Test: Shimano XC702 cykelsko

Shimano er unægteligt en af de allerstørste spillere på cykelmarkedet, og de producerer hovedsageligt cykelkomponenter og specielt geargrupper. Senere hen er Shimano også begyndt at producere cykeltøj og andre former for beklædning – herunder cykelsko. Netop Shimanos cykelsko er efterhånden nogle af de mest populære på markedet – dette både på landevej, MTB og gravel. De to sidstnævnte er meget lig hinanden, hvorfor vi i denne ombæring har testet et par off-road sko, der kan bruges til både MTB og gravel. 

Design og funktionalitet 

Shimano XC702 kommer fra Shimanos off-road serie, der tæller forskellige niveauer af cykelsko, der tjener samme formål. Langt hen ad vejen har cykelskoene mange af de samme fordele, der gør skoene ret ens, men dog findes der forskelle i materialevalg, vægt og stivhed. 

XC702 skoen er ikke den billigste udgave, men ej heller den dyreste – den ligger sådan set på andenpladsen, hvis man skal rangere deres modeller. Hertil kan det siges, at XC702 har rigtig mange af de fede ting, som man også finder på XC902, som er topmodellen. XC702 har blandt andet en god, stiv carbonsål, der giver rigtig god kraftoverførsel på landevej og i terræn.Carbonsålen er selvfølgelig arvet af “storebroderen”, men giver super god mening på dette prisniveau, hvor der er lidt flere, der kan være med. Omvendt må man sige, at det er forventeligt, at man får en cabonsål, når man køber en cykelsko til 1200 danske kroner. 

Carbonsålen giver endvidere en stivhed, der rangeres som en 9’er på Shimanos egen skala, hvor XC902 har en stivhed på 11 og XC502 har en stivhed på 7 – sidstnævnte uden carbonsål. 

Shimano XC702 spændes med det velkendte Boa drejespænde, som man kender det fra mange andre cykelsko. Boa-spændet er super præcist og man kan finde den helt rigtige pasform til foden. Personligt kører jeg med relativt løse spændinger, da det føles bedst for mine fødder – her fungerer spænderne super godt. Det eneste minus ved spænderne er, at de kun kan strammes, men ej løsnes. Forstået på den måde, at man ikke kan finjustere spændet, hvis man først har spændt det hård. Hertil skal man starte forfra ved at løsne hele spændet, som gøres ved at løft op i selve boa-spændet. 

Løsne og stramme-funktionen er en af de ting, man får ekstra, hvis man køber topmodellen. 

XC702 er som sagt en del af Shimanos off-road serie, men på papiret er den lanceret som en Cross Country sko, som bedst betegnes som en MTB-sko. Egentlig har skoen mange lighedstegn med deres RX-serie, der henvender sig til gravel, men en af de helt store forskelle er, at der er nogle lidt kraftigere knopper på undersiden af skoen, hvilket gør, at man kan stå bedre fast i skovbunden. Specielt ses de “lange” knopper på hælen, hvor der er væsentlig mere greb, end ved RX-modellerne. 

Undersålen er produceret i et super tykt og lækkert gummi – det virker solidt og slidstærkt. Slutteligt er det muligt at montere såkaldte spikes i sålen, så man kan få endnu mere greb i underlaget. Spikes er lidt længere knopper, der kan monteres med gevind og sidder i toppen af undersålen, så man eksempelvis har godt greb, hvis man skal sprinte. 

Overdelen af XC702 er produceret i syntetisk læder, der både er med til at gøre skoen fleksibel og behagelig. Endvidere giver kunstlæderet en super slidstærk overflade, der kan klare de fleste udfordringer med mudder og vand, men nemt kan gøres rene efterfølgende. 

Konklusion

Shimano XC702 er en virkelig god cykelsko, der egner sig rigtig godt til turene i det ujævne terræn. Vi har testet skoen til daglig træning og til løb, hvor den begge steder viser sig god og stærk. Blandt andet kan det nævnes, at skoen har været på afveje et par gange, hvor løb har været nødsaget – dette klarer skoen også til UG. 

Generelt er der en fin sammenhæng mellem pris og kvalitet, hvor man får mange af de rigtig lækre features fra topmodellen. Det eneste, der kunne være en opgradering værdi, er drejespænderne, så de kan bruges begge veje. 

Pris og tilgængelighed

Funktionalitet 10
Design 9
Stivhed 9
Pris 9
9.3
Tags fra indlægget
, , ,
Mere fra Mathias Busk Sælgen
Test: Targus Work and Play Cycling rygsæk
Vi har i lidt over to måneder haft Targus’ 15,6” cykelrygsæk til...
Læs mere
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.