Test: Garmin Varia UT800 forlygte

Garmin er i cykelkredse nok bedst kendt for Deres cykelcomputere og her i Danmark sidder de tungt på markedet for cykelcomputere med GPS i den mere avancerede ende. Varia-serien er en række af produkter der er designet til at højne sikkerheden , sidst havde vi fingrene i deres Varia Rearview Bundle – en baglygte der samtidig fungerer som “radar” og fortæller dig, på din Garmin GPS eller en seperat lille enhed, om der kommer biler bagfra eller fra siden.

Varia UT800 er et lidt mere klassisk produkt, en LED forlygte der kan bruges på både landevejen og i skoven. Det der adskiller den fra mængden er at den kan snakke sammen med en Garmin GPS og styres derfra, ligesom lysstyrken kan justeres automatisk alt efter omgivelser, hastighed og manuel indstilling via Garmin GPS’en.

Vi har testet Varia UT800 de seneste måneder og nedenfor kan du læse mere omkring undertegnedes oplevelser med lygten.

Hvad er der i kassen?

Garmin Varia UT800 leveres i Garmin’s nye emballage, ligesom bl.a. EDGE 1030. På emballagen kan bl.a. aflæses forventet batteritid og de vigtigste specifikationer.

I emballagen finder man selve lygten, en rem til hjelmen samt GoPro adapter der muliggør montering på hjelm-remmen. Derudover et USB kabel til opladning af enheden, en unbracho-nøgle og skrue samt vejledninger.

Se vores unboxing af Garmin Varia UT800 nedenfor.

Design og funktionalitet

Garmin Varia UT800 er en forholdsvis kompakt, cylinderformet, LED forlygte udført i aluminium for en lækker finish. Lygten føles super robust, mens det indbyggede genopladelige batteri tilfører lidt vægt, så der også er lidt gods i lygten – på godt og ondt. Lygten er naturligvis IPX7 certificeret, så den tåler vand og kan bruges i al slags vejr.

Lygten har én LED diode foran, der giver op til 800 lumen, derudover er der lavet 2 mindre udskæringer, så lygten også er synlig fra siden.

På lygten er kun én enkelt knap, det er her lygten tændes, slukkes og tilstand skiftes. Bagpå lygten gemmer sig et microUSB stik, det er her lygtens genopladelige batteri, oplades.

Lygten har et klassisk GoPro kompatibelt beslag, som sidder fastmonteret på lygten. Det betyder i praksis at lygten kan monteres direkte på forskellige GoPro beslag man kunne have i forvejen, det kunne eksempelvis være udstyr fra BarFly hvor du kan have både Garmin GPS og Varia UT800 på ét og samme beslag, foran på cyklen. Alternativt kan man bruge det medfølgende hjelmbeslag, som dog også er det eneste beslag der er med i kassen. Ønsker man en helt klassisk montering på cyklens styr, skal man derfor have anskaffet sig et passende beslag hertil.

Lygten vejer ca. 130 gram, hvilket er rimelig, taget i betragtning at den kommer med et indbygget, genopladeligt batteri. Batteriet giver op til 1,5 timers batteritid ved fuld styrke og helt op til 25 timer ved brug af de mere strømbesparende tilstande. Batteritiden på 1,5 time ved fuld styrke er isoleret set ikke imponerende og burde optimalt have været min 2. timer, i hvert fald hvis den skal bruges til singletrack i skoven.

Lygten kan benyttes og betjenes på 2 måder, enten som en helt klassisk cykellygte hvor man skifter tilstand via knappen, her kan man vælge imellem høj, medium og lav lysstyrke, samt “day flash” og “night flash” der er de to blinke-funktioner der er mest velegnet til brug på cykelstier og på landevejen. Lygten bliver dog først rigtig smart hvis den parres med en kompatibel Garmin EDGE cykel GPS, i dette eksempel er brugt en Garmin EDGE 1030.

Først skal man have parret den kompatible Garmin EDGE og Varia UT800 med hinanden og det foregår fra EDGE enheden som en hvilken som helst anden sensor (Puls, hastighed, kadance, effekt og lign.) Herefter får man adgang til at konfigurer UT800 så den eksempelvis tænder og slukker sammen med ens EDGE enhed, ligesom lysstyrken kan justeres automatisk ift. omgivelser og aktuel fart, sidst men ikke mindst kan man tænde og slukke lygten direkte fra EDGE enheden.

Som nævnt indledningsvis er Varia UT800 udstyret med en enkelt diode der yder op til 800 lumen, hvilket er tilstrækkeligt til at lyse landevej og cykelstier op, og så kan den faktisk også godt bruges i skoven – her vil jeg dog kun anbefale den sammen med en anden lygte, så den fungerer som sekundær lygte. De 800 lumen er ikke helt nok til en mørk skov, i hvert fald ikke hvis det er singletrack og man gerne vil have lidt fart på også – her har man brug for endnu en lygte så man har én lygte på styret der lyser lige frem og en lygte på hjelmen der lyser derhen hvor man ser. Det faktum at batteriet er indbygget i Varia UT800 gør den velegnet til brug på hjelmen, da man således slipper for en ledning ned til batteripakken i ryglommen eller rygsækken – for heldigvis vejer den som tidligere nævnt kun 130 gram, altså ikke mere end den sagtens kan sidde på hjelmen uden at genere.

