Test: Bkool Smart Air hometrainer

Smart Air fra Bkool har været længe undervejs, faktisk blev den fremvist allerede til sidste sæson, men det lykkedes aldrig at få nogle produkter på markedet – produktet var formentlig ikke helt modent endnu.

Spaniolerne fra Bkool har siden da knoklet for at gøre Smart Air klar til markedet og nu kan man endelig købe Smart Air som der har været ret store forventninger til.

Den umiddelbare udfordring er nok at konkurrenterne alle har lanceret nye modeller til denne sæson, så kan Bkool blande sig med de store brands som Tacx og Wahoo når det kommer til stykket? Det skal vi naturligvis have afgjort!

Hvad er der i kassen?

Bkool Smart Air leveres i en stor emballage som giver god beskyttelse af enheden under transport og samtidig er oplagt til opbevaring hvis den skal pakkes væk i sommerhalvåret.

I æsken finder man:

  • Bkool Smart Air base-enhed
  • 2 løse ben til baseenheden
  • ANT+ USB-adapter
  • Adaptere til brug med enten QR eller Thru-axle
  • Strømforsyning
  • Vejledning
  • 3 mdr’s prøve-abbonement til Bkool’s egen simulator

Samling og opsætning

Bkool Smart Air kommer næsten 100% samlet, man skal kun skrue de to ben på motor-delen og så er man faktisk mere eller mindre køreklar, denne del kræver heller ingen værktøj.

Bkool Smart Air set fra siden

Hernæst kan man montere en passende kassette på Shimano kassette-huset som tager både 9, 10 og 11-speed kassetter.

Motor-delen på Bkool Smart Air

Slutteligt monterer man adaptere til enten thru-axle eller QR, igen uden brug af værktøj, de sidder bl.a. fast via små magneter. Denne løsning er smart, men fungerer ikke 100% i praksis da eksempelvis adapteren til thru-axle kan flytte sig lidt når man efterfølgende monterer cyklen i hometraineren. Hvis man sjældent tager cyklen ind og ud af hometraineren er dette underordnet, men har man behov for at tage den ind og ud ofte, så ville det for mig være et irritationsmoment at det er lidt bøvlet at få monteret cyklen da adaptere og huller skal passe 100% for at kunne få thru-axle eller QR igennem.

Thru-Axle adapter, Bkool Smart Air

Smart Air er en såkaldt “smart” hometrainer, hvilket betyder at den kan justere belastningen når man kører på de virtuelle platforme såsom Zwift og Bkool eksempelvis. Dette sker via en trådløs forbindelse til den enhed hvorpå applikationen afvikles og det kan være både PC/Mac og iPad/tablets, der medfølger ANT+ USB adaper i kassen, som bruges hvis man ønsker at afvikle applikationen via en PC eller Mac.

Bkool Toolkits

Bkool har fået en app der gør det nemt og enkelt at opdaterer firmwaren på eksempelvis Smart Air, så man sikrer sig altid at være 100% opdateret for den bedst mulige oplevelse.

Via app’en søger man blot efter enheder, vælger den enhed man har og så tjekker app’en automatisk efter nye opdateringer – smart!

Bkool Toolkits – app til opdatering af firmware

Tekniske specifikationer

  • Op til 3000 watt
  • Simulerer op til 25% stigninger
  • ANT+ samt Bluetooth
  • Indbygget effektmåler
  • Kan bevæge sig 6 grader til hver side
  • Virker med både QR og thru-axle og til både MTB og racercykler

Design og detaljer

Det første der springer i øjenene når man pakker Bkool Smart Air ud er størrelsen, for den er virkelig stor, både selve motordelen og “footprintet” når benene er monteret og man skal finde plads til den hjemme i garagen, på kontoret eller hvor man nu engang vælger at placerer den. Bkool har valgt et design der betyder at motordelen fylder nogenlunde det samme som baghjulet som den erstatter. Da den samtidig har et unikt “rocking” system der gør det muligt at bevæge cyklen 6% til hver side, så er der også en stor stabil base for at undgå at man vælter eller bare får fornemmelsen af at den står ustabilt.

Bkool Smart Air set oppefra

Motordelen er beklædt med sort plastik og har rigeligt med ventilationsåbninger så elektronikken kan afkøles, samtidig er der dioder der indikerer aktivitet via ANT+ eller Bluetooth. Plasten er, efter min mening, til den tynde side og kvalitetsfornemmelsen er derfor ikke helt i top. Til gengæld er det nogle enormt solide og lækre ben i metal som sikrer en stabil base for Bkool Smart Air. Altsammen er nemt at holde rent og pænt, da det kan tørres af med en klud! Under plasten gemmer sig en ret potent motordelen der yder op til 3000W modstand for simulering af stigninger op til hele 25%.

