Test: Tacx Vortex Smart home trainer

Sideløbende med min test af Bkool Pro 2015 Home Trainer har jeg også testet Tacx Vortex Smart, der er Deres umiddelbare alternativ til Bkool Pro. Denne model adskiller sig dog væsentligt fra Bkool Pro 2015 på særligt ét punkt, nemlig det faktum at den er bygget til brug sammen med tablets fra start – og kun understøtter PC ved tilkøb af ekstraudstyr. For nogle vil dette være en fordel, for andre en ulempe.

Tacx Vortex Smart tilbyder også bl.a. videoruter, men det fungerer lidt anerledes end vi kender det fra Bkool Pro – mere om det senere.

Indhold i kassen

I den store, men nydelige emballage, gemmer der sig følgende:

  • Tacx Vortex Smart home trainer
  • Motor
  • Strømforsyning
  • Quick release
  • Forhjulsstøtte
  • Vejledning

Altsammen ligger rigtig godt beskyttet i emballagen og de fleste dele ligger i udskårede flamingo-stykker, så de ikke kan rutsje rundt under transport. Det gør det også forholdsvis nemt at pakke det sammen igen, når/hvis den skal gemmes væk når “home trainer-sæsonen” er slut.

Tekniske specifikationer

  • Elektro motor
  • Op til 950 Watt
  • ANT+ samt bluetooth
  • Kan bruges til både tablets/smartphones og PC (Kræver tilkøb af Upgrade Smart-pakke for PC kompatibilitet)

Design og opsætning

Tacx Vortex Smart består af 2 dele, selve home traineren der er et meget kraftigt og ret tungt metal-stativ med ben der kan klappes sammen for nem opbevaring. Den høje vægt og brugen af kraftige materialer er med til at sikre den står stabilt under brug, så lige netop i dette tilfælde er en høj vægt ikke et minus.

Tacx-Vortex-Smart-full

Motor-delen monteres bagpå selve stativet og her skal man være OBS på at den kan sidde i 3 forskellige positioner alt efter hvilket hjulstørrelse man benytter – herefter spændes motor-delen fast med skruer og kan naturligvis nemt fjernes igen, ligesom den kan flyttes til anden position hvis man har brug for at bruge den sammen med anden hjulstørrelse. Strømforsyningen er indbygget i motoren, så der går blot et ganske almindeligt strømkabel fra Tacx Vortex Smart.

Tacx-Vortex-Smart-motor1

Fælles for både motor-del og selve home traineren er et meget højt kvalitetsniveau i forhold til materialer og finishen, det virker solidt og ser rigtig pænt ud – thumbs up til Tacx for at have haft fokus på denne del.

Rullen på Tacx Vortex Smart er glat og man anbefales at bruge et særligt home trainer dæk, da det er mere støjsvagt og holder bedre. Tacx laver et home trainer dæk der fås til omkring 200,-

Tacx-Vortex-Smart-rulle

Selve samlingen og opsætningen af Tacx Vortex Smart går virkelig nemt og langt hurtigere end jeg havde forestillet mig, forudsat man lige skimmer den korte samle-vejledning så man får den samlet korrekt første gang. Bagpå motor-delen er en lille skrue hvorpå man kan justere “trykket” fra rullen, ligesom motoren kan løftes op når den skal bruges og ned igen når den ikke er i brug – så hjul og dæk ikke står med konstant pres fra rullen når den ikke er i brug. En lille, men dog ikke uvæsenlig detalje set med mine øjne.

Cyklens quick-release udskiftes med den medfølgende og kan så nemt placeres og fastspændes i home traineren – igen uden brug af værktøj og naturligvis er det lige så nemt at fjerne cyklen fra home traineren igen hvis den skal pakkes væk eller lign.

Tacx-Vortex-Smart-lock

Ved brug af Tacx Vortex Smart sammen med en tablet, vil jeg klart anbefale at man investere i Tacx egen holder til iPad og andre tablets, da den kan monteres direkte på styret. Den kan bl.a. fås hos Cykelgear.dk til ca. 230,-

Installation af software

Som nævnt indledningsvis så fungerer Tacx Vortex Smart ud-af-boksen med Android og iOS enheder, altså tablets og smartphones, til denne test er brug en iPad Mini (1. gen).

App’en hentes gratis på App Store eller Google Play og man søger efter og tilslutter enheden via Bluetooth direkte fra app’en – det kan ikke være meget nemmere, ingen kluntede software-installation eller lign. der kan tage modet fra dem der ikke er så teknisk anlagte. Der er endda mulighed for at lave en kalibrering af enheden direkte fra app’en, ligesom man kan have flere home trainere tilknyttet samme app/enhed – selvom det måske nok ikke er så aktuelt for de fleste. Bluetooth skal dog være aktiveret på tabletten eller smartphonen, da det er denne forbindelse der bruges til kommunikation mellem Tacx Vortex Smart og iPad’en.

