Igennem de sidste par måneder har vi testet endnu en af Ospreys fremragende rygsække. Denne gang har vi haft fingrene i Osprey Zealot, der er designet til mountainbikerytteren. Rygsækken bærer selvfølgelig præg af, at den primært er lavet til brug i skov eller bjerge, da den ikke har et særlig stort litertal. Modsat nogle af vores tidligere tasker, har vi her fat i en taske, der går all in på funktioner, der kan glæde enhver mountainbikerytter.
Design og funktionalitet
Selve tasken er bygget op omkring det store hovedrum, hvor man kan have plads til lidt ekstra tøj og eventuelt en vandblære – denne er der lavet en ekstra lomme til, der kan lukkes separat. Hovedrummet er lavet således, at man kan lyne helt ned til bunden, så man kan åbne hele rygsækken og herved få adgang til alle de ting, der måtte være i rummet. Rummet holdes både sammen af den lynlås, der er til hovedrummet, men også af fire forskellige stropper, der kan lukke op og i. De to af stropperne er forbundet til forsiden af rygsækken, så den holder hele konstruktionen sammen. Umiddelbart foran disse stropper, er der endnu to stropper, der fastholder en rigtig stor lomme foran på rygsækken.
Denne lomme er tiltænkt en hjelm, hvor man ikke blot kan spænde en cykelhjelm på, som vi kender det med Ospreys velkendte lidlock, nej, man kan så har have en fuldface hjelm siddende, hvilket i den grad henvender sig til de helt hardcore mountainbikeryttere eller downhill-ryttere. Vi har testet rygsækken med en normal cykelhjelm, men også med en skihjelm, da rygsækken i den grad kan være et godt bud på en følgesvend, når der skal sættes fartrekorder ned af løjperne. En sidste og helt fremragende funktion er, at denne lomme er lavet, så den er rimelig hård, hvilket gør, at den kan tage de fleste slag, hvis man skulle styrte på sin cykel. Undertegnede var selv i jorden et par gange, hvoraf den ene af gangene var direkte på ryggen – rygsækken tog stort set hele slaget, så ryggen gik fri for skader. En lille ekstra feature, der varmt kan anbefales.
Udover det store hovedrum findes der to rum mere, som kan lukkes med lynlås. Det ene befinder sig helt i toppen, tæt på det velkendte lidlock-spænde. Dette rum er tiltænkt mobiltelefoner, solbriller eller lignede, da materialet inden i lommen skulle være ridsefrit. Solbriller og mobiltelefon skal selvfølgelig ikke vælte rundt sammen, men hver for sig, burde de være helt sikre. Et rum, der kan bruges til flere forskellige ting, men ikke har et nævneværdigt stort litertal. Det andet og sidste rum kan snyde lidt. Ved første øjekast tænker en Osprey kender, at dette rum er lavet til sko eller ekstra tøj, men her vil man tage grueligt fejl. Zealot går ikke på kompromis med sit formål, hvorfor denne lomme selvfølgelig er lavet til alskens værktøj, hvor der oveni købet er en tilhørende værktøjspose. Denne værktøjspose kan holde alt værktøjet på plads, når man forcerer selv de hårdeste skoområder, men kan samtidig let tages ud af rygsækken, da den blot er fastspændt med en lille løkke, der også bruges til de velkendte regnslag, der oftest er at finde i Ospreys rygsække. Zealot er ikke udstyret med et regnslag, hvilket for nogen, måske vil være et minus, men i undertegnedes optik, skyldes dette rygsækkens specifikke formål. Rygsækken er lavet til at blive brugt i skoven, så man behøver ikke at holde den helt ren, så den kan bruges til andre aktiviteter. Skulle man være meget træt af, at der ikke er et regnslag, kan man vælge at smide et i værktøjsrummet, da der er plads til det. Regnslaget kan således også spændes fast, når det er i brug, da løkken som sagt er den samme som i rygsække, der har indbygget regnslagsrum.
Zealot udstyret med diverse stretch lommer, der kan bruges til huer, vanter eller nøgler. Lommerne er sider på siden og på de to hoftespænder, der er lavet på sammen måde, som det er tilfældet på den tidligere testet Escapist 25. Dette fører os videre til netop hoftespænder og brystspænde, der fastgør rygsækken til hele kroppen og giver en følelse af, at denne nærmest er en del af kroppen. Spænderne kan justeres således, at rygsækken sidder helt tæt til kroppen, hvilket er yderst vigtigt i skoven. Begge spænder kan ligeledes let justeres under kørsel, så man ikke behøver at gøre holdt. Brystspændet er ydermere udstyret med en magnet, der er beregnet til at fastholde en eventuel drikketud. Ospreys egen drikkeblære er udstyret med den modsatte del af magneten, hvilket gør det meget nemt at have drikketuden og slange med på cykelturen – en fed detalje, der varmt kan anbefales, så man er fri for at have en slange, der flyver rundt.
Slutteligt er Zealot udstyret med deres Airscape system, der giver rigtig god ventilation på både ryg, skulder og hoftestropper, så man ikke bliver helt gennemblødt under kørsel. Airscape-systemet er en del af de fleste nye rygsække fra Osprey, og det fungerer upåklageligt.
Konklusion
Konklusionen på denne rygsæk er helt i top, hvis man ønsker en rygsæk, der kan bruges i skoven. Rygsækken har alle de kvaliteter, der må siges at være nødvendige i skoven. Det eneste minus ved denne rygsæk er prisen, 1000,-. Rygsækken er ikke nær så alsidig som andre af Ospreys rygsække, hvilket gør prisen lidt afgørende, men modsat får man en rygsæk, der er skræddersyet til en tur i skoven, hvor der stort set ikke er en finger at sætte på funktionalitet eller design. Undertegnede vil varmt anbefale denne rygsæk fra Osprey, såfremt man gerne vil have en rygsæk, der kan klare alle udfordringer i skoven og samtidig agere en lille form for rygskjold.
Pris og tilgængelighed
Vejledende pris: 1000,-