Garmin EDGE 1030Før sommeren præsenterede Garmin deres nye Edge 1000, topmodellen der er et trin op ift. Edge 810 der var den tidligere topmodel, Edge 810 har vi i øvrigt tidligere testet og anmeldt på Vores søster-medie eReviews.dk (Link)
Undertegnede har de seneste uger testet og benyttet Garmin Edge 1000 som den primære enhed og nedenfor får du min mening om Garmin Edge 1000 i praktisk brug.
Hvad er der i kassen?
Garmin Edge 1000 kommer i den velkendte lille sorte æske, hvor det eksakte indhold afhænger af hvilken “bundle” man vælger. Vi har testet “standard” udgaven som indeholder følgende;
- Garmin Edge 1000 med præ-installeret europa-kort
- Out-front mount + 2 alm. mounts
- microUSB kabel til opladning og overførsel
- Manualer
Hertil fås naturligvis også pulsbælte, hastigheds og kadance-måler og lign., dette kan købes i løsvægt eller i et bundle fra start.
Se vores unboxing af Garmin Edge 1000 nedenfor og få en gennemgang af æsken indhold.
Montering af Garmin Edge 1000
Det er enormt nemt at montere holderne til Garmin Edge 1000 og der er hele 3 holdere med i kassen – perfekt hvis man har både MTB, racer og evt. citybike/hverdagscykel. De 2 alm. holdere monteres med kraftige elastikker og kan monteres på både styr og frempind, mens mens out-front holderen kræver en lille umbraco nøgle for montering. Umbraco nøglen er dog med i kassen og out-front holderen vil heller ikke være en man går og flytter fra cykel til cykel, så den lidt mere besværlige (Men stadig meget hurtigere…) montering er ikke en ulempe set med mine øjne. Out-front holderen er rigtig fed, da du sparer plads på enten frempind eller styr og har et meget bedre overblik da den kommer lidt længere frem og man derfor behøver man ikke kigge så meget ned for at se informationerne på Garmin Edge 1000.
Opsætning af Garmin Edge 1000
Opsætningen er lige så simpel og hurtig som andre og tidligere Edge-modeller, man skal indtaste lidt grunddata omkring sig selv og evt. lige parre bluetooth enheder, sensorer og lign.
Design og funktionalitet
Som nævnt indledningsvis så er Garmin Edge 1000 afløseren for Garmin Edge 810, og i forhold til denne så er den blevet væsentligt slankere, men har fået større skærm med en højere opløsning og så er miniUSB stikket udskiftes til et microUSB stik. Den har ydermere fået indbygget Wi-Fi og har stadig bluetooth som Edge 810’eren.
Designet er ganske nydeligt, fronten er holdt i blank sort hvor touch-skærmen på 3″ naturligvis er det dominerende element, nederst er de 2 knapper til start/stop og omgang. Netop skærmen er et kæmpe step-up fra Edge 810, opløsningen er skruet i vejret fra 38.400 pixels til 96.000 pixels og dette giver et mere detaljeret og pænere billed. Skærmen er touch-betjent og menuerne er ret enkle og intuitive. Via hjemmeskærmen har man hurtig adgang til at finde en destination, se kalender, se historik for tidligere træningspas, se gemte baner (Ruter) og segmenter samt oprettede træninger. Øverst i skærmbilledet kan man, som på Edge 810’eren, vælge mellem træning og race – dog er muligheden for at oprette flere forskellige cykler ikke tilstede længere, hvilket jeg måske savner en smule. Ved at “slide ned” på skærmen fra toppen får man en hurtig-menu ligesom man måske kender det fra Anroid smartphone, hvor man kan aktivere/deaktivere bluetooth og wi-fi, lysstyrke og se hvilke sensorer der er tilsluttet. Det er muligt selv at bestemme hvilke og hvor mange informationer man vil have på skærmen når man kører, og man bladrer igennem skærmbillederne nøjagtigt som på en iPhone eller Android smartphone, der er i alt 5 sider hvor der på hver kan være helt op til 10 felter og man har derfor mulighed for at opbygge skærmene præcist som man ønsker det og med de informationer der er vigtige ift. træning eller løb.
På bagsiden er microUSB stik og indgang til microSD kort gemt bag en gummi-flap der fungerer som vejr-forsegling, denne synes jeg dog godt kan være lidt bøvlet at få til at sidde ordentlig fast når man har haft opladet enheden.
Rundt i kanten har Garmin Edge 1000 fået en hvid kant for at bryde med det sorte design og på venstre side er on/off knappen placeret.
