Foråret er på vej og det er ved at være tid til at få presset lidt ekstra intervaller ind, hvis du vil være helt skarp til sæsonstart. Det er klart, at man skal bruge en masse timer i sadlen, hvis man har et ønske om at sidde med i den sjove ende i diverse cykelløb rundt omkring i Danmark. Cykelsporten er i vækst på motionssiden, hvorfor det er vigtigt at arbejde hårdt på cyklen året rundt, hvis man vil opnå specifikke resultater. Hertil er en struktureret og præcis træning et rigtig godt middel, så man sikrer, at man udnytter sin tid på cyklen bedst muligt. I den forbindelse har vi testet en enhed fra Graspor, der kan være med til at præcisere og individualisere din træning endnu mere, end den er i forvejen.
Graspor er en enhed, der kan måle muskelperformance og cardiomonitorering. Den er udviklet af den danske virksomhed Ohmatex, der i første ombæring har brugt teknologien til udvikling af rumdragter til astronauter. Graspor-enheden kan bruges til at tracke den aktuelle iltmætning i dine muskler, så du får mest muligt ud af din træning. Hertil anbefales Grapor-enheden som et supplement til den normale træning, der stadig kan indeholde intervaller, watt-træning og pulszoner. Det er klart, at man vil få mest ud af Graspor-enheden, hvis man allerede har en watt-måler, der kan gøre det nemmere at ramme nogle bestemte belastninger.
Specifikationer
- Sleeve: 80% Polyamid, 20% Elastan, Polyuretan laminat, ABS og silikone
- LED indikator
- Muscle oxygen sensor via NIRS
- Muscle activation sensor via EMG
- Vægt ~ 73 gram for sensor og sleeve
- Vandtæthed: IPx7
- Sensor størrelse: 62,5 x39,5 x 17 mm
- Sensor materiale – ABS, PMMA og TPU
- Batterilevetid ca 8 timer
- 1 GB hukommelse
Når man køber en Graspor-enhed medfølger et sleeve, der kan vælges i 3 forskellige størrelser. Sleevet vil blive udsat for sved og stræk, hvorfor det med tid vil slides. Et nyt sleeve kan købes til ca 700 kroner. En lader til sensoren medfølger naturligvis også.
Graspor-enheden bruges i samarbejde med et smartphone, hvor Graspor App’en, der findes til både iOS og Android, modtager al den data, der genereres ved en træning.
Opsætning og praksis
Graspor-enheden og App’en spiller sammen ved nogle få klik og det er super nemt at komme i gang. I første omgang skal man installere enheden korrekt i sleevet og korrekt på låret, før man går i gang med at træde. Herefter skal man connecte enheden til App’en, hvilket foregår via Bluetooth. Det første man bliver bedt om, når man har lavet sin profil og tilsluttet enheden er, at man skal lave en muskelaktiverings-session. Aktiveringen tager ca 1 minut, hvor man først skal aktivere forlår og herefter baglår – begge dele vist via et lille klip i App’en.
Når muskelaktiveringen er færdiggjort, kan man påbegynde sin træning.
I bund og grund kan man træne, hvad man har lyst til med sin Graspor-enhed tilsluttet, men formålet med enheden er, at man kan navigere i, hvornår musklerne er med friske til en ny, hård belastningen, eller hvornår musklerne er tilstrækkeligt opvarmet. Iltningsprocessen foregår gennem App’en, hvor det hele tiden er muligt at følge med i musklernes iltning. Typisk har jeg selv ligget omkring de 40-50% ved en trænings begyndelse.
Iltmætningsprocenten vil falde eller stige i takt med, at man begynder at træde i pedalerne. Eksempelvis vil den falde, jo hårdere du træder i pedalerne, mens den vil stige, jo mindre hårdt du træder i pedalerne. Hertil er det altså muligt at skabe sig et overblik over, hvornår musklerne er under maksimalt pres, eller er klar til nye hårde intervaller. Et eksempel ses nedenfor.
