Tilbage i slutningen af marts 2021 præsenterede Garmin en række nye pedalbaserede wattmålere. Rally-serien skal tage over efter Vector-serien og udover naturligvis at være forbedret på en række punkter, så fås Rally-serien nu til både landevej, MTB og gravelbrug, da der er udgaver til SPD (MTB/Gravel), Look og SPD-SL klamper (Primært landevej).
Som tidligere er der stadig mulighed for at vælge imellem enkelt eller dobbeltsidet måling og som noget helt nyt kan man nu også “ombygge” pedalerne hvis man ønsker at benytte dem på en anden cykel hvor der benyttes andre klamper.
Vi har testet landevejsmodellen til SPD-SL klamper, RS200, de sidste måneder – både ude på landevejen og hjemme på hometraineren.
Hvad er der i kassen?
Indholdet i kassen er ganske sparsomt, der er et sæt pedaler, et sæt klamper, et par spacere samt et par o-ringe hvis pakningerne til batterholderne skal skiftes, derudover en lille vejledning.
Montering og opsætning af Garmin Rally
Monteringen af Rally-pedalerne er ikke anerledes end et par hvilket som helst andre pedaler, der skal blot bruges en fast -eller pedalnøgle til at skrue dem fast på pedalarmen, så simpelt er det! Herefter skal de parres med din cykelcomputer, i tilfældet her er benyttet en Garmin EDGE 830. Rally RS200 parres som en almindelig sensor og efter parring vil man således have adgang til et detaljeret skærmbillede med alle de data som RS200 kan levere – mere om det lidt senere.
Har man før udskiftet et par pedaler, vil montering af Garmin Rally derfor ikke skabe nogle udfordringer.
Design
Rally RS200 ligner Shimano’s Ultegra pedal, hvilket nok skyldes de benytter samme klamper, SPD-SL. Pedalen har det klassiske platformsdesign med mulighed for at justere bespændingen via en unbrakonøgle.
Selve akslen er måske lidt kraftigere end på et par Ultegra-pedaler, da elektronikken gemmes heri, samtidig med batterierne der sidder gemt yderst ved akslen. Batteriet kan enten være 2x LR44/SR44 eller 1x CR1/3N og batteritiden er oplyst til ca. 120 timer, inden udskiftning. Bruger man en Garmin EDGE enhed, eller synkroniserer med Garmin Connect kan man løbende følge med i batteristand, så man får skiftet inden de går kolde. Udskiftning af batterierne er også ret ligetil, man skruer blot enden af akslen med en unbrako og udskifter batterierne, der er intet behov for at afmontere pedalerne.
Praktisk brug
Som nævnt indledningsvis, så parrer man blot Rally RS200 som en helt almindelig sensor, de understøtter både Bluetooth og ANT+ hvor sidstnævnte nok vil være det naturlige valg hvis man bruger en Garmin EDGE cykelcomputer. Parret med en kompatibel EDGE cykelcomputer får man også fuldt udnytte af alle funktionerne, hvor man må nøjes med de basale funktioner såsom effekt og kadence hvis man bruger cykelcomputer fra en anden producent.
Rally RS200 måler først og fremmest effekt (watt), men derudover måler de også kadence samt det Garmin kalder for “Avanceret cykeldynamik”. Sidstnævnte er en smule nørdet, men ikke destomindre interessant at dykke ned i, hvis man søger at optimere sin præstation. Her kan man bl.a. finde information hvordan effekten i trådet fordeler sig, hvor på pedalen man træder, venstre/højre balance og ikke mindst hvor lang sid man bruger siddende, kontra stående under cykelturen eller træningen.
Vil man gerne “nørde” lidt i disse data undervejs, så kan man lave forskellige skærmbilleder på Garmin EDGE enheden, så man eksempelvis an følge med i højre/venstre balancen eller hvad man nu ønsker.
Data’en er efterfølgende tilgængelig i Connect app’en, eller via ens Garmin Connect konto på desktop hvor man kan analyserer nærmere.
Du får serveret en frygtelig masse data og kunsten er så at bruge denne data til at optimere sin træning, eller sit tråd. De to ting der er ret nemme at omsætte i praktisk er nok hvor og hvordan du træder på pedalen, den information kan bruges til at få justeret klamperne til – ligesom informationen omkring træk/træd kan bruges til at optimere dit tråd, så du får mest mulig energi ned i pedalerne.
Jeg har testet Rally RS200 både udendørs på raceren, samt indendørs på cyklen der sidder fast i hometraineren. Ved sidstnævnte var det oplagt at sammenligne effektmålingerne med min Wahoo Kickr hometrainer og de to er ret enige – så der er ikke umiddelbart nogle store spikes og/eller uoverensstemmelser. Garmin lover også en præcision på +/-1%, så ærligt havde jeg ikke forventet andet.
Konklusion
RS200 er en god opgradering ift. den gamle Vector-serie, de er blevet forstærket så de kan holde til flere tæsk, derudover er der arbejdet med præcision og batteritid, samtidig med at de er mere alsidige da de kan skilles ad og “bygges om” alt efter behov.
Står man og skal vælge watt/effektmåler har man typisk 3 muligheder: krankbaseret som ofte er den dyreste og mest “diskrete” løsning, pedalarmsbaseret som er den økonomiske løsning og så pedalbaseret som er den nemmeste og mest alsidige løsning. Den helt store fordel ved at bruge pedaler som effektmåler er at du nemt kan flytte dem fra cyklen til cykel, det tager kun et øjeblik og derfor kan du nemt bruge dem på både sommer, vintercykel, samt på hometraineren. Fordelen ved at bruge samme wattmåler på alle cykler, er at du får ensartet data som er nemt at sammenligne. Ydermere er det nemt at flytte dem til en ny cykel, hvis man udskifter denne – eller “bare” udskifte pedalbodyen hvis man har brug for at skifte fra SPD-SL -> SPD eksempelvis.
RS200-udgaven er nok den mest interessante, da du her får dobbeltsidet måling samt cykeldynamik til lige under 9000,- Lillebroderen RS100 giver “kun” enkeltsidet måling og her må kun undvære cykeldynamik til lige over 5000,-
Knap 9000,- er bestemt også en sjat penge for en watt/effektmåler, men set i lyset af hvor alsidig de egentlig er og med muligheden for at skifte mellem cyklerne gør det lidt mere spiseligt.
Pris og tilgængelighed
Vejledende priser
Garmin Rally RS100 (Enkeltsidet måling, uden cykeldynamik): 5099,-
RS200 (Dobbeltsidet måling, med cykeldynamik): 8699,-