Tacx Cycling App

App’en er et centralt punkt, for uden denne er Tacx Vortex Smart ikke meget værd – det er nemlig herfra hoome traineren får al information omkring belastning og lign.

IMG_0193

Det første man bør gøre er at oprettet en profil med grunddata såsom vægt, for at sikre at belastningen svarer til ens vægt.

Fra hovedskærmen i app’en har man adgang til 6 menupunkter;

  • Slope: Hurtig start af træning baseret på stigninger
  • Power: Hurtig start af træning baseret på belastning
  • Heartrate: Hurtig start af træning baseret på puls
  • Films: Mulighed for at køre forskellige video-ruter
  • Workouts: Mulighed for at gemme “workouts” til senere brug
  • Devices: Oversigt over tilsluttede enheder

IMG_0192

De 3 første træningsmetoder minder rimelig meget om hinanden, i hvert fald i forhold til hvilken information man får op på iPad’en – i bunden af skærmen har man information omkring hastighed, belastning, kadance og kalorier bl.a., mens en kurve viser udviklingen. Det er muligt at justere belastningen undervejs via en stor + og en – knap. Efter endt træning kan man naturligvis gemme ens workout. Disse workouts egner sig nok bedst til den dedikerede der går op i sin træning og ikke mindst den efterfølgende analysering af data for optimering af ens ydeevne.

IMG_0191

For alle dem der “bare” gerne vil have lidt kilometer i benene når det enten ikke er vejr til, eller der bare ikke er tid til en tur på landevejen eller skoven, er “Films” funktionen nok den mest interessante og motiverende.

I “Films” mode ser man en rigtig video-rute og belastningen svinger naturligvis alt efter om det går op eller ned. Desværre er der kun én gratis rute, der er ganske kort. De andre ruter koster ca. 89,- pr. stk., men man er så også sikret en rute med høj videokvalitet og korrekt data og ikke “bare” noget en tilfældig bruger har filmet med et actionkamera. Der er eksempelvis mulighed for at købe “Alpe d’Huez” som er en ret kendt rute.

IMG_0194

Video-ruterne købes via en indbygget shop og downloades til enheden, her bør man være opmærksom på at de fylder ganske meget, fra 500 – 1500 MB, dog kan man, hvis man først har købt video-ruten én gang, slette og downloade den igen, hvis ikke man har plads til at lagre alle ruterne på den enkelte enhed.

Helt overordnet set er app’en og interfacet meget nemt at finde rundt i, ligesom man under træning har et fint overblik over alt fra kørte km til aktuel puls – hvis man bruger pulsmåler…

Tacx Vortex Smart – praktisk brug

I daglig brug oplevede jeg Tacx Vortex Smart som værende meget nem at gå til. Selve home traineren er nem at gemme væk og det er lynhurtigt at montere cyklen heri, ulempen er dog at den er lavet til brug med deciderede home trainer dæk – hvis man eksempelvis ønsker at bruge cyklen både på home traineren og på landevejen.

Det tager meget kort tid at sætte Tacx Vortex Smart op og man er faktisk klar til at kører så snart app’en kører på tabletten eller smartphonen – det er meget enkelt at gå til.

De forskellige træningsmetoder gør det muligt at variere eller målrette sin træning, alt efter hvor målrettet og struktureret man træner. Alle dem der “bare” cykler fordi de synes det er sjovt og for at holde sig i form, vi “Films” nok være den del der giver størst motivation og helt sikkert også den del jeg personligt finder mest interessant. Det er en rimelig realtisk måde at træne på og efter min mening det bedste alternativ til en tur på landevejen – ift. at kigge på en masse data, hvilket jeg har svært ved at finde interessant eller motiverende i ret lang tid, men nu er vi jo heldigvis alle forskellige.

Det ærgrer mig derfor at Tacx kun giver adgang til én demo videorute på få kilometer og tager næsten 100,- pr. rute man ønsker at tilkøbe, det virker dyrt i min optik, med det in mente at der er tale om videoruter af meget høj kvalitet og realisme. Der findes ingen mulighed for at downloade gratis ruter lavet af andre brugere eller lign., som vi kender det fra Bkool’s Premium medlemskab, som dog heller ikke er gratis. Lavere priser og et lidt større udvalg, evt. kombineret med brugernes egne ruter, er derfor på min ønskeliste til Tacx’s univers.