Foden Bkool Smart Air

Funktionalitet

Bkool Smart Air er deres første direct drive hometrainer og som nævnt indledningsvis har den været længe undervejs. Direct Drive betyder rent praktisk at man piller baghjulet af cyklen og monterer den på hometraineren, hvor der sidder en kassette og et svinghjul der justerer belastningen alt efter hvad man kører, det giver den absolut bedste, mest støjsvage og mest realistiske oplevelse.

Da det er Bkool’s første direct drive, kan vi ikke rigtig sammenligne støjniveauet med tidligere modeller, men sammenlignet med eksempelvis Wahoo Kickr og Tacx Neo 2 så er den ikke ligefrem lydløs. Den larmer på ingen måde lige så meget som en wheel-on trainer, men ift. de umiddelbare konkurrenter så støjer den faktisk en del og det er ikke kun den uundgåelige støj fra drivetrainen. Det virker som om at plasthuset til motordelen på en eller anden måde forstærker lyden, da den er lidt hul i det. Er man vant til en af de ældre Bkool hometraineren vil man dog formentlig opleve den som meget støjsvag!

Undertegnede har testet Bkool Smart Air den sidste måned primært på Zwift, men også på Bkool platformen. I vanlig stil er der brugt en ANT+ forbindelse via en PC, for at sikrer den bedst mulige oplevelse. Det er værd at bemærke at man ikke kan benytte Bkool Smart Air via Bluetooth på Zwift platformen – her skal man benytte ANT+. Tidligere Bkool modeller har haft lidt udfordringer med forbindelse mellem PC og hometrainer, hvis ikke man har haft et USB forlænger-kabel på ANT+ USB adapteren, men dette ser ikke ud til at være et problem længere, forbindelsen har været god og der er ikke umiddelbart registreret udfald eller ustabilitet på den trådløse ANT+ forbindelse.

Trods den, umiddelbart, klippestabile trådløse forbindelse, så har jeg under testen oplevet at den reagerer langsomt ved ændringer i stigningsprocenter i både Bkool og Zwift, samtidig har jeg flere gange i Bkool oplevet at kunne træde over større stigninger hvis bare jeg holdte samme kadence, altså uden at belastningen blev justeret – det er ikke helt optimalt. Ydermere er selve belastningen og trådet ikke så “smooth” som man oplever det på Tacx Neo 2 og Wahoo Kickr, her er Bkool Smart Air altså også lidt bagud på point ift. konkurrenterne og det er uanset platform. Ligeledes er ERG mode i både Bkool og Zwift blevet afprøvet og her lykkedes det nogenlunde at holde watt’ene for Bkool Smart Air.

Apropos watt, så har Smart Air en indbygget effekt/wattmåler og tidligere modeller har været kendt for at være ret gavmilde med watt/effekt – så nu er spanierne gået i modsatte grøft for på Bkool Smart Air skal der virkelig trædes igennem for at gå nogle hæderlige watt-tal. Hometraineren er testet i både Bkool og Zwift med Smart Air som watt/effektmåler og en 4iiii Precision koblet op på en Garmin EDGE 820 som reference, og her er billedet ret tydeligt, Bkool Smart Air viser simpelthen for lidt watt. Eksempelvis træder undertegnede, jf. wattmåleren i Bkool Smart Air 188W, mens 4iiii Precision viser 245W og det er et billede der gentager sig og er ret konsekvent. Man kunne have håbet på det “kun” var ved sprint eller lign. at forskellen var stor, men det er desværre også ved helt almindelig rul at afvigelsen for undertegnede var alt fra 20-50 Watt. og det er simpelthen bare ikke godt nok at den viser så forkerte watttal.

Med op til 3000W og 25% stigninger er der til gengæld ikke rigtig noget der kan slå Bkool Smart Air ud. Smart Air er ligeledes udstyret med det unikke “rocking” system der gør det muligt at bevæge cyklen 6 grader til hver side, det lyder måske ikke at meget – men det gør en verden til forskel når man står op og træder i pedalerne, her er det fantastisk at kunne bevæge cyklen bare lidt fra side til side for en endnu mere realistisk oplevelse. Funktionen er helt manuel og der er ingen elektronik forbundet hermed, dog kunne man godt frygte at netop denne funktion var noget der med tiden blev træt eller gik i stykker, så cyklen hælder til den ene side – det er dog ikke noget jeg har oplevet i testperioden.

