Test: Elite Direto XR hometrainer

Italienske Elite har været repræsenteret med interaktive hometrainers en rum tid, men Wahoo og Tacx er, og har været, hårde konkurrenter. Elite’s sortiment af interaktive hometrainere består pt. af 3 (5) modeller, fra bundne er det Tuo, Suito/Suito-T samt Direto XR/XR-T.

Årsagen til at både Suito og Direto XR findes i en T-udgave, er at denne leveres uden kassette. Det er med til at holde prisen nede og så kan man montere lige netop den kassette man ønsker og som passer til den cykel man nu engang har. Selve hometrainerne er dog 100% identiske, så T-modellen er ikke skrabet eller mangler funktionalitet.

Direto XR er aktuelt Elite’s top-model, men med en vejlednede pris på 6399,- er det rent faktisk mellemklassen den rammer rent prismæssigt, og så endda med nogle rigtig interessante specifikationer i det prisleje!

Hvad er der i kassen?

I kassen finder man følgende:

  • Elite Direto XR
  • Strømforsyning og strømkabel
  • Quickrelease
  • Adaptere til QR/Thru-Axle
  • Afstandsskive til kassette
  • Forhjulsholder
  • Vejledninger

Udvalgte specifikationer

  • Op til 2300 Watt
  • Simulerer op til 24% stigninger
  • Præcision: +/-1,5%
  • Trådløs forbindelse: ANT+ FE-C , Bluetooth
  • Vægt: Ca. 16 kg.
  • Kan bruges til både QR og Thru-Axle

Opsætning af Direto XR

Direto XR kommer 100% samlet og er, som én af de få hometrainere på markedet også nemt at pakke ned i kassen den kommer i. Det lyder måske lidt banalt, men pakker man den væk om sommeren, har brug for at sende den til service eller lign., så er det altså lækkert at den er nemt at få ind og ud af kassen – måske jeg er lidt “arbejdsskadet her”…

Direto XR har to ben til stabilisering af hometraineren, de foldes ud og låses fast i position med en skrue under bunden. Der er ikke brug for værktøj, men det er ikke vildt praktisk at man skal vende hometraineren på siden, eller hovedet, for at få fastlåst benene. Heldigvis er det en engangsforestilling, medmindre man er nødt til at pakke den væk efter brug – så kunne dette potentielt blive et irritationsmoment.

Ude af kassen og med de to ben foldet ud er den næsten klar til brug – har man købt XR-T modellen skal man lige have monteret en kassette, inden den eksterne strømforsyning tilsluttes og man er klar til at gå i krig med den. Den understøtter, ved levering, alle gængse 9/10/11(12)-speed kassetter fra Shimano/SRAM og kan ved skift af kassettehus også bruges til ex. Shimano Microspline. (Kassette kompabilitet)

Kalibrering af Direto XR

Direto XR er én af de hometrainere der bør kalibreres jævnligt for at sikre den mest realistiske modstand og effekt. Særligt ved 1. brug samt hvis den er flyttet og/eller har stået stille længe, bør man lige bruge et par minutter på en kalibrering, også kaldet “spindown”.

Kalibrering sker via app “myETraining” – en app som iøvrigt også kan bruges til træning i form af videoture og lign., det kræver dog et “Premium” abonnement.

Upgrado er en anden app som man ikke helt undgår, da denne bruges til at hente og installere seneste firmware på Direto XR. Man kan undre sig over at Elite ikke blot har samlet dette i én app…

Design og detaljer

Direto XR er en såkaldt “Direct Drive” hometrainer, i praksis betyder det at du piller baghjulet af din cykel og montere den på hometraineren, herpå sidder så en kassette og et svinghjul der sørger for realistisk simulering af modstand – denne løsning er både mere realistisk, men ikke mindst også langt mere støjsvag end en hometrainer med rulle.

Den er udført med metalben, mens selve motoren er pakket ind i mat sort plastik. Det virker rimelig robust og er praktisk – nemt at tørre af og så er elektronikken godt beskyttet. Ydermere har den et håndtag som gør det nemmere at løfte og flytte den, igen kan det virke lidt banalt – men det er en lille ting som kan gøre en stor forskel hvis den ofte skal flyttes.

Direto XR har et stort svinghjul og kan således simulerer stigninger helt op til 24% – til sammenligning kan topmodellen fra Wahoo, Kickr V5 kun simulerer 20% stigninger. Den understøtter også op til 2300W effekt (ved 40 km/t) og 1100W effekt (ved 20 km/t) – så vi motionister behøver vist ikke bekymre os i udgangspunktet!

På motoren er også dioder for indikation af BT og ANT+ forbindelse, det er også ret praktisk ifm. evt. fejlfinding hvis der er knas med forbindelsen en dag.

Hvordan virker den?

Direto XR er bygget til brug sammen med en interaktiv træningsplatform og denne er da også “godkendt” til brug med både Bkool og Zwift platformen – to ret udbredte platforme, mens Trainerroad, Sufferfest og lign. naturligvis også understøttes.

