Test: Wahoo Elemnt ROAM V2

Tilbage i oktober 2022 lancerede Wahoo bl.a. en ny og opdateret ROAM, kaldet V2, 2.0 eller bare 2. Som navnet indikerer er der tale om en opdateret udgave af den tidligere ROAM som vi testede tilbage i september 2019.

ROAM V2 er opgraderet på en række punkter, Wahoo fremhæver bl.a. bedre GPS signal, bedre skærm og mere hukommelse – men hvordan fungerer den i praksis? Læs med og få vores dom.

Hvad er der i kassen?

  • Elemnt Roam V2
  • Out-front mount
  • Alm. stem-mount med strips til montering
  • Vejledning

Af én eller anden årsag er USB-C kabel til opladning ikke inkluderet i pakken, så det skal man lige være opmærksom på at have i forvejen, eller købe ved siden af. Det koster heldigvis ikke mange penge, men det ville være træls ikke at kunne komme igang pga. et manglende kabel!

Specifikationer

  • 2,7″ farveskærm (240×400)
  • 32GB hukommelse
  • 17 timers batteritid
  • IPX7 godkendt
  • Understøtter GPS, GLONASS, BEIDOU, Galileo, QZSS, SBAS og NavIC satelitter
  • USB-C opladning
  • Vejer 100 gram

Hvad er nyt i ROAM V2?

Udvendigt er der ikke sket de helt store ændringer, det er nemlig indvendigt de største ændringer er sket.

  • Dual Band GPS – for bedre signal under svære forhold, ex. i skoven
  • Forbedrede knapper der buer let op, istedet for ned, for nemmere betjening med våde fingre eller handsker
  • Bedre skærm med indbygget lyssensor
  • Mere hukommelse – nu 32GB lagerplads
  • Nye features: Summit Segments Climb samt understøttelse af Supersapiens glukosesensor.

Design

Wahoo går stadig lidt sine egne vegne og holder stadig på en klassisk skærm og betjening med fysiske knapper. Det kan for nogle virke en smule old-school, men i praksis fungerer det altså bare helt fantastisk.

ROAM V2 har 2,7″ farveskærm og rundt om skærmen er LED’er der kan indstilles til at vise forskellige ting, eksempelvis hvor man er effekt eller pulsmæssigt, ligesom de kan blinke til den ene eller anden side hvis man kører efter navigationen og skal dreje. Det fungerer visuelt langt bedre end en pil på skærmen, da det er nemmere at afkode, særligt hvis intensiteten er høj!

Nederst er der 3 større knapper til betjenning af cykelcomputeren, de har fået en let bue opad, så de er nemmere at fornemme og betjene – også med handsker på. På venstre side er der on/off knap og på højre side 2 knapper der bl.a. kan bruges til zoom ind/ud.

Nederst er USB-C stikket, der bruges til opladning – gemt bag en gummi-luge der beskytter mod skidt, snavs og fugt.

Bagpå er der integreret mount til holderen, så den kan skrues direkte i. Den medfølgende out-front holder er iøvrigt udført så den er så aerodynamisk som overhovedet mulig.

Opsætning

Wahoo er super brugervenlige når det kommer til opsætning, man henter Elemnt app’en til sin smartphone og guides igennem opsætningen, trin for trin. Selve opsætningen af enheden, datafelter og skærme indstilles også på app’en og overføres straks til enheden, så man med det samme kan se hvad man laver af ændringer – her kunne konkurrenterne virkelig tage ved lære!

ROAM V2 i daglig brug

La’ mig indrømme med det samme at jeg er lidt “Garmin mand”, hvilket nok primært skyldes at jeg er blevet fanget i deres økosystem med cykelcomputer, smartwatch og vægt – alt mit “fitness data” er med andre ord samlet i Garmin Connect og jeg er med garanti ikke den eneste der synes det er trygt og rart.

Det betyder dog bestemt ikke at jeg afskriver alle andre producenter og jeg har efterhånden også testet mange forskellige cykelcomputere på markedet – men privat ender jeg igen og igen med en Garmin på styret… Det kan dog være der snart bliver lavet om på det, hvilket vi kommer tilbage til.