Bkool har deres egen simulator, men hometraineren fungerer naturligvis også med både Zwift og Trainerroad.

Stik til strømforsyningen, Bkool Smart Air

Konklusion

Smart Air har været længe ventet, men de er nok desværre blevet overhalet indenom at konkurrenterne fra både Wahoo og Tacx der har lanceret produkter der på næsten alle punkter er Bkool Smart Air overlegne. På papiret ser det ud til at være en virkelig potent hometrainer, men for mit vedkommende bliver oplevelsen lidt blandet af en watt-måler der ikke er retvisende, forholdsvis meget støj og så synes jeg simpelthen bare ikke den i “trådet” føles nær så realistisk og smooth som konkurrenterne i samme prisleje. Når det så er sagt, så er Bkool Smart Air også en hometrainer som bringer noget nyt til markedet og det er det omtalte “rocking” system der gør det muligt at bevæge cyklen 6 grader til hver side, hvilket er virkelig lækkert når man står op og træder i pedalerne og her er man ligeledes glad for den store og klippestabile base som Bkool Smart Air har.

Med en vejledende pris på knap 10000,- synes jeg ganske enkelt der er for mange gode alternativer til at kunne anbefale Bkool Smart Air fremfor konkurrenterne og det eneste der umiddelbart taler for valget af Bkool Smart Air er “rocking” systemet, ellers er konkurenterne på andre parametre langt foran på point efter min mening. Havde Bkool Smart Air været væsentligt billigere, omkring 5000-6000,- var sagen en anden, men til knap 10000,- ville jeg forvente et mere gennemført, præcist og velfungerende produkt.

Pris og tilgængelighed

Vejledende pris: 9479,-

Bemærk: Bkool Smart Air er udgået og produceres derfor ikke længere.

Funktionalitet og brugervenlighed 6
Støjniveau 6
Installation og opsætning 7
Pris 5
6
Tags fra indlægget
,
Mere fra Noel Juul Christensen
Test: Endura FS260-Pro Nemo Cykelhandsker
Endura så dagens lys første gang i 1993 i Skotland, det er et...
Læs mere
Join the Conversation

5 Kommentarer

  1. says: Henrik

    Den 4-10-20 købte jeg en BKOOL Smart AIR på tilbud til 6568 kr. Jeg havde i forvejen en BKOOL smart Pro 2 som jeg var godt tilfreds med, men den solgte jeg desværre da jeg modtog Smart Air.
    Allerede fra starten syntes jeg at belastningen i trådet var meget hårdere end da jeg brugte Pro 2.
    En dag under træningen i starten af november 2020 skulle jeg op over en bakke med stiningsprocent på 7% og jeg syntes nu igen at belastningen var meget hårdere end de 7 %. Da jeg så nåede toppen og glædede mig til at skulle “nedad” fortsatte den hårde belastning med at være der, det var som om at maskinen var låst på det niveau. Jeg opgav at fortsætte træningen og var bekymret over at jeg havde brugt så mange penge på trainer som allerede var defekt.
    Efterfølgende opdaterede jeg softwaren både på simulatoren “nettet” og maskinens software. Det hjalp ikke med opdateringen.
    Jeg kontaktede så forhandleren hvor jeg havde købt Smart Air, han oplyste mig om at BKOOL havde en software som kunne kalibrerer maskinen. Jeg skulle selv kontakte BKOOL igennem deres hjemmeside for at få hjælp da BKOOL ikke udleverer denne software til forhandlerne.
    Som sagt så gjort, jeg skrev til BKOOL og beskrev udførligt omkring mine oplevelser med BKOOL Smart Air.
    Jeg har stadig INTET hørt her den 28 november.
    Nu vil jeg så kontakte forhandlerne og håber jeg ifølge købeloven kan afleverer maskinen og få refunderet pengene.
    Dette indlæg er en opfordring til alle om at lade være med at købe noget fra Spanske BKOOL.

    1. Hej Henrik,

      Bkool er, for efterhånden en rum tid siden, stoppet med selv at producere hardwaren – mon ikke i delvis erkendelse af at de ikke har kunne være gode til begge dele, altså både hard -og software.

      Jeg forstår udmærket din frustration og undrer mig over at forhandleren ikke har kunne hjælpe dig.

      Med venlig hilsen,

      Noel Juul Christensen
      CykelStart.dk

  2. says: Lene Vigand Starling-Juhl

    Hej. Jeg overvejer kraftigt at indkøbe en hometrainer. Hvor kan man evt. prøve dem af så man finder den der passer til en selv og ikke mindst cyklen?? Har en citybike specialized. Bedste hilsner, Lene

Leave a comment
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.