Kigger man på specifikationerne for Garmin Edge 1000 så er det værd at bemærke at Garmin Edge 1000 nu benytter både det amerikanske GPS system samt det russiske positioneressystem kaldet Glonass – dette skulle gerne give en endnu bedre nøjagtighed og jeg har da heller ikke kunnet registrerer nogle unøjagtigheder under mine tests. Skærmen er ligeledes blevet opgraderet til en 3″, mod en 2,6″ i Edge 810 og opløsningen er, som tidligere nævnt, løftet fra 38.400 til 96.000 pixels! Som standard kommer Garmin Edge 1000 nu med præ-installeret Europa-kort, så det er ikke længere nødvendigt at købe kort ved siden af, fin detalje! Som noget nyt har Garmin Edge 1000 indbygget Wi-Fi, således at data kan overføres trådløst til Garmin Connect, uden at man først skal være koblet op til en smartphone via Bluetooth – som også standard er integreret. Via bluetooth kan man parre Garmin Edge 1000 med sin smartphone og få vejrdata på sine registreringer, har man en iPhone kan man derudover se hvem der ringer og evt. indkomne SMS’er. Sidstnævnte er en ret smart detalje, da ens smartphone typisk vil ligge i baglommen eller lign., og man så, under træning, har mulighed for at reagerer på eventuelle vigtige opkald eller SMS’er. Funktionen fungerer desværre endnu ikke til Android, men det forlyder at det skulle komme i en software-opdatering senere på året.
Fra Edge Touring-serien har Garmin Edge 1000 fået muligheden for “tur/retur” ruter, en funktion som jeg synes er enormt god – da den giver mulighed for at indtaste hvor mange km man ønsker at køre, hvorefter der kommer 3 forslag på ruter – hvor længden passer nogenlunde med det ønskede. Det gør det nemt og hurtigt at varierer sin daglige/ugentlige træning, uden man skal bruge tid på at oprette ruter, for så derefter at overfører dem til Garmin Edge 1000. Som noget helt nyt undersøtter Garmin Edge 1000 nu også det elektroniske gearsystem fra Shimano kaldet Ultegra Di2, i praksis betyder det at data fra gearsystemet lagres sammen med dit løbs eller træningsdata på Garmin Edge 1000, det kræver dog lige tilkøb af et kabel. Slutteligt kan Garmin’s actionkamera, Virb, også fjernstyres fra Edge 1000 – altså kan du starte og stoppe optagelser herfra.
I daglig brug var noget af det første jeg lagde mærke til at Garmin Edge 1000 var enormt hurtig til at finde og få forbindelse til GPS’erne, ligeledes findes evt. bluetooth enheder og sensorer også lige med det samme. Kører man med navigation fungerer vejledningen rigtig fint og vælger man at kører “uden for ruten” er den hurtig til at fange det og foreslår en alternativ rute med udgangspunkt i den vej/retning man netop har valgt, så længe ruten ikke bliver meget længere. Batteritiden for Garmin Edge 1000 er opgivet af Garmin til ca. 15 timer, i praksis oplevede jeg dog ikke den store forskel fra Garmin Edge 1000 og til Garmin Edge 800 som jeg normalt benytter.
Wi-Fi funktionen er lidt en luksus feature, men ikke desto mindre en herlig feature – således at data uploades trådløst så snart man kommer hjem, der er intet behov for at fedte med USB kabler og/eller skulle uploade manuelt via Garmin Edge 1000. Data’en uploades til Garmin Connect der er Garmin’s univers hvor trænings og løbsdata kan analyseres og deles, ligesom der er et super overblik over ens træningspas.
Konklusion
Knap 4000,- for en avanceret cykelcomputer er helt afgjort mange penge, uanset hvordan man vender og drejer det, men den er ikke meget dyrere end Edge 810’eren og jeg ville derfor klart foretrække Garmin Edge 1000. Den større skærm gør det nemmere at navigerer rundt, både på selve enheden og ved brug af navigation da man har et langt bedre overblik. Derudover virker den til at være en tand mere præcis og i hvert fald noget hurtigere til både at starte op, finde GPS satelitter og ikke mindst generel brug af enheden går lidt hurtigere end ved tidligere modeller.
Har man Edge 810’eren er det primært den større skærm der skulle trække, men har man Edge 800’eren er der pludselig både større skærm, Wi-Fi, Bluetooth og så en ny og opdateret brugerflade samt en række mere avancerede funktioner, eksempelvis muligheden for at parre med smartphones (Der dog, i skrivende stund, kun fungerer med iPhones)
Som ny topmodel kan man ikke sætte en finger på noget ved Garmin Edge 1000, den tilfører en lang række nye funktioner, prisen er ikke steget betragteligt (Vejledende pris) og den fungerer rigtig godt i praksis. Man kan ærgre sig lidt over at Andorid kompatibiliteten ikke var, eller er, klar inden Garmin Edge 1000 blev lanceret, men i det samlede billede mener jeg ikke dette er så stort et problem.
Skal man så udskifte sin Edge 800/810 med Garmin Edge 1000? Tja, det er nok helt op til den enkelte om man mener de nye features og funktioner fordrer en opgradering, er man derimod i markedet efter en topmodel må Garmin Edge 1000 vel være en helt oplagt kandidat til den kræsne der ikke ønsker at gå på kompromis.
Pris og tilgængelighed
Kan købes i de fleste vel-assorterede sports og cykelbutikker, samt online – eksempelvis hos CykelPartner.dk, CykelGear.dk eller Wiggle.co.uk
Bemærk: Denne model er sidenhen erstattet af Garmin EDGE 1030