Test: Garmin EDGE 130 Cykel GPS

I Foråret 2018 lancerede Garmin en række nye GPS’er rettet mod cykling. Vi har været heldige at få en af de nye Edge 130’er til test. Denne EDGE 130 er et nummer mindre end EDGE 520 og et nummer større end EDGE 25.

Denne GPS er rettet mod de personer der godt kan “nøjes” med knapper og en lidt mindre skærm end på EDGE 520, men til de personer der vægt nørder så vejer den kun 33 gram.

Hvad er der i kassen?

EDGE 130 fås i 3 udgaver, man kan nedenfor se hvad der følger med de forskellige pakker. Vi har testet “grundpakken”.

Grundpakken indeholder:

  • EDGE 130
  • Standardholder med tilhørende o-ringe
  • Sikkerhedsstrop
  • Opladnings-/datakabel
  • Quick guide

HR-bundle indeholder udover grundpakke:

  • Premium HRM pulsbælte

MTB-bundle indeholder udover grundpakke & HR-Bundle:

  • Mountainbike-holder
  • EDGE-fjernbetjening
  • Silikone-cover

Se vores unboxing video af EDGE 130 nedenfor.

Opsætning

Som man kender ved Garmin, så kan de virkelig finde ud af at gøre det nemt for brugeren. Hvis ikke du er vant til at bruge Garmin Connect, så downloader du den via App store eller via Andoid marked. Når man har fået oprettet en bruger skal man ind under Garmin enheder og tilføjer sin Edge 130. Når man får startet sin GPS giver det lidt sig selv, den hjælper dig igennem med tilmeldingen af din Garmin enhed. Efter min mening er det langt det nemmeste at tilmelde sin GPS gennem Garmin Connect App.

Man har også mulighed for at tilmelde sin GPS via Garmin Express, som er program man installere på sin PC og installere den på denne måde. Jeg bruger klart tilmelding gennem Connect App.

Design og funktionalitet

Garmin EDGE 130 er designet i en klassisk sort look. Det er en super lille fiks sag med en 1,8″ skærm. Den har et pænt roligt design som vil passe de fleste. Den har en sort/hvid skærm, og ingen touch skærm, hvilket nok er de største årsager til at den ikke er så dyr. Når man har en sort/hvid skærm er det tydeligt og let at læse i solskin eller under dårlige lysforhold.

Skærmen på EDGE 130 er 1,8″ og har en opløsning på 303×230 pixels og det giver et rigtig godt overblik. Selve enheden måler 41 x 63 x 16 mm og vægten er helt nede på 33 gram, så den er rigtig kompakt og virkelig let til vægt nørderne. Som alle andre Garmin EDGE enheder, så tåler den også vand, så den kan bruges i al slags vejr.

På venstre side er der 1 knap som er tænd/sluk knap. På højre side er 2 knapper som er pil op og ned, disse knapper bruges til at navigere rundt i menu’en med.  I bunden endnu 2 knapper, hvor den ene er en tilbage knap og den anden er start/enter knap når man skal ind i menu’erne. Menuerne og opbygningen er virkelig logiske, og man finder hurtigt ud af hvordan knapperne bruges og hvornår der skal trykkes på hvilken knapper. Menu og knapper er lavet så logiskt at man ikke behøver en manual. Men det er jo heller ikke nødvedigt for en mand 😉 Det er først når alt går galt.

På bagsiden er der indbygget beslag så den kan monteres på Garmin’s quarterturn mounts og øverst microUSB stikket som bruges ved opladning og/eller overførsel af data via Garmin Express.

Man kan selv tilpasse skærmen til at vise op til 8 datafelter på hvert skærmbillede, det betyder at man kan have vist flere skærmbilleder hvor den enten selv kan skifte imellem, eller man kan selv gøre det manuelt mens man er ude og cykle. Dette gøres let ved at trykke op eller ned på pilene.

Man skal ikke lade sig narre af at det er en af de prisbillige GPS’er, denne lille enhed er spækket med alt hvad man har behov for.

  • Med GPS, Glonass- og Galileo-satellitter og en højdemåler
  • Indeholder navigation med svingmeddelelser og den viser dig, hvordan du kommer tilbage til start.
  • Garmin & Strava Live-segmenter i realtid
  • Kompatibel med Varia tilbehør til cykelopmærksomhed
  • Smart-notifikationer, vejrudsigt med mere. LiveTrack- og Assistance-funktioner gør det nemt at dele din position
  • Batterilevetid: Op til 15 timer

Den eneste måde man kan synkronisere sine aktiviter med sin Garmin Connect konto, er enten via bluetooth og over til din telefon hvilket jeg bruger. Man har også mulighed for at tilslutte den via microUSB til PC og overfører sine aktiviteter til sin Garmin Connect konto. I EDGE 130 er der ikke indbygget WI-FI som der er i nogle af de store GPS’er. Under aktiviterterne kan man få vist notifikationer, så man kan se hvem der skriver eller ringer til dig. Det er for mig rigtig vigtigt, at jeg kan se om det er et opkald der er vigtigt at tage med det samme eller om det kan vente til man er kommet hjem.

Man kan tilslutte alle sensorer som man kender og bruger på alle de andre modeller, Speed/puls & Watt sensoren er for mig uundværlig, da jeg holder øje med om jeg har en puls eller om jeg er ved at gå kold ;-), Speed sensoren er også vigtig da jeg altid kører i skov, så hvis man vil have alle meter med uden at den miste forbindelse under de høje træer så er det et most.

Konklusion

Garmin EDGE 130 er for mig en lille øjenåbner. Jeg er altid gået efter at skulle have de GPS’er der kunne mest, men denne lille sag har gjort store indtryk på mig. Jeg kører normalt med EDGE 820, men når den engang skal på pension eller der skal købes nyt motivationsudstyr, så kommer jeg helt sikkert til at overveje denne enhed.

Den kan alt det jeg har behov for, og skærmen er kun lidt mindre end min EDGE 820. Jeg har ikke på nogen ture i skoven, tænkt at jeg mangler noget. Det som jeg måske synes er en lille fordel i at den ikke har touch skærm, er at touch skærmen på min EDGE 820 godt kan finde på at ændre i farvoritdisplayet, hvis der kommer kraftig regn eller sveddråber på skærmen, da de skal være følsomme for at man kan navigere med den med handsker. Det sker ikke ved denne EDGE 130, da det er knapper man skal trykke på. Det andet har nemlig irriteret mig en smule.

Nogen vil måske mangle WI-FI, men jeg bruger alt bluetooth via min smartphone, så det er ikke noget jeg kommer til at savne.

Hvis man bruger sin GPS til at ligge et helt kort ind på f.eks. hvis man skal til Harzen og kører efter et spor, vil man være begrænset med denne EDGE 130, så hvis man gør dette en gang imellem så bliver den for lille. Men til hverdagstræning er den perfekt.

Pris og tilgængelighed

Funktionalitet 8
Design 9
Pris 10
9
Mere fra Troels Ennemark Høiriis
Test: Dirtlej Dirtsuit Pro edition
Den Tyske niche virksomhed Dirtlej producere heldragter, 3/4 dragter og baggy shorts...
Læs mere
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.