Hvis du elsker bikepacking-eventyr og udfordrende gravel terræn, som stiller krav til både rytter og udstyr, så er Pirelli Cinturato Adventure måske et dæk for dig. Det er designet til at klare netop disse udfordringer, men hvordan klarer det sig i praksis? Tidligere har jeg testet Pirellis Cinturato All Road og nu er det tid til at montere Adventure-udgaven og undersøge, hvordan det performer på forskellige underlag i det tidlige danske forår.

Udvalgte specifikationer
- Fås i 700x 35, 40 og 45 mm
- Vægt: 650 gram i 45 mm
- Fås i sort eller med brune sider
- 60tpi
- Tubeless Ready
Testopsætning

Dækkene bliver monteret, som tidligere test, på Kelvin Carbon gravel hjulsæt. Fælgbåndet trængte til at blive skiftet og valget blev Muc-Off tubeless tape, samt Muc-Off ventiler og slutteligt Orange Seal Regular sealant. 60 tpi betyder ofte lidt mindre fleksibilitet i dækket, hvilket jeg også oplevede da jeg monterede dækkene. Det er forventeligt og kræver lidt ekstra massage af dækkene før de kommer på den rigtige side af fælgen. Til gengæld poppede de lige på da luften kom i og holdt tæt fra første øjeblik.

Til min store overraskelse virkede dækkene lidt smalle, da de først blev monteret på fælgen. Ved opmåling viste de sig kun at være 42,5 mm brede – en afvigelse fra de oplyste 45 mm. Forklaringen fra Pirelli er, at der kan opstå afvigelser afhængigt af den brugte fælg – i dette tilfælde en fælg med en indvendig bredde på 25 mm. Derfor valgte jeg at montere dækkene på et sæt DT Swiss G1800 Spline (følger ETRTO standarder) fælge med en indvendig bredde på 24 mm for at se, om det gjorde en forskel. Det gjorde ingen forskel, her var målet også 42,5 mm i bredden.
Dækkets opbygning

Adventure dækket består af gummiblandingen “Procompound gravel”, og som navnet antyder er en compound udviklet specielt til gravel. Her er fokus på holdbarhed og punkteringsbeskyttelse. Karkassen er Pirelli’s „ProWall gravel‟ med 60 tpi, tubeless ready og med en forstærkning på siderne for at undgå side punkteringer. Dækkets mønster er med relative lave og tæt siddende knopper på midten, men grovere og højere i siderne, hvor de kraftige knopper er inspireret fra mtb-verdenen for at give bedre greb og kontrol i svingene.

Pirelli Cinturato Adventure i praksis
Dækkene har været monteret fra januar til april, gennem en vinter, der har været relativt tør, især i det tidlige forår. Derfor har jeg primært kørt på tørre grusveje, mark- og skovstier, men har også udfordret dem i vådt sand og mudder, når muligheden bød sig. Derudover har jeg testet dem på asfalt, både med tungt lastede bikepacking-tasker og i en lettere opsætning uden ekstra vægt.
Med det rette dæktryk på mellem 1,8-2,2 bar har dækkene leveret en behagelig og stabil køreoplevelse, selv på ujævne og bumlede underlag. Vejgrebet har været sikkert på både de tørre grusveje, faste skovstier og bløde markveje, hvor de har føltes forudsigelige og med fast kontakt til underlag. I vådt sand og mudder har dækkene bidt fornuftigt fast uden at miste greb, selvom det tætte mønster til tider har haft en tendens til at pakke sandet. På asfalt ruller de effektivt uden nævneværdig modstand. Samlet set har dækkene vist sig alsidige og pålidelige på tværs af forskellige underlag og vægt belastninger.

Konklusion
Formålet med Cinturato Adventure fra Pirelli, har været at skabe et solid allround dæk, som er pålideligt og som kan klare de udfordringer man nu udsætter det for når man er på gravel eventyr. Det er min oplevelse at det er lykkedes! I det lys er det ikke vigtigt, at det er et let dæk, men fokus har været på en sammensætning af compound som sikrer dette fokus, samt levere en god køreoplevelse. Eneste punkt der trækker ned er den målte afvigelse på bredden af dækket, det er lidt øv når man nu forventer et 45 mm dæk. Det er ikke noget jeg har oplevet før med Pirelli’s Cinturato dæk serie, så tænker det er en enlig svale. Til gengæld er det fedt man kan få dem med brune sider, selvom man er offroad skader det ikke at være lidt lirens!