POC Omne Ultra MIPS, er en variant af den succesfulde og gennemførte Omne Air hjelm som POC opgraderede med MIPS tilbage i 2023. Omne Ultra MIPS er designet til gravel og har flere spændende muligheder for, at man kan sætte sit eget præg på den. Designmæssigt fungerer den helt sikkert også til MTB men med “vedhæftningspunkter” på siderne og bagtil, forsvinder noget af aerodynamikken og udseendet ændres og derfor vil mange nok overveje om den fungerer på landevejen.
Design
Omne Ultra MIPS kommer i 4 forskellige farver. Farverne med navne som Himalayan Salt, Argentite Silver, Epidote Green og den vi har til test Uranium Black er alle med en afdæmpet mat overflade og i det hele taget spændende farver der skiller sig lidt ud i feltet af cykelhjelme. Størrelserne er S/ 50-56 cm, M/54-59 cm og L/56-61cm.
Omne Ultra MIPS minder som sagt meget om Omne Air. Her skal fremhæves de store luft indtag fortil og med luftudtag bagtil. Klassisk POC justeringssystem der kan betjenes med en hånd og som spænder 360 grader rundt om hovedet, hvilket føles godt og trygt. Standard remme og med traditionel klik spænde. Mulighed for at aftage de indvendige puder, så de kan vaskes eller erstattes, og så kommer hjelmen med, som navnet antyder; MIPS Integra som er en integreret MIPS teknologi for optimal sikkerhed.
Hvad der gør Omne Ultra MIPS helt unik, er det lille RECCO logo. Kort fortalt er dette en teknologi, der giver mulighed for at lokalisere hjelmen og dermed dig. Dette opnås ved hjælp af en lille skjult afsender, der konstant udsender radiosignaler, som kan opfanges af radar redningsudstyr, der anvendes af redningspersonale verden over. Systemet er mest kendt fra skitøj, hvor det gennem mange år har været brugt til at finde personer under sneen efter laviner
Tanken om at integrere denne teknologi i en cykelhjelm designet til gravel er spændende og del af en trend hvor sikkerhed er i fokus for cykelhjelmsfabrikanter. Er uheldet ude og man ikke kan ringe efter hjælp, øger det betydeligt chancerne for at blive fundet hurtigt.
Hvor hjelmen også skiller sig ud og hvor POC beskriver hjelmen “med frihed til at sætte sit eget præg” er de 3 “vedhæftningspunkter”. På højre side er der en elastiksnor i god og stramt kvalitet, hvor det er muligt at have en lille lygte, et par dækjern eller måske en proteinbar.
På venstre side er det et POC logo, der sidder fast med velcro. Her er jeg lidt mere tvivl om hvad det bruges til men med lidt research har jeg fundet ud af der findes diverse velcro mærker f.eks. med det danske flag eller måske måske ens navn/initialer, som vil være en mulighed for at vise hvor man er fra eller hvem hjelmen tilhører.
På bagsiden af hjelmen findes det sidste vedhæftningspunkt. Det er en rem med klikspænde som sidder fast på velcro. Her er jeg også lidt usikker på hvad den skal bruges til, måske en baglygte med velcro ?
Komfort
Omne Ultra MIPS er som tidligere beskrevet en yderst behagelig hjelm at køre med. Den sidder 100 procent fast på hovedet, nem at indstille og jeg har testet den både med og uden hjelmhue i vinter Danmark, men den har også været en tur under varmere himmelstrøg. Her har de relativ store ventilationskanaler været super afkølende. Vægten ligger på den gode side af 300 gram, det er dog stadig i den acceptale ende af vægtskalaen for cykelhjelme. De ekstra vedhæftningspunkter, har jeg i testen af hjelmen prøvet at tilføje ekstra vægt med diverse stumper. Samlet set vejer de sikkert ikke mere end 15 gram, hvilket ikke har nogen betydelig indvirkning på komforten, men når jeg begyndte at sætte alt muligt fast i dem ændrede jeg på vægten og dermed påvirkede jeg komforten. På cyklen, foretrækker jeg at holde det let og ukompliceret uden at tilføje ekstra vægt. Af cyklen, kan jeg sagtens følge ideen med at have nemme ekstra vedhæftningsmuligheder for de små stumper.
Konklusion
Omne Ultra MIPS udstråler og er lavet til eventyr, med dens velcro mærker og elastiksnor på siderne. Det er en bund solid, funktionel og sikker hjelm som vi kender fra “Omne familien”, tilsat mulighed for at gøre den individualiseret og bruge den mere funktionelt. Den henvender sig absolut til adventureraceren, gravel rytteren eller MTB’eren og giver ordet “lirens” en helt anden betydning. Der er klart point til POC for at gå egne vegne med designet af denne hjelm, så længe det ikke går udover komforten og funktionaliteten. Om det stilmæssigt går an, vil jeg lade helt op til jer at afgøre ?