Betjening

Wahoo’s ROAM V2 er super nem at betjene, menuerne er overskuelige og man har adgang til præcist det data man ønsker og har valgt via app’en hvor det hele nemt kan sættes op. Som udgangspunkt synes jeg dog faktisk at Wahoo’s egne forslag til datafelter når man tilføjer en ny sensor er fine – så jeg har ærlig talt ikke haft behov for at lave meget om i testperioden. Og når vi nu snakker om sensorer, så er det nemt og hurtigt at tilføje disse – ikke som på Garmin hvor det altså godt kan “hænge” lidt engang imellem.

ROAM V2 er måske ikke lynhurtig til at starte op, men når den er startet så reagerer dem prompte på inputs, om det så er sideskift, zoom eller lign., så sker det med det samme. Det samme gælder som nævnt hvis man ændrer på datafelter eller sider via app’en, ændringerne overføres straks og der er ingen ventetid.

Dioder og skærm

Rundt omkring skærmen er dioder, disse kan indstilles til eksempelvis at indikerer hvor man er i effekt eller pulszoner, ligesom de kan give visual hjælp ved navigation. Er man ikke til “Blinkende Lygter”, så slår man bare denne del fra via app’en.

Skærmens opløsning er 240×400, hvilket ikke er specielt imponerende – det der er imponerende er hvor nem den er at aflæse i al slags vejr og så går jeg gerne lidt på kompromis med opløsningen, for det er egentlig kun relevant ved brug af kortet og der oplever jeg ingen problemer trods den begrænsede opløsning. Specielt på dage med sollys vil man opleve at skærmens matte overflade er med til at sikre den er nem at aflæse, og med minimal genskin. Det betyder virkelig meget i praksis at man ikke behøver anstrenge sig for at aflæse skærmen – men den altid står klart og tydeligt.

Navigation og kort

Vil man gerne gøre brug af den indbyggede kort og navigation navigation, er det super nemt at overfører ruter fra eksempelvis Strava eller direkte fra ens smartphone – igen en funktion der bare spiller og virker væsentligt bedre end hos konkurrenterne fordi det sker “instant” og telefon-forbindelsen er klippestabil.

Navigationen på 1. generation af Elemnt ROAM var jeg ærlig talt ikke specielt imponeret over, men heldigvis er der også sket ting og sager her, siden sidst. Det er stadig lige så let og hurtigt at loade en rute ind via telefonen – her burde konkurrenterne også kigge lidt til hvordan Wahoo gør tingene. Selve navigationen er dog også blevet langt bedre og fungerer på udvalgte punkter faktisk bedre end på Garmin’s topmodeller – i hvert fald efter min mening. Når ruten er loadet ind får kortet op og kan nemt se hvilken retning man skal køre vha. pilene på ruten. Ved sving eller lign. adviseres man også forud, både via lyd og visuelt på skærmen – men skal man eksempelvis fortsætte ligeud af en grusvej og ikke fortsætte med den asfalterede vej, så adviseres man ikke nødvendigvis – så man skal stadig holde øje med skærmen. I den perfekte verden var der for mig en advisering hvis man skal afvige fra vejen man befinder sig på, men måske det bare er mig der er vant til Garmin’s måde at gøre tingene på? Til gengæld er virkelig nemt at se hvilken vej man skal, uanset om det er på vej eller mindre stier – jeg har på intet tidspunkt været i tvivl – der er godt overblik og skærm/kort er nemt og hurtigt at aflæse. Én af de ting jeg tidligere har savnet var muligheden for at genberegne ruten hvis man kørte forkert – ligesom muligheden for at navigerer til specifik adresse, begge ting fungerer nu til UG! Den er super hurtig til at genberegne ruten og sikre sig man kommer tilbage på sporet, i bogstaveligste forstand.

Summit Segments Climb

Har man loadet en rute ind på forhånd, så vil man også præsenteres for “Climbs” undervejs, her kan man på skærmen nemt følge med i hvor lang stigningen er, hvor meget den aktuelt stiger i procent mv. Nogle vil måske finde det unødvendigt, jeg synes derimod det er en smart feature – så man kan dosere kræfterne efter hvor lang en stigning man står overfor.

