Test: Northwave Celcius XC Artic GTX vinterstøvler

Northwave har et ret imponerende udvalg af vintersko/støvler til cykelbrug og vi har de sidste uger haft lejlighed til at teste Celcius XC Artic GTX under blandede vejrforhold. Celcius XC Artic GTX er en vinterstøvle til XC brug, men egner sig lige så fint til eksempelvis gravel. Der er tale om en mellemklasse-sko, altså her hvor man burde få “value for money” – så lad os finde ud af om den har kunne holde mine tæer og fødder varme her i vinteren!

Men hvorfor skal man så egentlig vælge en dedikeret cykelsko til vinterbrug? Mange bruger da også blot deres almindelig cykelsko, sammen med et vind og evt. vandtæt skoovertræk. Denne løsning fungerer også udmærket, men skoovertrækket er åbent i bunden for at gøre plads til ens klamper og der er derfor risiko for at der trænger vand op nedefra. Samtidig kan det være lidt bøvlet at få skoovertrækket af og på og sidst, men ikke mindst, så er vinterstøvlerne som oftest med en tykkere og isolerende sål.

Gå direkte til indhold:

Udvalgte features

  • Carbon forstærket sål, stivhedsindeks 8.0
  • X-Dial SLW3 spænde
  • Arctic 4Layer indersål
  • Gore-Tex membran, så de er vind og vandtætte
  • Reflekser 360 grader rundt for god synlighed
  • Vejer 873 gram uden klamper i str. 42

Design og opbygning

Det lille “Arctic” i modelnavnet afslører at Celcius XC Artic GTX er blandt de bedst isolerede vinterstøvler i Northwave’s sortiment og altså gør sig rigtig godt på de kolde dage. Selve støvlen er med en membran af Koala Gore-Tex der kendetegnes ved at have en imponerende evne til at holde vind og vand ude, men samtidig have en rigtig god åndbarhed.

Indvendigt er Celcius XC Artic GTX foret med blødt fleece som ligeledes fungerer som isolering og så er der en Arctic 4Layer indersål der med dens 4 lag sikrer endnu bedre beskyttelse mod kulde nedefra.

Vender man Celcius XC Artic GTX på hovedet finder man en carbonforstærket sål med 8,0 på stivhedsindeks skalaen, i praksis betyder det en rimelig stiv sål, men som stadig er fleksibel nok til en sikre en god komfort. Sålen har ligeledes (natur)gummi foran og bagtil så kan har greb i underlaget når man går og står og foran er der endda udskiftelige spikes. Celcius XC Artic GTX er lavet til SPD-klamper og derfor bedst velegnet til brug på MTB og gravelcykler. Samme sko findes også til landevejsklamper (Ex. SPD-SL) modellen hedder så bare Celcius R Artic GTX. Sålen er lavet så åben at mudder og skidt har svært ved at pakke sig – hvilket er et stort plus set med mine øjne.

Tåboksen, såvel som hælen er forstærket for at beskytte fødderne mod slag fra sten, rødder og hvad man ellers kan støde på undervejs og der er reflekser hele vejen rundt for øget synlighed.

På overdelen er der ét enkelt SLW3 drejespænde fra X-Dial og selve spændet har 3 forskellige funktioner. Drej på spændet for at spænde skoene, tryk én ned på tappen for at “lette” bespændingen ét trin og hiv op i tappen for at løsne dem helt når skoene skal af og på. Måske er man vant til BOA spænderne, men X-Dial spændesystemet er også super nemt at bruge – også med handsker på! Det er nemt at justere undervejs og med et tryk kan man lave mikrojusteringer hvis man får spændt lidt for meget inden afgang…

Det kan være lidt en kamp at komme i – og ud – af vinterstøvlerne fordi de jo helt skal sidde forholdsvis tætte, så derfor glæder det mig at Northwave nu har udstyret Celcius XC Artic GTX med 2 løkker i toppen på neoprenkraven. Det lyder måske basalt, men med en finger i hver af disse løkker går det som en leg af få fødderne ind og ud af støvlerne – uden man hiver og slider i selve neoprenkraven. Kraven er iøvrigt også med Gore-Tex Rattler membran, så den er vind og vandtæt – men stadig super fleksibel så bevægeligheden ikke nedsættes.

I praksis

Lad os starte med størrelsen, jeg har testet Northwave Celcius XC Artic GTX i str. 42 og jeg bruger normalt 41-42 i cykelsko, alt efter mærke og model. Jeg har en forholdsvis bred fod, så sommetider må jeg gå et nummer op for at få lidt ekstra bredde på skoene. I en vintersko/støvle skal der gerne være lidt plads, først og fremmest så man evt. kan veksle mellem en alm. tynd og en tykkere vinterstrømpe på de helt kolde dage, derudover er det vigtigt at kunne bevæge tæerne en smule for at holde gang i blodcirkulationen, sidder de helt tæt – vil man ganske enkelt hurtigere komme til at fryse fødder og tæer.

