Test: Shokz OpenFit Air headset

Shokz har her i sommers lanceret to nye headset, OpenSwim Pro og OpenFit Air som vi her skal se nærmere på. OpenFit Air er en videreudvikling af den oprindelige OpenFit og lidt anerledes end de modeller vi tidligere har testet fra Shokz der har været med nakkebøjle.

OpenFit Air er et TWS headset med en bøjle omkring øret, med såkaldt “open ear” design, så man får den gode lyd, men stadig kan følge med i hvad der sker omkring en – hvordan det virker kan du læse mere om her.

Hvad er der i kassen?

I kassen får man:

  • Shokz OpenFit Air
  • Oplade-etui
  • USB-C kabel til opladning
  • Vejledninger

Design og funktioner

OpenFit Air fås i 3 forskellige farver, sort, hvid og lyserød – for alle gælder det at både etui og hovedtelefonerne har den valgte farve.

De kommer i et etui der, udover at fungere som opbevaringsetui, også oplader hovedtelefonerne og giver samlet op til 28 timers batteritid. Etuiet oplades via USB-C og jeg må erkende jeg undrer mig over den manglende understøttelse af trådløst opladning, som man finder i de fleste TWS headsets idag. Selve hovedtelefonerne giver op til 6 timers spilletid og etuiet yderligere 22 timer. Etuiet understøtter Quick Charge så de på 10 minutter kan oplades til at give 2 timers spilletid.

Hovedtelefonerne er udstyret med en blød bøjle som holder den fast omkring øret, så de ikke falder ud hvis man løber, cykler eller bare går en tur. Hver enhed vejer under 9 gram, så man bemærker dårligt at man har dem på.

På den tekniske del, så indeholder hver hovedtelefon en 18x11mm driver og benytter sig af DirectPitch Open-ear teknologi, derudover er der 4 mikrofoner med Noise Cancelling.

Der er touch-kontrol på siden af hovedtelefonerne og du kan via app’en styre hvad der skal ske når du bruger touck-knapperne, men det oplagte valg er at skifte musiknummer, skrue op og ned eller lign.

De er IP54 certificerede, hvilket betyder de kan bruges i al slags vejr og tåler både sved og støv, endnu en årsag til at de er oplagte til trænings- og aktivt brug.

De forbindes trådløst via Bluetooth 5.2 og understøtter Multipoint forbindelse, sidstnævnte betyder at de kan være tilsluttet to enheder samtidigt, eksempel en smartphone og en PC hvis man bruger dem på kontoret.

Lydkvalitet og pasform

OpenFit Air bruger såkaldt “open ear” teknologi, i praksis betyder det at de benytter øret til at forstærke lyden, det gælder også for bassen hvor selve øret bruges som “bass forstærker”. Vil man læse mere omkring den tekniske del, har Shokz masser af materiale på deres website.

Det er nemt at få OpenFit Air til at passe omkring øret, for den bløde bøjle tilpasser sig nemt og de ligger sig på plads i øret i en 25,5% vinkel der skulle give den bedste lydoplevelse jf. Shokz.

Den lave vægt og det åbne design gør også at de er rare at have på, særligt i længere tid – da der ikke er noget der kan genere eller lign. i øregangen.

Jeg har haft brugt OpenFit Air både hjemme til helt almindelig brug, på hometraineren og ikke mindst til løb – og jeg er virkelig imponeret over hvor godt og sikkert de sidder. Der har aldrig været behov for at justere dem udenvejs, de sidder bare hvor de skal og lader sig ikke påvirke af sved eller vand.

OpenFit Air’s største styrke er helt sikkert det åbne det, noget man i praksis vil opleve ved at man kan følge med hvad der sker omkring en, eksempelvis hvis ungerne kalder, der kommer en bil eller lign. Naturligvis bliver det sværere, jo højere man skruer op for musikken, men selv med “tilpas høj” mutik til træning, oplever jeg at have fint styr på hvad der sker omkring mig og det synes jeg er virkelig lækkert når man løber, cykler, eller bare sidder i skuret og optjener drops på Zwift.

Lydkvaliteten er også langt bedre end jeg havde forventet, eller måske er frygtet et bedre ord. Disse åbne hovedtelefoner/headset er ofte lidt udfordret, da det er nemmere at give god lyd og dyb bass når man spiller i en lukket øregang – her skal der gøres lidt større anstrengelser for at få den god lyd frem og heldigvis har Shokz lagt sig i selen!

Den generelle lydkvalitet er så absolut godkendt, det gælder både musik og tale. Der er en fin detaljegrad i lyden og jeg sidder ikke med følelsen af at man mister særlig mange detaljer i det åbne design. Det der særligt imponerer mig er at der kan spilles forholdsvis høj musik i dem, men man kan stadig høre tv’et i baggrunden eller hvis der er nogle der taler til dig. At føre en samtale med høj musik i ørerne er måske lidt at presse den, men skruer man en kende ned kan det fint lade sig gøre.

Det største kompromis er nok på den dybe bass, den er simpelthen svær at få med i det åbne design – med det sagt så synes jeg faktisk der er en fornuftig bund/bass i dem! Men er du til tung bass og er dette ét af de vigtige kriterier, så vil det åbne design ikke fungerer for dig…

Via Shokz app’en er det muligt at indstille Equalizeren i 4 forskellige tilstande, ligesom man kan vælge hvilke funktioner touchknapperne skal udfør – derudover kan man selvfølgelig også se aktuel batteristand, opdatere firmware og lign.

Konklusion

Shokz formår at bringe en masse nye teknologier til branchen og det sætter jeg stor pris på! Idéen med det åbne design så man kan følge med i hvad der sker omkring en er jeg stor fan af og særligt hvis man løber eller cykler med OpenFit Air, her er det – i min verden – essentielt at man har mulighed for at høre hvad der foregår omkring en.

Et åbent design vil altid være et kompromis ift. lydkvaliteten, men jeg synes faktisk Shokz er sluppet rigtig godt afsted med OpenFit Air. Man får et klart og tydeligt lydbillede, en rimelig fornuftig bass og så fungerer de bare perfekt til aktivt brug! De sidder godt, også ved bevægelse, holder til sved og vand og virker på ingen måde skrøbelige.

Jeg savner lidt at etuiet understøtter trådløs opladning – men ellers har jeg faktisk ikke rigtig noget at sætte en finger på, de fungerer bare rigtig godt og med en pris omkring 1100,- synes jeg så absolut der er god værdi for pengene!

Pris og tilgængelighed

Funktionalitet 9
Lydkvalitet 7
Pasform og komfort 8
Design 8
Pris 8
8
Tags fra indlægget
,
Mere fra Noel Juul Christensen
Wera – cykelværktøj i topkvalitet
Mange “gør det selv” folk kender nok i forvejen tyske Wera, da...
Læs mere
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.