Radar support

Garmin var de første til at få succes med en radar der viser bagfrakommende trafik på skærmen. Wahoo understøtter disse radarer fuldt ud og beklager Garmin, men det virker næsten bedre på Wahoo. Med radar’en koblet på, får man et bjælke i venstre side af skærmen. Er der ingen trafik er den grøn, kommer der bagfrakommende trafik skifter den til rød og man ser bilerne nærme sig. Ligeledes advares man, medmindre man har deaktiveret dette, med lys/dioder.

Elemnt ROAM V2 er blevet testet med både Garmin’s Varia-serie samt MagicShine’s SeeMee 508 som er en konkurrent til Garmin Varia RTL516, begge fungerer ligefint!

Batteritid

Batteritiden er angivet til op til 17 timer, hvilket stemmer meget godt overens med min oplevelse i testperioden. I praksis betyder det at man ikke behøver oplade efter hver tur, medmindre de er meget lange, og det er vel egentlig det vigtigste for de fleste. Batteritiden på 17 timer er isoleret set ikke imponerende, men bør omvendt være rigeligt til de fleste. Er man afsted flere dage på lange krævende ture, vil man som oftest have mulighed for at oplade over natten, evt. via en powerbank.

Andre features

Det er også muligt at afvikle træningsprogrammer, men det kræver dog at disse er oprettet på ex. TrainingPeaks, Today’s Plan eller Trainerroad – man kan ikke oprette direkte på enheden og det vil måske være et irritationsmoment for nogle.

Efter endt tur får man en fin oversigt over turen/træningen direkte på enheden og data’en overføres naturligvis med det samme til eksempelvis Strava.

Konklusion

Markedet for avancerede cykelcomputere er herhjemme præget af Garmin og med Wahoo som en sikker 2’er, dog har Garmin langt større markedsandel end Wahoo herhjemme. Men Wahoo begynder altså virkelig at ånde Garmin i nakken og selvom deres sortiment pt. kun består af Elemnt Bolt V2 og Elemnt ROAM V2, så er de et godt alternativ til Garmin.

ROAM V2 har en vejledende pris på ca. 3000,- hvilket svarer til hvad man kan finde Garmin EDGE 1030 Plus til på tilbud, så prismæssigt er den sat lige under Garmin’s topmodeller som pt. er EDGE 1040-serien. For de penge får man en moderne cykelcomputer der kan alt det man forventer, og lidt til! Skærmen er helt fænomenal og kan ses i al slags vejr, datafelterne nemme at aflæse og det er super hurtigt at ændre skærmens opsætning via app på telefonen, det samme gælder den indledende opsætning som er super brugervenlig!

Den er ikke specielt hurtig til at starte op, men når den er tændt – så er den kvik og reagerer prompte. Der er ingen fancy touchskærm, men ærlig talt, så savner jeg det slet ikke – for det er nemt at betjene den med trykknapperne og så slipper man for en skærm der potentielt ikke reagerer pga. vand, sved, handsker eller noget helt fjerde.

ROAM V2 er en fremragende træningsmakker der opsamler alt det gængse data og fremstiller det nemt og brugervenligt. Ruteplanlægning og navigation via kortet fungerer super godt – også hvis du kører forkert!

Jeg har endnu ikke fundet noget jeg mangler i ROAM V2 og med en pris til omkring 3000,- virker det som et seriøst godt bud på en “top” cykelcomputer!

Pris og tilgængelighed

Funktionalitet 9
Brugervenlighed 10
Design 8
Pris 8
8.8
Tags fra indlægget
, , , ,
Mere fra Noel Juul Christensen
Test: GripGrab Insulator 2 handsker
GripGrab har til efterårs og vintersæsonen lanceret en lang række nye handsker,...
Læs mere
Join the Conversation

2 Kommentarer

  1. says: John Helligsø

    Hej
    Jeg har en Roam ver. 1 og her kan jeg ikke få lyd på Roams advarsler. I app’en er lyd slå til, men den er stille når der advares i display.
    Har du erfaring med det, og har du evt testet.
    Min radar er en Machine Seemee 508.
    Hilsner
    John

Leave a comment
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.