Selve home traineren er derimod i en klasse for sig, byggekvaliteten er 100% i orden, den er solid og ikke mindst ganske pæn at se på. I brug oplevede jeg den som værende ret støjsvag, selvom man træder godt til – hvilket måske også delvist skyldes at jeg til formålet har anvendt Tacx eget hometrainer-dæk. Der er ikke samme “resonans” og brummen som jeg bl.a. oplevede ved min test af Bkoool Pro 2015 home trainer, men derimod en mere behagelig susende lyd når hjulet kører rundt. Den varierende belastning oplevede jeg også som mere jævn og måske en smule mere realistisk end på Bkoool Pro 2015 home trainer – så denne del er der bestemt heller ikke noget at sætte en finger på.

Konklusion

Som jeg også nævnte i min test af Bkoool Pro 2015 home trainer, så finder jeg som udgangspunkt denne form for “stationær” træning ret ensformig og vil langt hellere ud på landevejen, uanset vejret. En home trainer vil dog for mange være det helt rigtige valg for at holde formen ved lige hen over vinteren, medmindre raceren skiftes ud med en MTB og landevejen skiftes ud med skoven. Jeg kan også sagtens selv kan se idéen med en hometrainer som supplement eller erstatning i vinterhalvåret – eller bare som alternativ de dage hvor det er en nemmere løsning at tage en tur derhjemme, hvad enten man træner i stuen, på kontoret eller i garagen.

Home traineren fejler intet, den er ret støjsvag, godt bygget og har en jævn og rimelig realistisk belastning. Softwaren, eller app’en som det jo er, virker sammen med Android og iOS enheder og selvom man godt kan nøjes med en smartphone, får man kun fuld udnytte af denne sammen med en tablet. For den “nørdede” er der masser af muligheder for at træne udfra nogle fastsatte rammer, men for dem der bare gerne vil have lidt kilometer i benene og holde formen ved lige, mangler der lidt der er nemt at gå til – i hvert fald hvis man sammenligner med mulighederne som Bkool bl.a. tilbyder. Tacx tilbyder også videoruter og de er super flotte og ganske realistiske, desværre koster de så også knap 100,- pr. stk. og skal ligge lokalt på iOS eller Android enheden, til gengæld er der så intet krav om abonnement og løbende betaling som er tilfældet ved Bkool’s løsning.

Samlet set synes jeg ret godt om Tacx Vortex Smart – men som motionist savner Jeg særligt flere, gratis eller billigere, videoruter. Dem der analyserer og planlægger deres træning vil derimod formentlig synes at app’en og softwaren har rigeligt at tilbyde.

Skulle jeg vælge imellem Bkool Pro 2015 og Tacx Vortex Smart, måtte jeg vælge Bkool – selvom Tacx Vortex Smart er mere lækker, støjer en kende mindre og understøtter brug af tablets uden tilkøb af ekstraudstyr. App’en og “manglen” på videoruter uden merpris er det der gør udslaget for mig – andre vil formentlig være af en anden holdning.

Pris og tilgængelighed

Set til 2999,-

  • Køb Tacx Vortex Smart online hos Cykelgear.dk eller hos din lokale Tacx forhandler.
Funktionalitet og brugervenlighed 7
Støjniveau 8
Installation og opsætning 9
Software 7
Pris 7
7.6
Tags fra indlægget
, ,
Mere fra Noel Juul Christensen
Test: ES16 Elite Jersey, Pro Bibshorts
Danske ES16 er efterhånden godt kendt herhjemme, og nok særligt fordi de...
Læs mere
Join the Conversation

4 Kommentarer

  1. says: Asger

    Jeg mener at TACX har åbnet op for brug af andet software end deres egen med den sidste nye firmware til deres Smart trænere.
    Så mulighederne burde nu stort set være de samme, som for andre “åbne” trænere så som KICKR mv.

    1. Hej Asger,

      Tak for din kommentar, beklager mit sene svar.

      Du har helt ret, Tacx har åbnet op for brug af 3. parts software, såsom Bkool, Zwift og lign., så mulighederne er nu flere!

      Med venlig hilsen,

      Noel Christensen
      CykelStart.dk

  2. Sagen er at “Tacx Smart” trainers kan køre BKOOL software, Tacx Software, SWIFT og så videre. Derfor er det blot SELVE traineren, der skal sammenlignes. Dertil kommer at Tacx har gratis software til Andriod, iPhone og iPad- Altså et bedre køb!

    1. Hej Thomas,

      Tak for din kommentar.

      Du har ret i at flere Tacx hometrainere nu også understøtter 3. parts software, at Tacx har gratis software til mobile enheder, vil jeg dog ikke mene automatisk klassificere den som et bedre køb 🙂

      Med venlig hilsen,

      Noel Christensen
      CykelStart.dk

Leave a comment
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.