Den kommunikerer både via Bluetooth og ANT+, så både PC, Mac og mobile enheder er understøttet. Personligt bruger jeg en PC med ANT+ dongle til Zwift, måske lidt gammeldags – men det virker 100%, grafikken er god og PC’en havde jeg i forvejen. Zwift fungerer dog også fremragende via en iPad, men udfordringen er så bare at eventuelle ANT+ enheder ikke kan parres.

Direto XR har indbygget effekt/wattmåler, Elite kalder det for en “Optical Torque Sensor”, samt hastigheds og kadencemåler. Wattmåleren har en præcision på +/- 1,5% – hvilket også må siges at være godkendt for en hometrainer i dette prisleje. Til sammenligning lover Wahoo Kickr Core kun en præcision på +/- 2%. Alt dette betyder at man reelt ikke har behov for eksterne sensorer, Direto XR kan levere al data’en til Zwift eller anden træningsplatform. Det er også muligt at pedaltrådsanalyse, men det kræver at man tegner abonnement på myETraining softwaren. Jeg har sammenlignet watt/effekt tal fra Direto XR med watt/effekt tal fra Garmin Rally RS200 og de stemmer fint overens, så min helt uvidenskabelige test siger mig at watt/effekt tal fra Direto XR er valide.

Direto XR er rimelig støjsvag i brug, ved normal belastning – her er det praktisk talt kun kæde og kassette der kan høres. Træder man til vil støjen fra svinghjulet stige en smule og står man op og træder vil man også opleve at den kan “knager” en smule fra plastikken. Det er der ikke noget særligt i, det er tilfældet for rigtig mange hometrainer, både billigere og dyre modeller. Ved helt almindelig “gennemsnitlig” belastning er støjniveauet således meget lavt og bestemt godkendt!

Modstanden når man træder i pedalerne, rammer en bakke eller en nedkørsel i Zwift foregår altsammen på ganske realistisk vis. Rammen man en bakke mærker man straks øget modstand, farten dropper og man skal træde flere watt for at holde samme fart. Nogle hometrainere har svært ved at håndtere eksempelvis en sprint, altså fra lav effekt til høj effekt på meget kort tid – her er absolut ingen problemer med Direto XR.

Ét sted jeg dog har oplevet en smule udfordringer er ved brug af ERG mode i Zwift, her er formålet at Zwift dikterer en given belastning (ex. 250W) og hometraineren skal så “bare” yde denne belastning, uanset om man kører med en kadence på 60 eller 100. Direto XR har haft lidt sværere ved at “holde” den effekt der var påkrævet, hvor min egen Kickr derimod er klippestabil og ikke på samme måde hopper lidt op/ned i effekt. Det er ikke et decideret problem, men kan potentielt blive et irritationsmoment hvis man bruger ERG mode ofte i forbindelse med træning.

I testperioden har jeg primært benyttet ANT+ forbindelsen og kun én enkelt gang havde jeg et kortvarigt drop-out på forbindelsen – om det skyldes Direto XR eller mit udstyr (PC, netværk, ANT+ dongle) eller noget helt andet vil jeg derfor lade være usagt.

Hvis man vil gøre oplevelsen endnu mere realistisk, så har Elite også lanceret Rizer og Sterzo. Rizer giver mulighed for at løfte cyklen foran, så det bliver endnu mere realitisk at køre op ad – samtidig med at den understøtter styring i (bl.a.) Zwift, sidstnævnte tilfører “kun” styring.

Konklusion

Elite’s Direto XR er prismæssigt placeret i mellemklassen sammen med bl.a. Wahoo Kickr Core og Tacx Flux 2. På papiret understøtter den både større stigninger (op til 24%) og kan yde en højere effekt (2300W) samtidig med at effektmåleren endda skulle være mere præcis.

Umiddelbart virker det derfor som om Direto XR har overhalet konkurrenterne og det er heller ikke helt ved siden af. Jeg har været så heldig at teste både Kickr Core og Flux 2 og må sige at de begge får seriøs konkurrence fra Direto XR – særlig Flux 2 har svært ved at matche Direco XR – hvor jeg dog stadig mener at Kickr Core kan tilbyde en realisme i tråd og et støjniveau som Direto XR stadig ikke helt matcher, til gengæld er den foran på andre punkter, så hvilken man vælger må afhænge af hvad man vægter højest.

Den samlede konklusion er derfor at Direto XR fra Elite er et virkelig stærkt bud på en interaktiv hometrainer i mellemklassen som sagtens kan bide skeer med de store drenge – og som giver virkelig god værdi for pengene!

Pris og tilgængelighed

Elite Direto XR-T (Uden kassette)
Vejlednede pris: 6399,- / Set til 5398,-

Funktionalitet og brugervenlighed 7
Støjniveau 8
Installation og opsætning 10
Pris 9
8.5
Tags fra indlægget
, ,
Mere fra Noel Juul Christensen
Test: Isadore Merino Handsker
Isadore‘s tilbehørssortiment er ikke kæmpe stort, men derimod nøje udvalgt og bestående...
Læs mere
Join the Conversation

1 Kommentarer

Leave a comment
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.