De 5 forskellige tilstande er alt rigeligt, lav, medium og høj lysstyrke samt daylight og night-flash, altså tilstande til både pendleren, landevejsrytteren og mountainbikeren. Ved fuld styrke har den en udmærket rækkevidde og en lyskegle med et jævnt lys – dog kunne jeg godt tænke mig lidt mere spredning, for at få en lyskegle der dækkede lidt bredrede.

Garmin Varia UT800 – Praktisk test

Konklusion

Varia UT800 er et produkt i den sædvanlige Garmin kvalitet, i praksis betyder det at der intet er at udsætte på den generelle kvalitet, finish og valg af materialer, det hele spiller – lygten virker robust og gennemført, hvilket man også forventer med en pris på knap 1400,-

Det faktum at Garmin har valgt at lave et integreret GoPro beslag på lygten har både plusser og minusser, for det gør at den kan monteres på alverdens forskellige beslag – omvendt vil der nok være en del som vil være tvunget til at købe et eller andet beslag for at kunne montere den på helt traditionel vis på styret eksempelvis. Lygten kan bruges på landevejen og som sekundær lygte i skoven hvor den alene ikke er helt kraftig nok til tekniske singletracks. På landevejen gør den det rigtig godt, den giver en fin jævn lyskegle med en god rækekvidde og en udmærket spredning til landevejs-brug. Hvis den “bare” bruges som helt almindelig LED forlygte skiller den sig ikke specielt meget ud fra mængden, men muligheden for at parre den med en kompatibel Garmin EDGE cykel GPS gør den virkelig smart, for da vil den bl.a. selv kunne tænde og slukke sammen med Garmin EDGE enheden, ligesom lysstyrken øges efterhånden som omgivelserne og farten kræver det, det er altså virkelig smart – omend det måske mest vil være pendleren og landevejsrytteren der vil drage nytte af disse funktioner.

Prisen på knap 1400,- placerer Varia UT800 i den høje ende rent prismæssigt, omvendt har den nogle ret unikke features der dog kræver en kompatibel Garmin EDGE cykel GPS førend man får udnytte af dem. Pendler man til og fra arbejde, eller kører meget på landevejen i efterårs og vinter-perioden kan jeg dog godt se mange fordele ved at lygten selv sørger for at tænde/slukke og justere tilstand alt efter omgivelserne, så man sikrer en høj synlighed hele tiden.

Batteritiden på 1,5 timer ved maksimal lysstyrke er dog i underkanten til mountainbike-brug hvor den også har svært ved at stå helt alene, så her vil den nok primært købes forbi det er smart den kan styres direkte fra Garmin EDGE cykel GPS’en, mens lygten sidder på hjelmen eksempelvis.

Så samlet set en lygte af virkelig høj kvalitet, der giver et fornuftigt lys og har nogle rigtig fede funktioner hvis den parres med en kompatibel Garmin EDGE enhed – dog er prisen ret høj og batteritiden havde jeg gerne set være længere.

VIGTIGT: Lovkrav til forlygter!
Forlygten lever ikke op til kravene jf. gældende “Bekendtgørelse om cyklers indretning og udstyr”.
Produktet skal herfor suppleres med anden forlygte godkendt til brug i Danmark på offentlig vej.

Pris og tilgængelighed

Funktionalitet 8
Medfølgende tilbehør 7
Design 9
Pris 6
7.5
Tags fra indlægget
, ,
Mere fra Noel Juul Christensen
Test: GripGrab Insulator handsker
Danske GripGrab har et kæmpe udvalg af handsker og udvider løbende sortimentet...
Læs mere
Join the Conversation

2 Kommentarer

  1. says: Jens Borrisholt

    VIGTIGT: Lovkrav til forlygter!

    Forlygten lever ikke op til kravene jf. gældende “Bekendtgørelse om cyklers indretning og udstyr”.

    Produktet skal herfor suppleres med anden forlygte godkendt til brug i Danmark på offentlig vej.

    Ovenstående er taget fra Garmins hjemmeside. Set i det lys eller nok nærmere mangel på samme synes jeg den er temmelig dyr.

    1. Hej Jens,

      Du har helt ret, og sådan har det faktisk hele tiden været med netop denne lygte. Det er en fejl at det ikke er noteret i forbindelse med testen – det er der nu rettet op på og tak fordi du var vågen!

      Med venlig hilsen,

      Noel Juul Christensen
      CykelStart.dk

Leave a comment
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.