Graspor som træningsmakker
Iltmætning og muskelaktivering er normalt ikke noget, man kan have med sig som et træningsredskab, da det oftest kræver avanceret udstyr, der er mere stationært. Aktiveringseffekten kan man se ved forskellige bikefittere, hvor det er muligt at se pedaleringseffekt, mens iltmætningen normalvis vil kræve udstyr til ind- og udånding. Graspor forsøger med deres enhed at samle begge dele, så man kan træne så tæt på sin tærskel som muligt, og så effektivt som muligt.
Vi har testet enheden i den daglige træning – mest på hometrainer – hvor vi har brugt den både i intervaller og løb på Zwift. Fælles for alle træninger med Graspor er, at man skal lave en muskelaktivering hver gang, så man kan se, hvor god aktivering er i den givne træning. Personligt har jeg oplevet, at denne kan være lidt ustabil, så man ikke er helt sikker på, hvorvidt dataen efterfølgende er valid.
I eksemplet herunder ses en træning, hvor jeg, ud fra Graspor-App’en, hvor jeg har brug både forlår og baglår rimelig præcist og ens.
Nedenunder ses en træning, hvor jeg stort set kun har brugt mit baglår. De to træninger viser, at det afhænger meget af, hvordan og hvor præcist man får lavet sin muskelaktivering. Det er lidt uheldigt, hvis man eksempelvis vil forsøge at træne den ene, eller den anden del, men kan formentlig klares med øvelse.
Præcision
Personligt har jeg haft lidt forskellige udsving i både iltmætningstal (muscle oxygen) og aktiveringstal (hamstring + quadriceps), hvorfor jeg synes, at det er lidt svært at få det hele til at fungere 100% præcist. I forhold til aktiveringstallene vil jeg mene, at udfaldene må skyldes den aktiveringsprocedure, der skal ske inden træningen. Hvis man ikke formår at få begge muskelgrupper aktiveret lige meget, vil det give et udsving på aktiveringen under træningen.
Med hensyn til iltmætningsdelen, skal jeg ikke kunne sige, hvad der har gjort udfaldet, da jeg blot kørte mine intervaller, som jeg plejer. Jeg kørte på min FTP i godt 20 min, hvilket jeg har været mange gange – dog viste den enheden 0% ilt til musklerne. Jeg skal ikke kunne forklare, hvorfor enheden viste 0%.
Konklusion
Graspor er en enhed, der giver dig en enorm mængde tal, som du kan analysere på, og der kan bruges til forskellige ting i optimeringen af din træning. Det er klart, at hovedformålet er at give dig en mere præcis og givende træning, ved at finde nogle lidt mere nøjagtige tal til dine zoner. Jeg kan rigtig fint se idéen, og jeg tænker, at det fungerer fint, hvis man sammenholder det med de “normale” tal, man kører efter. Jeg vil dog ikke mene, at man får en “træner” eller en træningsmakker, der 100% kan styre dine tal, så du bliver så stærk som muligt. Her mener jeg, at der er skal en rigtig træner til, der kan være med til at se på alle tallene, så man kan bruge dem bedst muligt.
Hermed vil jeg mene, at man skal gå rigtig meget op i sine tal, før en Graspor-enhed kan give mening for træningen. Det er vigtigt, at man gør op med sig selv, hvorvidt man vil dykke helt ned i de specifikke tal, når man har udført en specifik træning – sådan får man i hvert fald mest ud af enheden. Med det sagt, så kan enheden være med til at give dig en lille smule mere overskud i træningen, så du får kørt dine intervaller, når du er allermest frisk og hermed kan presse citronen allermest.
Den træningsdel, hvor Graspor har givet mest mening for mig er opvarmningsdelen. Her kan jeg se en stor fordel i, at man kan tracke, hvorvidt man får belastet musklerne tilstrækkeligt og vender tilbage til den korrekte iltmætning, inden man begynder sine træning eller løb. Enheden har i hvert fald fået mig til at tænke mere over opvarmning og vigtigheden heraf.
Endvidere kan jeg se en god idé i at benytte enheden til eksempelvis enkeltstart, hvor der i den grad kan være brug for finjusteringer og detaljeorienteret træning, så man kan presse musklerne maksimalt i et kort tidsinterval.
Pris og tilgængelighed
Vejledende pris: 7.499,- inklusiv sleeve.
- Køb Graspor bundle