Test: Garmin Vector 3

Tilbage i september 2017 blev Garmin Vector 3-serien præsenteret. Serien består dog kun af 2 modeller, 3’eren der er med dobbeltsidet måling og 3S’eren der kun måler i én side, modellen vi har testet i denne omgang er 3’eren, altså med måling i begge sider.

For de u-indvidede så er Vector-serien fra Garmin deres bud på watt/effekt-målere og Garmin har valgt at indbygge det direkte i pedalerne. Det har flere fordele, bl.a. er det super nemt at installere og dernæst også nemt at flytte fra cykel til cykel uafhængigt af kranksæt og lign. Ulempen ved en pedal-baseret watt/effekt-måler er at pedalerne alt andet lige er en sliddel. Er man i forvejen bruger af Garmin’s “økosystem” vil data fra Vector watt/effekt-måleren blot indgå som endnu en datakilde og al data vil på den måde være samlet ét sted.

Udpakning og installation

Vector 3 kommer i en kasse som indeholder ét sæt pedaler, klamper og fittings hertil samt manual – det er alt. Installationen af pedalerne er til gengæld enorm hurtig og nem, pedalerne skal blot monteres som enhver anden pedaler, så det kræver blot en passende unbracho nøgle, montering sker derfor på få minutter.

Efter montering skal Vector 3 pedalerne parres med en kompatibel enhed, eksempelvis udvalgte Garmin EDGE cykelcomputere, i denne test er benyttet EDGE 820. Vector 3 parres som enhver anden sensor og giver herefter effekt og kadence-data. Kan man vælge manuelt at kalibrerer effektmåleren, eller man kan gøre det hver gang man starter Garmin EDGE enheden og den finder effektmåleren, så man er sikker på størst mulig præcision.

 

Design og funktioner

Vector 3 ligner umiddelbart “bare” et par Shimano SPD-SL pedaler, men akslen i rustfrit stål og pedalkrop i kompositmateriale gemmer på lidt mere “teknik” end et par traditionelle pedaler, da der er indbygget sensor i begge pedaler, det betyder også at begge pedaler gemmer på to små LR44 batterier der holder ca. 120 timer. Det betyder så også at der ikke er nogen opladning eller lign., batterierne udskiftes blot når de er ved at være trætte – man får naturligvis notifikation omkring dette på EDGE enheden. Batteritiden er er Garmin opgivet til ca. 120 timers aktivt brug.

Pedalerne vejer 318 gram og til sammenligning vejer Shimano’s Ultegra R8000 pedaler 248 gram – så vægtforskellen er altså rimelig begrænset.

Batteriskifte er både nemt og hurtigt, se hvordan i videoen nedenfor.

Vector 3 leveres med klamper, og skal man bruge et sæt ekstra klamper skal det blot være et par Look Keo kompatible klamper, altså en ret gængs klampe – hvilket er et stort plus.

Pedalerne kan kommunikere trådløst via enten ANT+ eller Bluetooth med kompatible enheder og bruger man Garmin Connect kommer data’en automatisk herind og synkroniseres med al anden data fra ens cykelture.

Praktisk brug

Jeg har været så heldig at have haft Vector 3 pedalerne til test siden årsskiftet, så jeg har kørt med dem lige siden sne og frost var væk fra vejene. I løbet af testperioden har jeg testet sammen med både Garmin EDGE 820 og den nye EDGE 520 Plus, hvor pedalerne kommunikerer trådløst med enhederne via ANT+. Har man ikke en kompatibel Garmin cykelcomputer skal man dog ikke fortvivle, da de også kan bruges med andre cykelcomputere der understøtter ANT+ eller Bluetooth – se Garmin’s website for mere information. Der er dog ingen tvivl om at Garmin’s produkter er lavet til at “snakke sammen” i Garmin’s økosystem med Garmin Connect universet med app og website som omdrejningspunkt, her samler man data fra alle ens Garmin enheder og kan nemt analysere disse. Det er ikke unormalt at folk har både sportsur/aktivitetstracker, cykelcomputer, vægt og så evt. et par effektmålere som eksemplevis Vector 3 på samme konto, hvilket giver en masse værdifuld data samlet ét sted. Naturligvis kan al data fra Vector pedalerne også overføres til Strava, Trainingspeaks og lign. Eventuelle softwareopdateringer adviseres man om direkte på Garmin EDGE enheden, hvorfor det også taler for at bruge en sådan sammen med Vector 3.

I opsætningen kan man vælge hvorvidt kan ønsker at kalibrerer pedalerne inden hver cykeltur, hvilket jeg har valgt for at sikre den mest nøjagtige måling. Det tager et øjeblik og kræver blot man er klikket ud af pedalerne, nemt og hurtigt. Ved brug fungerer Vector 3 som en hvilken som helst anden pedal og man bemærker derfor ikke under brug at der er tale om et sæt pedaler med effekt/wattmåler indbygget. På pedalerne kan bespændingen til klamperne justeres, nøjagtigt som de fleste andre pedaler og klamperne fås også med forskellig float – alt efter hvor meget man ønsker at kunne bevæge sig i pedalerne, når man er klikket i.