Som nævnt tidligere, har Northwave placeret 2 løkker på toppen af neoprenkraven, hvilket gør det nemt at “slide” foden ned i skoen, uden at hive og slide unødvendigt på kraven.

I vinterstøvlerne har jeg god plads i tåboksen til at kunne vrikke med tæerne og der er ikke noget der strammer eller generer! Det er nemt at kontrollere hvor stramt de skal sidde med X-Dial spændet og snøresystemet på oversiden af foden og selvom der kun er ét spænde, føler jeg ikke jeg mangler justeringsmuligheder.

Jeg har kørt både gravel og landevejsture med Northwave Celcius XC Artic GTX og i temperaturer fra 7-8 og ned til omkring frysepunktet. Alle gange har jeg haft almindelige sommerstrømper på, det har ganske enkelt ikke været nødvendigt med en tykkere vinterstrømpe da isoleringen er så god! Man kunne måske omvendt frygte at man så bare kom til at svede fødderne når temperaturen nærmerede sig 10 grader, men det har jeg heller ikke oplevet – dog skal det siges at jeg normalt nemt kommer til at fryse mine fødder og tæer…

Den carbonforstærkede sål med stivhedsindeks på 8,0 gør at man får masser af energi ned i pedalerne, er sålen for blød vil en del energi gå tabt, det er måske ikke altafgørende når vi taler vintersko/støvler men denne sål er et godt kompromis mellem performance og komfort. Sålen er ikke stivere end skoene stadig er behagelige at have på, også på +4 timers ture og man kan sagtens gå og stå i dem.

Snøresystemet der holder skoene tæt omkring vristen fungerer også rigtig fint og jeg oplever ikke at fødderne skøjter rundt i støvlerne. Det er nok en kombination af korrekt størrelse og så det faktum at foden holdes på plads af både hælen samt snøresystemet.

Neoprenkraven slutter forholdsvis tæt omkring anklen, så der ikke kommer for meget skidt og snavs ned den vej, men kører man i regnvejr bør man trække sine bibtight udover kraven, så vandet i videst mulige omfang løber på ydersiden og ikke ned i skoene.

Jeg har i testperioden været ude i en del fugtigt vejr, både regnbyger, men også “blot” med masser af mudder og vandpytter, derudover dage med virkelig stærk (kold) blæst og intet har endnu kunne slå Northwave Celcius XC Artic GTX ud af kurs. De har virkelig klaret sig godt og særligt på de våde dage kan man glæde sig over at man med en “rigtig” vinterstøvle ikke får vand op nedefra! Jeg er kommet hjem med lune tæer, trods mine sommerstrømper og har ikke haft problemer med kulde undervejs og ej heller sovende tæer – så kæmpe tommel op herfra!

Konklusion

Cykler man året rundt så er et par vintersko/støvler bestemt noget jeg vil anbefale og særligt hvis man i forvejen er typen der nemt fryser tæer og fødder. Med et par vinterstøvler som Northwave Celcius XC Artic GTX undgår man først og fremmest at fryse tæer og fødder, men de er også helt vind og vandtætte, ligesom de er bedre isoleret i bunden, så du ikke får kulde (eller vand) op den vej!

En vintersko/støvle som Northwave Celcius XC Artic GTX er måske nok lidt mere klodset end en almindelig XC cykelsko, men for mig generer neoprenkraven overhovedet ikke og jeg bemærker den faktisk ikke når jeg er afsted – kun lige når de skal af/på er det lidt mere “bøvlet” end mine sommersko. Over vinteren handler det nok også, for de fleste, mere om at komme ud – end at sætte nye PR’s på segmenterne, så den ekstra vægt som Northwave Celcius XC Artic GTX tilføjer, er en ringe pris for til gengæld at komme hjem med lune og tørre fædder!

For mange kan holde tæer og fødder ødelægge en cykeltur og har du det på samme måde, så skulle du måske overveje Northwave Celcius XC Artic GTX – for de kan holde dem varme!

Pris og tilgængelighed

Set til 1599,-

Funktionalitet 9
Komfort og pasform 9
Design 8
Pris 8
8.5
Mere fra Noel Juul Christensen
Highland Mountainbike Challenge 2017 – 100 km på mountainbike!
Søndag d. 21. maj løb Highland Mountainbike Challenge 2017 af stablen, et mountainbikeløb...
Læs mere
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.