Test: Garmin EDGE 830 cykelcomputer

Tilbage i slutningen af april blev EDGE 530 og EDGE 830 præsenteret af Garmin, men de har kun været i butikkerne et par måneder i skrivende stund.

EDGE 530 og EDGE 830 afløser EDGE 520 og EDGE 820, og princippet er det samme. Enhederne er mere eller mindre identiske, dog med den forskel at EDGE 830 har touchskærm.

Den største tekniske forskel er skærmen, den er større og har fået bedre opløsning. Derudover er der en række nye features og funktioner til træning og mountainbikerne.

Hvad er der i kassen?

Garmin EDGE 830 kommer, som sine forgængere, i en fin lille æske inden velkendte Garmin stil.

Den fås nu i flere forskellige varianter, hvor forskellen ligger i tilbehøret. Denne udgave er den såkaldte Bundle udgave som indeholder pulsbælte, fart og kadence sensor, udover standard-tilbehøret som består af:

  • Garmin EDGE 830
  • Out-front holder
  • Standard holder til styr eller frempind
  • Strop til ekstra sikring af enheden
  • USB kabel
  • Manual og vejledning

Se vores unboxing af EDGE 830 nedenfor.

Udvalgte specifikationer

  • 2,6″ touchskærm med farver (246 x 322)
  • Indbygget GPS og kort
  • Op til 20 timers batteritid
  • Vejer 79,1 gram
  • Understøtter både ANT+ og Bluetooth sensorer
  • Understøtter Wi-Fi og Bluetooth for trådløs overførsel af data, samt notifikationer fra smartphone

Design og detaljer

EDGE 830 er udført i kraftig sort plastik, og gør ikke meget væsen af sig rent designmæssigt. Skærmen er det primære element, og i bunden finder man to knapper til omgange og start/stop af aktiviteter, samt USB stik til opladning/overførsel de rer gemt bag en luge i midten. Denne luge er blevet væsentligt forberedt ift. tidligere, da den er nem at få til at lukke tæt, tidligere modeller var i gummi og de havde det med at blive lidt trætte efter nogen tids brug. På venstre side er én enkelt knap, der bruges til at tænde og slukke for enheden.

På bagsiden af EDGE 830 er beslaget der bruges til at sætte EDGE 830 i holderen.

Enheden er IPX7 certificeret, hvilket kan oversættes til at den er brugbar i al slags vejr, så man ikke skal tænke på om det regner, sner eller lign.

Sammenligner man med EDGE 820, så er den blevet lidt større rent fysisk, men man får til gengæld også en større og langt bedre skærm. Vægten er dog stadig ret lav, med knap 80 gram for enheden.

Funktionalitet

EDGE 830 indeholder alt det bedste fra tidligere modeller, krydret med en række nye features, jeg vil derfor ikke her gå i dybden med de features og funktioner vi i forvejen kender, men istedet fokuserer på nogle af de nye features eller ting der adskiller denne fra tidligere modeller.

Som tidligere modeller indeholder EDGE 830 naturligvis GPS så den kan tracke dine ture helt præcist, GPS’en bruges også til navigation via det pre-installerede kort hvor man kan få sving for sving vejledning som man kender det fra GPS’en i bilen. Med Wi-Fi og Bluetooth kan man koble EDGE 830 til både netværket derhjemme, og smartphonen så der kan overføres data trådløst når man er på farten, det kunne eksempelvis være upload af aktiviteter til Strava, Garmin Connect eller noget tredje. Har man parret en smartphone med EGDE 830 får man også notifikationer på enheden mens man kører, ligesom man kan se hvem der ringer – det kan være ret praktisk hvis man gerne vil være tilgængelig, eller i hvert fald gøres opmærksom når nogle forsøger at komme i kontakt med en.

Strava Live Segmenter er naturligvis også fuldt understøttet af EDGE 830 og man får, i vanlig stil, en notifikation op når man nærmer sig et segment – hvor man kan se hvor langt der er tilbage og ens tidligere præstationer, så man kan konkurrerer mod sig selv og kammeraterne.

Vil man gerne tilpasse enheden, så er der som tidligere også mulighed for at downloade apps, widgets og lign. fra Connect IQ Store.

Hastigheden

Et af de steder hvor Garmin virkelig har forbedret EDGE 830 ift. tidligere modeller er på hastigheden, altså selve hardwaren har fået en opgradering så den arbejdere hurtigere. Det mærker man eksempelvis når man beregner en rute, skal gemme en aktivitet eller noget helt tredje, det går bare langt hurtigere og man slipper for størstedelen af ventetiden ift. tidligere modeller. Det er ikke noget der har generet mig på tidligere modeller, men når man ser hvor hurtigt det kan klares – så ønsker man ikke at gå tilbage.

Skærmen

Skærmen er omdrejningspunktet, så her kan man glæde sig over at Garmin også har lagt mange kræfter i at lave en skærm der fungerer rigtig godt. Følsomheden og præcisionen er væsenligt forbedret ift. EDGE 820 og skærmen står også langt skarpere i sollys, ligesom grafikken er blevet forbedret. Dette er en markant forbedring som jeg sætter stor pris på til daglig, hvor man kun skal røre skærmen én gang, så reagerer den straks. Det er særligt når man skifter skærm under turen at jeg har bemærket at EDGE 830 er langt mere præcis og følsom, så uanset om fingrene er tørre eller våde, så skiftes der straks skærm når man “swiper”.