Vector 3 registrerer effekt/watt på begge ben, hver for sig (S-modellen måler kun på ét ben) samtidig med at den måler kadence og cykeldynamik, eksempelvis hvor meget man sidder i sadlen, hvor længe man står op og ikke mindst kan man se hvor på pedalen trykket ligges, så man har mulighed for at justere klamperne så de sidder præcist i midten.

Bruger man Vector 3 sammen med en kompatibel Garmin enhed som eksempelvis EDGE 820 har man mulighed for at få data fra Vector 3 op på cykelcomputeren mens man kører, alt fra watt til iF-faktor og information omkring cykeldynamik kan vises i de forskellige felter som skærmbilledet er opbygget af. Når man kommer hjem og synkronisere med sin Garmin Connect konto, har man adgang til al data’en via Garmin Connect universets via websitet, eller via Garmin Connect app’en til iOS og Android. Her kan man dykke ned i data’en leveret af Vector 3 efter hver træningstur eller cykelløb. En analysering af data’en kræver dog at man sætter sig lidt ind i emnet og her kan bogen Watt – Træning og konkurrence være et godt sted at starte.

Konklusion

Vector 3 gør det virkelig nemt og enormt brugervenligt at komme igang med watt træning, noget som tidligere har været enormt dyrt og forbeholdt de professionelle. Nok er 8400,- for et sæt pedaler med effektmåler bestemt også en sjat penge, men prisen er faktisk rimelig set i lyset af at du får dobbeltsidet måling, kadence og cykeldynamik i ét produkt, samtidig med at det er en fuldt integreret del af Garmin Connect-universet så kan kan holde skarpt øje med og analysere sin træningsdata efterfølgende.

For motionisten er watt træning måske nok lidt langhåret og vil man have fuld udnytte af dataen kræver det, som tidlligere nævnt, at man sætter sig lidt ind i emnet – for der er rig mulighed for at optimere sin ydeevne ved at træne efter watt, når bare ved hvad man skal være opmærksom på. For den entusiastiske motionist vil effekt/watt målingerne blot gøre det nemmere at sammenligne og analysere på sin træning, da watt ikke er påvirket af vind, vejr og andre eksterne faktorer, det handler ene og alene om hvor hårdt man træder i pedalerne. En træning i vindstille vejr og med fuld knald på farten kan derfor nemt være mindre givtig end en træning med lav fart og masser af modvind.

Vector 3 pedalerne gør det nemt at komme igang, de er nemme at montere, nemme at flytte fra cykel til cykel og så er data’en let tilgængelig via Garmin Connect app’en. Uanset niveau så vil de fleste opleve en mere effektiv træning når effekten er synlig på Garmin EDGE enheden, da det giver noget helt konkret at træne efter og et tal som ikke er påvirket af vind og vejr, 200 watt er 200 watt, punktum! Ydermere kan man, ved at kende sin effekt, langt nemmere disponere sine kræfter i et krævende cykelløb og sikre at man ikke brænder alt krudtet af fra start eksempelvis.

For undertegnede har Vector 3 åbnet en ny verden som kræver udforskning, men som gør det endnu mere interessant at analysere sin træningsdata og nemmere at forbedre sig når man kender sine svage punkter.

Der findes efterhånden en del forskellige effekt/wattmålere på markedet, nogle er pedalbaserede, andre sidder i pedalarmen eller kranken – hver med deres fordele og ulemper. Garmin Vector 3 må dog siges at være en nem, simpel og meget elegant løsning som ydermere nemt kan bruges på flere cykler, eller blot flyttes hvis man udskifter cyklen.

Bemærk: Enkelte brugere af Garmin Vector 3 har oplevet problemer i form af svigtende sensorer, dræning af batteri og enkelte har oplevet at pedalen simpelthen har løsnet sig fra holderen. Undertegnede har i løbet af de sidste knap 6 mdr. kun oplevet at skulle skifte de medleverede batterier, og ét enkelt udfald på den ene pedal, sidstnævnte var løst efter en genstart af Garmin EDGE enheden. Garmin er bekendt med dette, sender løbende software opdateringer til Vector 3 og har tidligere udsendt denne meddelelse: https://www8.garmin.com/fitness/pdfs/vector3_advisory_da_dk.pdf)

Pris og tilgængelighed

Vejledende pris: 8399,-

Funktionalitet 9
Brugervenlighed 10
Design 10
Pris 7
9
Tags fra indlægget
, , ,
Mere fra Noel Juul Christensen
QM Sports Care: Specialister i plejeprodukter til sport!
QM Sports Care er et belgisk firma som har specialiseret sig i...
Læs mere
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.