Vi skal her se nærmere på intelligente, fastmonterede cykellygter fra danske Findrs.
Når man bruger sin cykel som sit primære transportmiddel i hverdagen i byen, så er det rart med at par fastmonterede lygter så man ikke skal huske dem, og der er mindre risiko for at de bliver hugget. Når de så får nogle indbyggede funktioner jeg ikke har set i cykellygter tidligere, så bliver de rigtig interessante!
Hvad er der i kassen?
Vi har fået et sæt DeLight lygter fra Findrs til test. De bliver leveret i hver deres paprør lavet i noget der ligner genbrugspap med simpelt tryk. Første indtryk er godt, og miljøbevidst.
Når man åbner røret så finder man selve lygten. Den er ikke pakket ind i flamingo eller skum som man ville forvente, men i en pudseklud der kan bruges når man pudser sin cykel. Det er en fed detalje at det ikke er miljøbelastende skum, men en klud der kan bruges mange gange inden den endelig bliver smidt ud. Jeg synes det er en rigtig god idé.
Udover pudseklud og lygte, så er der også batterier inkluderet i pakken.
Design og funktionalitet
Lygterne er lavet i plastik, forlygten har et metalbeslag til montering, baglygten har en plastikstrop. Selve lygterne har et funktionelt, men dog lidt simpelt design.
De har begge indbygget refleks, og har en lysmængde og spredning der overholder lovgivning omkring cykellygter. Selve monteringen er forholdsvis nem, forlygten sættes fast med den bolt der holder forskærmen, og baglygten sættes omkring saddelpinden. Vinklen på lygten indstilles med en skrue på lygterne. Dog kunne de godt have brugt samme type skrue, der er ingen grund til at man skal have to skruetrækkere med i cykelskuret bare fordi at de har hver deres kærv. Monteringen af forlygten gik nogenlunde smertefrit, men da beslaget er lavet i ret tykke materialer, så kan de give problemer hvis forskærmen er monteret med en kort bolt. Baglygten spændes nemt om saddelpinden, men her kunne jeg nu godt have tænkt mig at den kunne sidde i midten. Som beslaget er udformet vil den sidde forskudt af saddelpinden. Det betyder intet for funktionen, men det generede alligevel mit øje lidt.
I forlængelse af at de benytter forskellige typer skruer, så benytter forlygte og baglygte også forskellige batterier. Forlygten benytter 2 stk AA batterier, hvor baglygten benytter 2 stk AAA batterier. De medfølger dog i pakken, men når man skal skifte så ville det være mere brugervenligt hvis de benyttede samme størrelse batterier. Man skifter batterierne ved at løsne en enkelt skrue så man kan åbne lygten og tage fronten af. Både forlygte og baglygte kan lyse konstant eller blinke. Man tænder og slukker, og vælger blink/konstant lys med en enkelt trykknap på lygten. Den sidder midt i lygten, og er nem at ramme.
Der hvor de bliver smarte er når man downloader Findrs app’en til sin telefon. Lygterne har nemlig indbygget Bluetooth Low Energi (BLE) som er en utrolig strømbesparende version af Bluetooth standarden. Når man har hentet Findrs app’en, og parret lygterne med telefonen så får man pludselig en hel masse muligheder! Jeg har testet iPhone versionen af app’en, på en iPhone 7. Den findes også til Android.
Begge lygter har en indbygget bevægelsessensor, og når man forbinder til lygterne med BLE så får de via Findrs app’en overført en tabel over de næste 14 dages lygtetændigstider. Så når man efterfølgende bruger cyklen, så tænder lygterne automatisk når det er tid, og de er i bevægelse, og slukker lidt tid efter cyklen er standset. Fra app’en kan man naturligvis slå det fra i en periode så de f.eks. ikke tænder mens man trækker sin cykel. En anden ting bevægelsessensoren bliver brugt til, er at lave bremselys. Hvis lygterne er slukkede og man bremser op, så tænder baglygten kortvarigt. Er den allerede tændt med konstant lys, så blinker den. Jeg fik en til at cykle bag mig da jeg testede det, og fik at vide at det fungerer glimrende, så det må jeg stole på, det er jo både svært og farligt at kigge på sin egen baglygte mens man bremser.
Fra Findrs app’en er det muligt at fjernstyre lygterne, f.eks. kan man sætte dem til at blinke så det er nemt at finde cyklen hvis den holder i et overfyldt cykelskur.
Fra forsiden af app’en ser man også batteristatus på begge lygter hvis de er indenfor BLE rækkevidde. Man kan også se de aktuelle lygtetændingstider for dagen på grafikken midt i billedet. Man kan også tænde og slukke for lygterne, og slå automatisk tænding fra for en periode hvis man f.eks. trækker cyklen, eller har den med i toget. Trækker man op på forsiden af app’en, så får man mulighed for at vælge om forlygte og baglygte skal lyse konstant eller blinke.
Har man lokationstjenester aktiveret på sin telefon så kan man få besked om hvor cyklen er parkeret.
Og er man så uheldig at ens cykel bliver stjålet, kan man melde den forsvundet i Findrs app’en. Det betyder at alle der har Findrs begynder at scanne efter din cykel, og kommer en Findrs bruger i nærheden af cyklen, så får man en besked på sin telefon med lokationen. Jeg prøvede at melde min cykel forsvundet efter jeg havde parkeret på Allerød station om morgenen, men fik først besked om at den var blevet fundet da jeg selv kom ind for BLE rækkevidde samme aften, så funktionen er meget afhængig af hvor mange brugere af Findrs der er i dit lokalområde. Men det er da en hjælp hvis man selv tager ud for at lede efter sin forsvundne cykel. Alle funktionerne i Findrs app’en er ganske gratis, ligesom app’en selv.
Lyset fra lygterne er fint til at køre i en oplyst by. Baglygten er kraftig og nem at se. Forlygten er ligeledes let at se, men lyskeglen oplyser ikke vejen særlig langt så det er bestemt en bylygte hvor man fortrinsvis kører hvor der er gadebelysning. Når batterierne snart skal skiftes, får man besked i app’en.
Konklusion
DeLight lygterne har nogle lækre funktioner, bare det at forlygte og baglygte blinker i takt når man aktiverer Find and Flash funktionen indikerer at der er blevet tænkt over funktionerne! I min test har jeg kun haft positive oplevelser med DeLight lygterne, de tænder få sekunder efter man har trukket cyklen ud af skuret i lygtetændingstiden. Bremselyset er en fin sikkerhedsfeature der er god udnyttelse af den hardware der indbygget i lygterne. Sammen med Findrs app’en så har man et sæt lygter der ser simple ud, men som rummer en teknologi der gør hverdagen som cykelpendler lidt lettere. At de er udviklet i Danmark gør bestemt ikke noget, og når man tænker på at de er første udgave af DeLight lygterne så er jeg på samme tid imponeret og så ser jeg frem til hvilke løsninger der kommer med i de efterfølgende versioner da DeLight lygterne er en glimrende platform til at udvikle yderligere på. En ting der måske godt kunne forbedres lidt på var designet af lygterne og monteringsbeslagene. Og så opdagede jeg at kontakten til forlygten rasler lidt når man kører, det er absolut en meget lille detalje, og betyder at der ikke er ret meget at sætte en finger på.
Positivt
- Automatisk tænd/sluk
- Blink og find
- Lokationstracking
- Bremselys
Negativt
- Lidt kedeligt design
- Kontakt rasler lidt
- Svag lyskegle
Pris og tilgængelighed
DeLight lygterne kan købes på Findrs.net til 249 kroner pr stk.