ved brug i skoven.
Husk på at når man kører i skoven vil der blive skiftet gear i tide og utide, og for begynderen vil der formentlig også blive foretaget en del “panik-skifte” som gør at der måske trædes hårdt mens der skiftes, selvom det normalvis ikke anbefales, ydermere er mudder, skidt og møg samt vand – hårdt for geargruppen!
Min anbefaling vil være at man som minimum starter ud med Shimano Deore og gerne SLX-gruppen. Overvej samtidig om du kan leve med “kun” 10 eller 11 gear, ved at kører én klinge foran, fremfor to eller tre klinger. Med én klinge slipper du for forskifteren, du får en bedre kædelinie (Mindre larm og mindre slid…) og så slipper du for bøvlet med en forskifter som ofte begynder at brokke sig når den er smurt ind i skidt og møg. Det er dog ikke nødvendigt at gå efter en cykel der leveres med 1 x 10 eller 1 x 11 gearing, de fleste kan sagtens konverteres ved at fjerne forskifter, skiftegrebet og erstatte de 2/3 klinger med én narrow wide klinge.
- Læs mere omkring valg af geargruppe på MTB
- Læs mere om konvertering fra 3×10 til 1×10
Bremser
Det er ikke nok at kunne komme fremad, man skal også kunne stoppe igen og særligt i skoven er det vigtigt at bremserne fungerer når det er nødvendigt, for at undgå farlige situationer. Skivebremser er et must, de bremser simpelthen bare bedre – i praktisk talt al slags føre og de hydrauliske er klart at foretrække, fremfor de mekaniske som ikke i samme grad kan fastholde trykket ved nedbremsning.
Hjulstørrelse
Hjulstørrelsen er vigtigere end man måske lige tror og i dag er der langt flere muligheder end nogenside før. Valget står mellem 26″, 27,5″, 27,5+” og 29″. Generelt kan man sige at jo større hjul, jo bedre ruller en over forhindringer – til gengæld er en cykel med mindre hjul mere agil og mere velegnet til tekniske sektioner.
26″ er næsten alle producenter stoppet med og det giver god mening, for med 27,5″ og den nye 27,5+” får man det bedste fra begge verdenen. Hastigheden fra 29″ og agiliteten fra 26″‘eren på de tekniske stykker. 29″‘eren er til Dig der kører knap så teknisk, eller bare vil kører så hurtigt som muligt.
Hjulstørrelsen bør også afstemmes i forhold til stelstørrelsen, på en meget lille cykel med store hjul kan geometrien virke helt forkert og vice versa.
Vægt
På en MTB er vægten ikke det allervigtigste, men man bør alligevel have den med i den samlede betragtning eller vurdering. Man bør gå efter en samlet vægt på under 15 kg., og hvert kilo man kan spare vil man sætte stor pris på, når først cyklen skal trædes rundt i skoven!
Udstyr, masser af udstyr!
Husk på at du udover cyklen, bør du som minimum anskaffe dig et par rigtige cykelsko, cykeltøj der passer til årstiden og så slipper du nok ikke for at investere i en pumpe, dækjern, lappegrej, ekstra slange og forskellige andre småting.
- Køb cykeludstyr online hos Cykelpartner.dk, Cykelgear.dk
Vælg den rigtige forhandler
Det kan være fristende at sidde derhjemme og i ro og mag bestille sin første MTB via internettet, men Jeg vil helt sikkert anbefale at man køber sin første MTB i en fysisk butik, hvor man har mulighed for at prøve forskellige cykler og få råd og vejledning i forbindelse med købet.
Jeg vil også anbefale at man besøger flere forskellige forhandlere, da de fleste forhandlere kun fører et par mærker – man er derfor nødt til at besøge et par forskellige forhandlere for at få set bredden. Om muligt, så vælg gerne en cykelhandler der har specialiseret sig i MTB, her får man typisk det bedste udvalg og den bedst mulige rådgivning i forbindelse med køb.
Nedenfor er listet nogle af de større kæder, forhandlere og webshops som alle har et godt sortiment indenfor MTB til begyndere.