Dynamisk præstationsovervågning

Én af de nye funktioner er præstationsovervågningen, den er enormt avanceret og bruger al data den kan komme i nærheden af, til at analysere din præstation og komme med forslag til hvordan du træner smartest. Vi kender den “anbefalede restitutionstid” fra tidligere modeller, men her får man også mulighed for at indtaste hvor meget væske og energi man har indtaget under et træningspas, ligesom man kan modtage notifikationer når man skal huske at drikke eller spise. Efter endt træningspas får man en oversigt direkte på skærmen hvor man kan se hvordan man har præsteret, om træningen har været produktiv eller ej. Yderligere opsamles der data ift. hvordan man reagerer på både varme, kulde og højde!

Denne del er nok primært rettet mod de mere “nørdede” der elsker at analyserer træningsdata, men det betyder ikke at vi andre glade motionister ikke kan få god gavn af de overordnedede konklusioner såsom om træningen er produktiv eller ej – jeg synes i hvert fald det er motiverende at få et praj omkring at man har gjort det godt, eller lige skal give den lidt ekstra gas næste gang!

Cykelalarm

En af de helt nye features er en indbygget cykelalarm, hvor “alarm” måske skal tages med et gran salt. Funktionen gør det muligt at aktivere en “alarm” når man forlader cyklen med Garmin’en monteret, hvis der så er nogle der piller ved cyklen eller Garmin enheden, vil alarmen gå og man modtager en push-besked på sin smartphone. Det kræver dog at man er indenfor bluetooth-rækkevidde, så funktionen er nok mest bevendt ved bagerstop og andre steder hvor man har cyklen indenfor synsrækkevidde.

MTB Dynamik

EDGE 830 har fået en række nye MTB specifikke features, bl.a. indeholder kortet nu data fra Trailforks, hvilket betyder at sporene er med registreret med sværhedsgrader. Trailforks er dog ikke så kendt eller udbredt i Danmark, så denne del er nok ikke så interessant under hjemlige himmelstrøg.

Nyt er også at EDGE 830 nu kan måle hvor langt du hopper og din “hangtime” når du giver den gas på sporet, samtidig med at du får en samlet “score” hvor hvor svær ruten har været. Alt dette for at have er tal man kan bruge som “score” som kan slåes efterfølgende, både ift. kammeraterne, men også for blot at forbedre egen præstation.

ClimPro

ClimPro minder en smule om Strava Live Segmenter, men er en klassificering af udvalgte stigninger, her kan man undervejs holde øje med hvor langt man har tilbage og hvor mange højdemeter man har besteget indtil videre. Denne funktioner kræver ikke, som Strava Live Segmenter, en premium konto hos 3. part.

Garmin Connect

Som altid lagres al data, til efterfølgende analysering og deling, på Garmin’s eget Connect app som kan tilgås vis både smartphone og direkte fra en internet browser. Servicen er gratis og har man flere Garmin enheden har man fordelen ved at have al data samlet ét sted. Undertegnede har både vægt, cykelcomputer og aktivitetstracker, så hermed er al min data samlet ét enkelt sted, så man et rigtig godt overblik.

Konklusion

EDGE 530/830 er efter min mening den absolut bedste serie fra Garmin hidtil og en pæn opgradering fra tidligere modeller. Der er en super god skærm som står skarpt, selv i sollys og så reagerer touchskærmen super præcist. Læg dertil en navigation som bare fungerer på både vej og i skoven, samt fede trænings-features til dem der elsker at indsamle og analyserer træningsdata. Garmin EDGE 830 giver dig hele pakken og endda til en rimelig pris – kan man undvære touchskærmen kan man slippe lidt billigere ved at vælge EDGE 530’eren.

Eneste sted hvor Garmin efter min mening ikke er med helt fremme, er på smartphone-integrationen og opsætningen, den del har Wahoo løst langt bedre og mere nutidig med bl.a. Elemnt Bolt og Roam, det er dog småting i det samlede billede, men et sted hvor Garmin må bruge lidt mere krudt for ikke at blive overhalet af konkurrenterne.

Køb EDGE 830 hvis du vil have toppen af toppen indenfor cykelcomputere i skrivende stund!

Pris og tilgængelighed

Funktionalitet 10
Brugervenlighed 9
Design 8
Pris 8
8.8
Mere fra Noel Juul Christensen
Vælg de rigtige cykelsko
En af de første ting man bør investere i når man begynder...
Læs mere
Join the Conversation

6 Kommentarer

  1. says: Henrik Mikkelsen

    830’eren er da det værste crap!!!! Har lige fået en den er jo totalt umuligt at kalibere og halvdelen af tiden kan den ikke finde adresserne skærmen er meget meget lille som på en gammel Nokia tlf fra 2007

    1. Hej Henrik

      Det er jeg naturligvis ikke enig i, jeg synes nu stadig EDGE 830 er en ganske glimrende enhed, selvom den nu har en del år på bagen og er erstattet af EDGE 840.

      Jeg har ikke haft udfordringer med adresser, men måske kortet ikke er opdateret med “nye” adresser hvis det er det der er problemet? Ift. skærmen, så er skærmestørrelsen som den er – vil man have større skærm er det EDGE 10xx-serien, men den vil mange så også mene er for stor – så det er klart smag og behag!

      Er du slet ikke til Garmin, så kunne du overveje Wahoo ROAM-serien, der får du lidt bedre/letlæselig skærm – men IKKE bedre navigering til adresser som udgangspunkt dog.
      Se evt.https://www.cykelstart.dk/?s=wahoo+roam

      Med venlig hilsen

      Noel Juul Christensen
      CykelStart.dk

Leave a comment
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.